Још 20 лијекова иде на рецепт

Више од 20 нових лијекова комерцијалних назива (11 генеричких лијекова) данас ће се наћи на листи лијекова који се издају на рецепт.

Република Српска 15.08.2018 | 07:33
Још 20 лијекова иде на рецепт
Осигураницима ће на рецепт о трошку Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС бити доступни нови лијекови за кардиоваскуларна, плућна, бубрежна и друга најчешћа обољења.

"Већина лијекова је уврштена на листу А, што значи да ће осигураници за ове лијекове плаћати партиципацију у износу од 10 одсто или неће плаћати ништа уколико су ослобођени плаћања партиципације. На листу А, између осталих, уврштени су  лијекови за аутоимуне болести, бубрежну инсуфицијенцију, астму и друге", наводе из Фонда.

Примјера ради, на листу А уврштени су и нови облици и дозе лијека такролимус таблете, које користе лица са трансплантираним органима, а цијена овог лијека је 251,32 КМ (1 мг). Раније, док овај лијек није био на листи, осигураници су га морали плаћати сами, а будући да је сада ова категорија осигураника ослобођена плаћања партиципације, од данас за њега неће плаћати ништа, јер ће га у потпуности финансирати ФЗО РС.

Такође и лијекови за кардиоваскуларна обољења, превенцију можданог удара, шизофренију, те инконтиненцију уврштени су на листу Б, тако да ће сви осигураници умјесто пуне цијене плаћати 50 одсто њихове цијене. Тако, на примјер, лијек за превенцију можданог удара који је уврштен на листу Б кошта 118 КМ, а осигураници ће га на рецепт моћи подићи за 59 КМ.

Како истичу у ФЗО РС, поједини уврштени лијекови спадају у лијекове новије генерације, попут терапије за шизофренију и биполарне поремећаје.

Новина је, како наводе, и што ће од краја овог мјесеца осигураници у апотекама на рецепт моћи подићи и нове инсулине који су такође уврштени на листу, а њихова набавка је у току.

Мирјана Бојић, национални координатор за дијабетес, рекла је за "Независне" да је генерално направљен помак када су питању права обољелих од дијабетеса.

"Све оно што може преузети да финансира Фонд то ће знатно олакшати пацијентима, што нам је циљ. Поред тога циљ нам је и да се мотивишу пацијенти и што се тиче промјене начина исхране, физичке активности, али најважнија је свакако терапија", каже Бојићева.

Подсјећамо, недавно је Фонд и на болничке листе уврстио 16 нових лијекова, а међу њима су и најсавременији иновативни лијекови за лијечење меланома, као и имунотерапија која ће први пут у РС бити доступна обољелима од карцинома плућа. Поред тога уведено је право и на трећи поступак вантјелесне  оплодње, ослобођени су плаћања партиципације обољели од ријетких болести, ФЗО ће финансирати и инсулинске пумпе и друго.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

децко

15.08.2018 06:47

Фармаколоска мафија има најпрофитабилније пословање послије кладионица! Наједес се смеца и напусис цигарета док се кладис, паднес опкладу и одес у апотеку да узмес један Апаурин.... тако ми у босни функционисемо, и јос се цуде кад неко умре са 40 и кусур година!

ОДГОВОРИТЕ