ЛШ - У плеј-оф иду: Ред Бул, Ајакс, ''српски'' Видеотон...

Салцбург рутински, Бенфика преживела пакао Истанбула, АЕК избацио Селтик! И Динамо лагано до плеј-офа.  Ајакс се разбеснео, страдао је Стандард! Холандски великан лако изашао на крај са ривалом из Лијежа.  "Гробари" из Видеотона на прагу Лиге шампиона! Фудбалери Видеотона одиграли су на свом терену нерешено 0:0 против Малмеа, у реванш мечу 3. кола квалификација за Лигу шампиона.  Чаробњаштво је тежак занат, али Марко Николић зна знање - Видеотон пред вратима раја! Првак Мађарске одиграо без голова против Малмеа и изборио плеј-оф за Лигу шампиона.  Видеотон прошао даље, али није морало тако. . .  Пласман у плеј-оф Лиге шампиона су нешто раније изборили Динамо из Кијева, БАТЕ Борисов и ПАОК, а након одиграних мечева који су почели у термину од 20 часова придружили су им се атински АЕК, Динамо из Загреба, Видеотон и Бенфика.  Плеј-оф Лиге шампиона: Ко иде даље, а ко доле. . .  Сада знамо имена клубова који ће се борити за место у Лиги шампиона, као и оних који ће морати да се помуче да обезбеде бар Лигу Европе.

Фудбал 14.08.2018 | 23:30
ЛШ - У плеј-оф иду: Ред Бул, Ајакс, ''српски'' Видеотон...
Марко Николић наставља да прави чуда са мађарским Видеотоном. После титуле првака Мађарске освојене прошле сезоне, српски стручњак успео је да обезбеди Видеотону макар групну фазу Лиге Европе, а бориће се у плеј-офу Лиге шампиона! Клуб из Секешфехервара је као домаћин одиграо без голова са Малмеом у реваншу меч и “одбранио” оних 1:1 из прве утакмице у Шведској.

Мађарски клуб ће за пласман у Лигу шампиона у плеј-офу одмерити снаге са атинским АЕК-ом.

Поново је Николић показао да је одличан тактичар. Препустио је Видеотон иницијативу шведском прваку, али су гости тек у самој завршници опасно запретили ривалу.

Статистички гледано, Малме је био опаснији ривал, али најбољу прилику за гол имао је Видеотон. Наиме, у 67. минуту, после фаула на Лоику Негоу, судија је показао на белу тачку. Лопту је узео Данко Лазовић и шутирао по сред гола, али је чувар мреже Малмеа, одбранио ударац и продужио наду.

Најбољу прилику шведска екипа имала је у трећем минуту судијске надокнаде, главом је са петерца гађао капитен Маркус Розенберг, међутим, Адам Ковачик је одлично интервенисао.

Данко Лазовић и Марко Шћеповић били су стартер у Видеотону, док Стефана Шћеповића овај пут није било у протоколу мађарског првака.



Аустријски Салцбург рутински је, као што се и очекивало, одрадио посао против Шкендије у Македонији. После 3:0 пред својим навијачима чета Марка Розеа славила је и у реваншу - 1:0. У плеј-оф за Лигу шампиона прошли су и АЕК, Динамо загреб, односно Бенфика из оне стазе нешампиона. 

Пуно узбуђења виђено је у Атини где је кости оставио славни Селтик. Грци су повели врло брзо преко Родрига Галоа - играо се 6. минут. У првим минутима наставка домаћи су и дуплирали предност, што је био својевстан шок за госте. Екипа Брендана Роџерса тек тада се мало тргнула и заиграла како уме. На њихову жалост времена је било премало за више од почасног гола. Скот Синклер успео је да смањи на 1:2 у 78. минуту и то је било све од некадашњег шампиона Европе.

АЕК у плеј-офу очекује окршај са мађарским прваком Видеотоном, који је изненадио Малме. 

Шампион Грчке је као домаћин изборио рутинску побједу против шкотског Селтика чији се менаџер, Брендан Роџерс, неразумљиво коцкао и изгубио.

Наиме, Роџерс се одлучио да у првих једанаест не уврсти ударне игле из прошле сезоне Мусу Дембелеа и Скота Синклера чији изостанак је АЕК итекако искористио. Атињани су у вођство дошли већ у 6. минуту када је погодио Родриго Гало, док је Марко Ливаја мету погодио у 50. минуту.

Роџерс је у другом дијелу увео у игру Дембелеа и Синклера, а Енглез је у 78. минуту успио да савлада Василиса Баркаса, али више од тога гости из Шкотске нису могли па ће такмичење наставити у плеј-офу за Лигу Европе.

И док Селтик није могао из грчког пакла, Бенфика је турски преживела. Фенербахче ни после 10 година неће видети Лигу шампиона. Претходни пут Канаринци су у елиту прошли када су елиминисали наш Партизан... У Истанбулу вечерас - 1:1. Бенфика је у 24. минуту повела и умирила и навијаче и супермотивисане домаће фудбалере. Погодио је Жедсон Фернандес. Фенер је изједначио на време, у смирај првог дела. Алпер Потукскочио је највише у шеснаестерцу ривала и главом сместио лопту у мрежу. Остало је домаћима још читаво друго полувреме да преокрену, односно да постигну још два гола, колико им је било потребно за пролаз. Нису постигли ниједан... 

Бенфика у наредној рунди квалифиакција игра против ПАОК-а који је елиминисао московски Спартак. 

Посљедња утакмица која је почела у 20 часова се играла у Истанбулу гдје Фенербахче није успио да надокнади минус од једног гола из Португала.

Бенфику је у вођство довео Гедсон Фернандес у 26. минуту након одличне асистенције Николаса Кастиља. Фенер је до поравнања дошао на у надокнади првог дијела када је мету пронашао Алпер Потук, али до преокрета ношени фанатичном подршком навијача нису могли.

Астана није могла до чуда у Загребу. Модри су закључали све прилазе свом голу и у финишу испели да прекоМарија Гаврановића стигну до минималца. Укупно - 3:0. Управо с тим резултатом аустријски шампион Салцбург отишао је на реванш у Македонију. Јасно је било да Шкендија нема никаквих шанси. Имали су домаћини 0:0 све до надокнаде, а онда је дефанзивац Андре Рамаљо сместио лопту у мрежу македонског првака и печатирао пролаз у плеј-оф.  

Нада о уласку у групну фазу Лиге шампиона ће наставити да траје у Загребу. Динамо је након 2:0 у гостима Астану савладао и код куће голом Марија Гаврановића у 74. минуту.

Ајакс је прегазио Стандард из Лијежа са 3:0 у реваншу трећег кола квалификација за Лигу шампиона и пласирао се у плеј-оф за елитно континентално такмичење. У првој утакмици одиграној прошле недеље у Лијежу било је 2:2.

Вечерас је Ајакс цео посао завршио практично за четири минута у првом полувремену. Искусни Клас Јан Хунтелар је у 30. минуту начео белгијску екипу, а већ у 34. Матијс де Лихт је дуплирао предност.

Било је након тога јасно да Стандард нема шта да тражи у овој утакмици и да је само питање колико ће бити голова разлике.

Коначан резултат поставио је, већ у 46. минуту, Давид Нерес и то после додавања српског репрезентативца Душана Тадића, који је претходно, кошаркашким речником говорећи, ролинг у противничком казненом простору.

"Десетка" неупитног шампиона Белорусије, црногорски репрезентативац Мирко Иванић, оставио је чувара Бадавија Гусјенова добрих пет метара у спринту на 30 и потом рутински пласирао лопту у мрежу за вођство од 1:0 у 20. минуту.

С обзиром на то да су са гостовања у Азербејџану пре седам дана плаво-жути вратили идентичну победу у Борисов, све што је потом требало да ураде до још једне сезоне у европском друштву је да одиграју мирно и сталожено до краја меча.

У томе апсолутно нису успели, али су имали и среће да швајцарски фудбалер Иносент Емегхара у јеку иницијативе свог тима заради црвени картон због старта над Иванићем на средини терена и потпуни преокрет гостију учини готово немогућим: БАТЕ Борисов - Карабаг 1:1 (1:0)!

Пресудио је погодак који је у првом полувремену утакмице у Бакуу постигао Станислав за победу белоруског тима од 0:1.

Тренер Борисова Аљаксеј Баха извео је Иванића из игре после старта Емегхаре у 77. минуту, када је и окончан поход Азера ка плеј-офу започет у 54. минуту након главомета у шеснаестерцу домаћих и гола шпанског ветерана, Мићела.

За разлику од Иванића, који је вечерас постигао 16. погодак у претходних годину дана, некадашњи млади репрезентативац Србије, Александар Филиповић (23), одиграо је свих 90 и "кусур" минута у одбрани БАТЕ Борисова, коју од групне фазе Лиге шампиона дели 180 минута фудбала са ПСВ Ајндховеном.

У првој утакмици вечери на "Олимпијском стадиону" у Кијеву, двоструки освајач Купа победника Купова и троструки полуфиналиста Купа, тј. Лиге шампиона, обезбедио је најмање Лигу Европе и наставио импресивну серију резултата овог лета: Динамо - Славија Праг 2:0 (1:0), након што је Јозеф Хусбауер пре седам дана донео Чесима изједначење са беле тачке у 95. минуту сусрета.

У реваншу - није било неизвесности нити дилеме око тога ко ће у плеј-оф Лиге шампиона: 20-годишњи "вундеркинд" са Динамове фудбалске академије, Виктор Циганков, забележио је две асистенције ове вечери и помогао Бењамину Вербићу да затресе мрежу у 11, а још једном "детету клуба", Артему Бесједину, да постави коначан резултат у 74. минуту.

Кијевљани, које са клупе води белоруски стручњак Александр Хацкевич, играће за место у Лиги шампиона против четвороструког првака Европе, Ајакса.

Овај млади тим који је пажљиво селектиран почео је сезону победом од 1:0 у Суперкупу Украјине, против великог ривала Шахтјора и најавио да би доминација "рудара" из Доњецка коначно могла да буде прекинута, а потврда је стигла већ у 3. колу шампионата када је исти ривал савладан у Кијеву такође резултатом 1:0.

Динамо је играо шест пута ове сезоне и само једном није победио - у првом мечу у Прагу.

КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ЛИГУ ШАМПИОНА - 3. КОЛО (РЕВАНШ МЕЧЕВИ)

Уторак

Динамо Кијев - Славија Праг 2:0 (1:0) /први меч 1:1/
/Вербич 11, Бесејдин 74/

БАТЕ - Карабаг 1:1 (1:0)  /први меч 1:0/
/Иванић 20 - Мичел 54/

Спартак Москва - ПАОК 0:0 /први меч 2:3/

АЕК - Селтик 2:1 (1:0) /први меч 1:1/
/Гало 6, Ливаја 50 - Синклер 78/

Динамо Загреб - Астана 1:0 (1:0) /први меч 2:0/
/Гаврановић 74/

Фенербахче - Бенфика 1:1 (1:1) /први меч 0:1/
/Потук 45+1 - Фернандес 26/

Видеотон - Малме 0:0  /први меч 1:1/

Шкендија - Салцбург 0:1 /први меч 0:3/
/Минамино 90+2/

Ајакс - Стандард 3:0 (2:0) /први меч 2:2/
/Хунтелар 30, Де Лихт 34, Нерес 46/

Спартак Трнава - Црвена звезда 1:2, после продужетака /први меч 1:1/
/Бакош 6 - Бен 7, Радоњић 98/

*напомена: бољи иде у плеј-оф рунду квалификација за Лигу шампиона, а поражени за Лигу Европе.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар