Леброн, наши у НБА, Звезда, ЦР7, Јуве... Доста је!

Љубазна госпођица из организације кампа "Кошарка без граница" морала је да реагује када се разговор са Николом Вучевићем одужио, а није да је недостајало тема.

Кошарка 17.08.2018 | 22:45
Леброн, наши у НБА, Звезда, ЦР7, Јуве... Доста је!
За Николу Вучевића није неопходан позив НБА лиге да учествује на кампу "Кошарка без граница", који је овог лета организован у Београду, да би посетио наш главни град.

Утакмице фудбалера и кошаркаша Црвене звезде, за коју навија од дечачких дана, догађаји су на којима се центар Орландо Меџика и црногорске репрезентације често појављивао претходних година, мада га за престоницу Србије вежу и бројна пријатељства.

Овог пута повод је био камп који НБА организује широм планете, а који је овог лета "слетео" у Београд и са собом повео велики број актуелних и некадашњих звезда светске кошарке, као и неке од најпрестижнијих тренера попут Грега Поповича.

С обзиром на то да су му друштво у Београду у исто време правили Никола Јокић, Богдан Богдановић, Френк Камински и остали, 213 центиметара високи центар Меџика имао је уз кога да настави тренажни процес уочи окупљања екипе под вођством новог тренера Стива Клифорда. 

"Пошто смо ми завршили раније, у априлу, ја сам у тренингу већ од маја и тај део приводим полако крају. После ме очекују припреме са екипом. Али, јесте добро што смо овде, јер је неколико одличних играча ту и имамо прилику да тренирамо мало и заједно", рекао је Вучевић.

Сезона за коју се Вучевић и остали припремају биће битно другачија у односу на претходне само због једне ствари - одласка Леброна Џејмса са Истока у редове Лос Анђелес Лејкерса. Он је сликовито објаснио шта то конкретно значи за НБА.

"То је доста променило, истина", рекао је.

"Сваки Лебронов потез мења доста ствари у лиги. Он је отишао на Запад, тамо је још више закомпликовао ситуацију, док је нама олакшао. Свима нам је на Истоку био ноћна мора толико дуго, нарочито екипама које су се бориле с њим у плеј-офу. Нико није могао да га добије, задњих седам, осам... девет година игра само финала. Не знам ни ја колико то траје", слегао је раменима и наставио:

"То је и психички тешко, кад знаш да мораш против њега. То је најбољи играч на свету. Реално, његова екипа ове године није била ни близу најбољој екипи на Истоку, да не говорим у НБА, а добио је Торонто 4:0, тим који је имао најбољи скор у конференцији. Бостон јесте имао проблема са повредама, али добио је и њих. Нећу да кажем да је урадио све сам, али јесте обавио највећи део посла".

На питање о томе ко би могао да ускочи у простор који је био резервисан за Џејмсове тимове, Вучевић је рекао:

"Нама је лкаше, њима на Западу ће бити теже, не жалимо се. Исток је 'отворен', видећемо како ће изгледати све. Фаворити су Бостон, Филаделфија и Торонто, а после тога ћемо морати да видимо ко ће искорачити. Што се нас тиче, стигао нам је нови тренер који је заиста одличан, екипа је остала иста, видећемо како ће све изгледати. Верујем да можемо да направимо добар резултат".

Упитан за све већи број играча са ових простора у најјачој лиги света, Вучевић је рекао да му је драго због тога и да није свеједно да ли имате саиграча са ових простора или не.

"Увек ми је драго када видим неког момка из региона да дође тамо и да му добро иде. Одувек је било талентованих кошаркаша на овим просторима, када сам ја одлазио у НБА она старија генерација је полако завршавала и прошло је две-три сезоне без нових, али се то променило у последње време и драго ми је због тога", рекао је Вучевић, који се спрема за осму НБА сезону од дебија у дресу Филаделфија Севентисиксерса 2011. године.

"Што се тиче Јокића, уговор који је добио је заслужио у потпуности, две године игра на невероватном нивоу, показао је бројне квалитете а има тек 22-23 године. На почетку је каријере и тек треба да достигне врхунац, мислим да може још много тога. Налази се у правом тиму, лепо играју, верујем да ће он још боље да игра", рекао је Вучевић и додао:

"Што се Богдана и Немање тиче, верујем да ће им одговарати да буду заједно, тамо су и Дивац и Пеђа, што им свакако прија. Исто мислим и за Теа и Бобија. Увек је добро када имаш неког нашег тамо, имаш са неким да поразговараш, да имаш некога ко је твој, јер тамо влада сурови професионализам. Људи имају своје породице, своје животе, своје пријатеље... Када заврше тренинг углавном иду кућама. Дружимо се на путовањима, мада се и тада време углавном троши на одмор и утакмице. У сваком случају добро је кад имаш неког свог, јер и ми проводимо слободно време мало другачије од људи на Западу".

Потом се надовезао...

"Марио, мој Балканац, је отишао, можда успем неког новог да нађем, видећемо…"

Црногорац, који је рођен у Швајцарској, одрастао у Белгији, а школовао се у САД, каже да би се чешће дружио са српским кошаркашима да нису сви од реда на Западу.

