Почео у српској лиги, а сад је у НБА, код Џордана!

Амерички кошаркаш српских корена такође је ових дана у Жаркову, на НБА кампу "Кошарка без граница".

Кошарка 17.08.2018 | 21:35
Почео у српској лиги, а сад је у НБА, код Џордана!
На челу са Грегом Поповичем, живом легендом НБА лиге и светске кошарке, у београдском насељу Жарково ових дана гостују и познати играчи из најјаче лиге.

То су махом садашњи и бивши кошаркаши који су рођени у овим крајевима (Жарко Паспаљ, Пеђа Стојаковић, Никола Јокић, Саша Павловић, Бено Удрих, Бобан Марјановић, Раша Нестеровић, Боштјан Нахбар, Владимир Радмановић, Бено Удрих, Драган Тарлаћ...), док један од гостију није одавде, али вуче корене из Србије.

У питању је Френк Камински (25 година), крилни центар Шарлот Хорнетса и високи, девети "пик" на НБА драфту 2015. године.

Рођен у Винфилду у близини Чикага, Камински је одрастао у српској заједници и има свест о томе да јој такође делимично припада, иако не говори наш језик.

"Имам српске корене. Играо сам у српској лиги у Чикагу док сам одрастао. Знам каква је српска култура из америчког угла и сјајно је доћи овде. Са очеве стране водим порекло овде, али његова породица није много интелигентна, па је тешко",  насмејао се Камински.

Кошаркаш Шарлота не крије да му прија боравак у Београду.

"Сјајно је. Када схватите колико је овај регион мали, а колико талента производи, то је невероватно. Јуче сам седео и слушао остварења свих који су кренули одавде одавде. Много је талента и много је знања одавде потекло", додао је он.

Учешће у кампу такође види као посебну част.

"Сјајно је. Очигледно је да овде има доста талента, да има много добрих играча. Када чујете колико НБА играча је прошло кроз ове кампове, онда схватите да је одлично. Овде се види ко 'искаче', ко зна да игра, ко ће бити професионалац... Можда могу да им понудим неки савет".

Када се врати у САД, Камински ће са Шарлотом имати задатак да се бори за улазак у плеј-оф, под вођством лидера екипе - Кембе Вокера и ветерана Тонија Паркера, који је овог лета дошао из Сан Антонија.

"Мислим да имамо довољно талента за плеј-оф. Бићу разочаран ако се не пласирамо. У Шарлоту још нисмо победили у плеј-оф серији и желимо да то остваримо. Кемба је најбољи. Не само као играч и не само зато што је последње три сезоне био учесник ол-стара, већ је одличан и као човек. Вођа је, сви воле да га прате и уживам да будем уз њега. Што се тиче Тонија Паркера, о њему се све зна. Будући је члан Куће славних. Ветеран, лидер и биће невероватно вредно појачање за све нас. Још се нисам видео са њим у Шарлоту и узбуђен сам због повратка и тог сусрета".

Када је био клинац, Френк је имао привилегију да уживо и на тренинзима гледа Чикаго Булсе и Мајкла Џордана, јер су му рођаци радили у организацији Булса. Сада је поново уз "Ем-Џеја", јер је највећи играч свих времена власник Шарлота.

"Он је власник тима. Учествује у кошаркашким активностима, нуди нам савете. Сјајан је газда. Највећи је кошаркаш који је икад играо. Тешко је преточити у речи то колико значе његови савети".

Док наступа у НБА лиги, Камински се неизбежно среће и са српским кошаркашима.

"Сјајни су. Упознао сам Николу Јокића, волим да се забављам са њим, одличан је играч. На колеџу немате тај доживљај упознавања играча из иностранства. На мом колеџу их није било, али када уђете у НБА видите играче из свих крајева света. Ник Батум игра у Шарлоту и сјајно је видети како су играчи из иностранства развили кошаркашку културу и сам спорт", додао је Камински, пре него што су српски новинари замољени да прекину разговор, да би се крилни центар посветио раду са учесницима кампа.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар