Извјештај ће бити измијењен

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Влада Српске може ставити ван снаге извјештај о Сребреници из 2004. године без обзира на причу да ће неко тражити заштиту виталног националног интереса на закључке Народне скупштине.

Република Српска 17.08.2018 | 07:46
Извјештај ће бити измијењен
"Ништа Владу не може спријечити да она донесе одлуку, када је расправа у парламенту завршена и када имамо јасне ставове парламента и свеопшти консензус. Влада већ сада може почети да ради свој дио посла, јер је то већ раније био извјештај Владе, а не парламента. Мислим да је могуће да ово питање буде завршено за годину дана", сматра Ђокић.

Ђокић је навео да би Влада већ за дан-два могла да стави ван снаге тај извјештај и да настави са активностима с циљем коначног утврђивања истине о догађајима на подручју сребреничке регије, али и истине о страдању Срба у рејону Сарајева, што никада није реализовано у ФБиХ.

Он је за Радио Републике Српске синоћ рекао да ће нова комисија бити формирана и чиниће је квалитетни, одговорни и компетентни људи.

Ђокић је рекао и да је питање Сребренице отишло само у једном смјеру, а то је да се говори о жртвама Бошњака на том подручју, а потпуно занемарују српске жртве, и то око 3.000 Срба страдалих у рејону Подриња у неколико општина, укључујући и подручје Сребренице.

Он је навео да се мора рећи и да су бројни Бошњаци који се воде на списку из 2004. године страдали на другачији начин, у међусобним борбама и класичним војним операцијама и да нису сви страдали у вријеме јулских догађаја 1995. године.

"На засједању Народне скупштине Републике Српске јасно је речено и потврђено да је комисија и власт која је формирала такву комисију била изложена великом притиску. Када смо преузели ту велику одговорност и обавезу да поново отворимо питање извјештаја из 2004. године, били смо свјесни великих изазова, али је веома важно да смо о томе постигли свеопшти политички конзензус унутар Српске", нагласио је Ђокић.

Он напомиње да не треба драматизовати ово питање, јер намјера није прикривање чињеница, већ њихово расвјетљавање, ради утврђивања истине.

"Нико није имао циљ да било кога повриједи, умањи бол породица жртава и оних који саучествују у њиховом болу", каже Ђокић.

Он је изразио задовољство због исказаног јединства у Народној скупштини Републике Српске и због тога што су сви схватили да је ово најбољи начин да се сазна истина о свему што се догађало у Сребреници и најбољи пут за помирење.

"То ће бити најбољи пут ка помирењу и нормализацији живота у том рејону. Чињеница је да на том подручју живе заједно Срби и Бошњаци. Треба створити све предуслове да се такав живот одвија нормално и мирно уз сарадњу, разумијевање, толеранцију и међусобно поштивање", каже Ђокић.

Ђокић истиче да се актуелна власт, која народу одговара већ 12 година, увијек залагала за истину и добија висок ниво повјерења зато што је одговорна.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

(Агенције)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Дарио

17.08.2018 05:56

Јаког цовјека и министра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

17.08.2018 08:40

Овакве у СФРЈ нису примали у КПЈ.

Name

Какофонија

17.08.2018 17:05

Биће измијењен, само за локалну употребу, пошто су из цијелог свијета већ стигле одлуке да се пика оно старо.

Name

Кики

17.08.2018 06:06

А ко некоме сад треба ..па це бит ван снаге. Какви су ово морони...ко неко се насикиро за твој и Додиков извјестај, Хаг се затвара..ником висе и није потребан. Ај мало ти и Додик прицајте о економиј, криминалу, корупцији..ко убија дјецу по Српској??

ОДГОВОРИТЕ
Name

лато

17.08.2018 06:11

Ста раде ти Босњаци ако су Босњаци у тој влади.Ако су Босњаци нека је офмах напусте,ако су Додикове слуге нек их је срам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

17.08.2018 11:28

Тееба да ср зна истина фа сте у сарајрву побили девет xиљада срба

Name

Ре пеки

18.08.2018 15:07

Ма каквих 9.000... то је сигурно било 90.000 Срба, ако не и 900.000. И да не заборавимо оних 3.500.000 Срба које су муслимани бацали лавовима у пионирској... који кретени јбт...

Name

блбл

17.08.2018 06:28

Обавезно у тој комисији да буду : Цераниц,Каргановиц,Галијасевиц и по могуцности Лазански посто је он из Србије па да буде медјународна комисија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

17.08.2018 09:48

Он је из Словеније..убацени реметилацки фактор.

Name

Реално

17.08.2018 07:14

А засто не мозе медјународна комисија о страдању свих народа на подруцју Сарајева. Па није лосе и медјународна комисија за страдање свих народа у Босанској Крајини. Па људи просло је 20 и кусур година и ви сад комисије и извјестаје правите, а истина је да само себе цувате од могуцих хапсења јер вас само овакво стање одрзава на слободи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

17.08.2018 07:15

А за криминал пропаст РС Куповина баје 2стана у центру Београда нови кредит од 300/500 милиона км нерешено убиство дјететаДавида агонија која продужава више од 4мјесеца.О катастрофалном стању у РС.О краху економије привреде просвете сви сегмената.И даљи одлазак народа мито корупција аутократија тиранија .То што смо задњи не нс Балкану не у Европи веч у свјету поредечи се са најсиромашнијим земљама Африке.И онда један Џокић који би по свему веч одавно требао лежати у неком затвору даје неке изјаве о Сребреници.Опет продавање магле попут референдума избјеглица страни агената Соеошевава Бакироваца идр.Докле више.За ову одлуку долазе критике са сви страна европе .Опет ми на себе сваљујемо гнев народа европе безпотребно.Ал неко че ровити по контејнерима а неко куповати два стана од по 122квадрата у вредности милион марака.Па народе весело .Шта чемо посље Сребренице.Умјесто да комплет постава да оставке и поклопе се ушима због своје несписобности оно сад као расправљамо о Сребреници.Кога боли више брига шта ти Баја ии какве одлуке доносиш .Оно што је донесено је у свјету завршена прића .Шта че бити са РС са новим задуживањем шта че бити са народом .Још мало па се Рс може звати Република гладни пензионера јер изгледа само они остају.Преживљавају са 200км пензије док ти снахи купујеш стан у Београду .Е народе а ти расправљај и спори о Сребреници.Умјесто да се рјешумо овог зла једном за свагда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понизени

17.08.2018 07:18

Ајде се ти бави својим послом,пусти ти Сребреницу о којој и за коју сте давно требали прицати и урадити несто ако сте имали ста а не сада-а знамо засто, оде народ из Дрзаве,оде нам садасњост и будуцност, све сте нам упропастили а себе обогатили, нака вам се само врате насе сузе и проблеми које сте нам наметнули срам вас било и вас и оне прије а и оне послије вас који буду такви а видим да су ту негдје..зелим вам само ове насе муке и ниста ни висе ни мање-да презивљавате продајом имовине и дизањем кредита,да вам дјеца и унуци немају као наси,да вам здравље зависи од тога ста и колико имате или немате,да вам се породице растуре радеци за робовласнике а ви багро да све то гледате а да ниста не мозете уцинити нити промијенити...То вам зелим а ви сада наставите по своме-лазите крадите тросите тудје и узивајте док мозете а онда само гледајте јер то сте сами направили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

17.08.2018 07:34

Ставите ви тај Извјештај из 2004 год ван снаге и онда можете душкати до следећих избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

17.08.2018 07:59

Ја предлажем међународну и непристрасну комисију коју би сачињавале Русија, Кина, Бјелорусија, и Србија. Та би комисија утврдила праву истину о страдању у и око Сребренице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ау милојко

18.08.2018 15:08

Ти мотку до врха усра....

Name

амадеус

17.08.2018 08:21

Шта хоћемо....па то је Пинокио....он је прије свега" човјек за све".....а социјалист,хуманист,привредник,жандар,увлакач....ма за све је.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПАС

17.08.2018 08:27

Предлажем да се уведе мораторијум на све изјаве, акте и поступке у вези Сребренице и да се о овој теми настави рад у новом сазиву скупштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бос

17.08.2018 10:04

Министре министре умјесто да бринете о својим стварима Ти се бакцес стварима од прије 20 и кусур година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

17.08.2018 14:07

Ко о цему Дјокиц о рату.Гдје си био и ста си радио кад си у Брцком радио ста си хтио с другим народима.Док си био главни у полицији негдје око 25 дана уцињени су највеци злоцини против несрпског становниства.А онда си побјегао у комесаријат за избјеглице.Коме ти дрзис предавања.Треба да цутис мозда ниси цинио лицно зла али ниси ни спријецио.Ко те цува од судског гоњења питање је и за кога радис.У овом рату било је злоцина са свих страна и истину треба утврдити али ти мој имењаце немас право на то.Да је правде давно би био иза р....

Name

Цика веља

17.08.2018 13:50

Хоце ли га Вуле Паповиц заврсити,је ли "министре"? Ста је да тим предметом,нико не спомиње,кад је васа гу*ица у питању то се затаска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

17.08.2018 18:01

Остави се ти те комисије, тебе це да ревидирају кад изгубис изборе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

17.08.2018 19:45

ПЕНДРЕЧИНО.

Name

БОБА

18.08.2018 11:11

ОВОГА ТРЕБА ОТЈЕРАТИ СА СЦЕНЕ ДОДИЈАО ЈЕ И БОГУ И НАРОДУ КО ГА СЛУША АЛАЛ МУ ВИЈЕРА.ЊЕГОВИ ПОДАНИЦИ УСПЈЕВАЈУ А ОСТАЛИ ОВЦЕ У ТОРУ.

ОДГОВОРИТЕ