"Имам доста добар однос са Драгићем, имамо истог менаџера и знамо се дуго, а и најчешће се виђамо јер са Мајамијем играмо четири пута у сезони. С њим и са Бојаном Богдановићем. Сви остали су на Западу и са њима играмо само два пута. А, што се мог тима тиче, углавном сам са Фурнијеом, с обзиром на то да сам дуго година живео у Белгији и да причам француски... Имамо добар однос", рекао је.

Ко после Драгића?

"Било је стварно лепо. Дуго година планирам да направим камп, то је био први пут да сам успео и било је 60 деце из Црне Горе. Време нас је послужило та три дана, деца су супер радила, родитељи били задовољни, а то ми је био и основни циљ. Били су Владимир Радмановић, Саша Павловић и Бојан Дубљевић, а као специјални гост на крају је дошао Горан Драгић и мислим да је клинцима било баш драго јер је прошле године био проглашен за најбољег играча Европе, освојио је Европско првенство, играо на невероватан начин, био Ол-стар... Био је супер са клинцима, јер има свој камп и зна како то све иде. Мораћу да се потрудим да за следећу годину нађем неког таквог специјалног госта", рекао је са осмехом.

Вучевићев деби у НБА лиги био је одложен неколико месеци због штрајка кошаркаша, што су многи искористили за повратак у Европу. Његов избор била је Будућност.

"Иако сам навијач Црвене звезде, драго ми је да је Будућност направила велики резултат. Годинама улажу, а сада су се вратили на највиши ниво. Играо сам тамо три-четири месеца, иако је кратко трајало то ми је један од најлепших периода у животу. Заслужено су узели титулу, добили су Звезду пет-шест пута прошле сезоне, али видећемо како ће бити сада јер је увек теже одбранити", рекао је и наставио:

"Што се АБА лиге тиче, мислим да су и Звезда и Цедевита јачи него прошле сезоне, али и Партизан, такође. То је добро за лигу. Појачали су се Олимпија и мој домаћин, Морнар из Бара. Добро је што ће лига бити неизвесна, јер је то прилика и за развој младих играча у региону, а нам се да ће Звезда да се врати на врх, да освоји".

А, фудбал?

"Пратим фудбал, можда више него кошарку. Две године заредом у Европи, то је велика ствар за Црвену звезду, нарочито после тих сезона када смо испадали још у првом или другом кругу. Сада смо се вратили. И не само то, мислим да Звезда игра леп фудбал, тренер Владан Милојевић је одрадио одличан посао. Идеално би било ако бисмо прошли у Лигу шампиона, мислим да је могуће проћи Салцбург, али и пласман у Лигу Европе је велики успех и можда реалнија ствар за Црвену звезду тренутно. Можда ту може нешто више да се направи. Драго ми је, волео бих да се квалификује и Партизан, јер је то добро за српски фудбал, да наредних година долазе лакши противници, а не као до сада…"

Вучевић страствено навија за још један клуб и то црно-беле боје, у који је недавно стигао "Леброн Џејмс" европског фудбала.

"То је најбоља спортска вест у последњих неколико година. Ја сам велики навијач Јувентуса, мада знам да се не поклапају боје црвено и црно-беле, али имамо ми и розе дресове. Мени је Роналдо иначе међу омиљеним играчима, сматрам да је најбољи на свету и само његово присуство је немерљиво за клуб, а да не говорим о квалитетима које доноси са собом. Јуве је велики клуб, али с њим све иде на виши ниво. Он је нама био ноћна мора годинама, нисмо могли да прођемо Реал због њега... прво оно финале, па полуфинале прошле сезоне иако смо покрадени, али нема везе", рекао је са осмехом и додао:

"Надам се да ћу моћи да га гледам уживо".

За крај, упитан је за текуће квалификације за Светско првенство у кошарци у којима, попут бројних НБА и евролигашких кошаркаша, не може да наступа.

"Не схватам поенту тог система, ако не можемо да играмо ми из НБА, и не само ми већ и играчи из Евролиге. То није коректно. Како сад треба да се осећају ти момци који играју на позицији центра? Да после свега Бојан Дубљевић и ја идемо, а он да не иду? То није уопште коректно. Ако мењаш систем, гледај да то буде изводљиво, а не само да промениш. То што раде ФИБА и Евролига штети кошарци", рекао је и додао:

"Не видим како ће НБА играчи икада играти те 'прозоре' током зиме? Друга ствар, ако завршим сезону у априлу, па морам да се припремам за две утакмице у јуну, то може да буде јако неугодна ствар. Неки момци су и одиграли тако, али се видело да није 'то то', нити су могли да постигну ниво припреме потребан за тај квалитет кошарке".

За крај, нагласио је да играчи из НБА лиге желе да играју за репрезентације својих земаља, али да је то често неизводљиво.

"Наша жеља није спорна, сви волимо да играмо за своје репрезентације, волимо да се такмичимо једни против других, али не знам шта ће бити…", слегао је раменима Вучевић, пре него што је разговор прекинула дама из организације кампа, процењујући да је 13 минута било сасвим довољно.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар