Дијализни пацијенти без накнада

Дијализни пацијенти у Бањалуци од марта нису примили новчане накнаде у износу од 100 марака које им у виду инвалиднине додјељује Министарство здравља. Ако новац не буде исплаћен најављују радикалније мјере. Из Удружење дијализних пацијената поручују, новац ће бити исплаћен до краја седмице.

Република Српска 14.08.2018 | 19:32
Дијализни пацијенти без накнада
Дијализни пацијенти љути и огорчени. Већ четири мјесеца нису примили новчану помоћ која им је одобрена од стране Владе и Министарства здравља РС. Тврде да им је овој години исплаћен новац за прва три мјесеца и да од тада нису добили ниједну конвертибилну марку. Питају код кога је њихов новац?

„Гдје је стао новац? Да ли је неко уплатио, па се то сакрило, да није, да се прегледа ово наше Удружење дијализних пацијената. Ја сваки дан требам примити један клексан ињекција за разјеђивање крви. Она је 12,80 КМ. За мјесец дана, мени треба 380 марака. А ја имам пензију 240 марака. Мада ће то мени Фонд ПИО вратити, али док они не врате ја немам од чега живјети“, каже Душан Маглов, који је дијализни пацијнет три године.

У сличној ситуацији су и остали дијализни пацијенти. Кривца траже у Удружењу дијализних пацијената, за које кажу да не води бригу о њима.

„Свугдје у ентитету имају људи који су на дијализи примања већа од тих 100 марака. Можете провјерити у Сарајеву и свагдје. Они кажу да смо ми виша и боља Република, а немамо ништа“, каже Владе Јакшић.

„Желимо да се то претресе, да видимо има ли, нема ли новац. Хоћемо ли добијати или нећемо добијати да знамо. И којег датума у мјесецу су исплате, 15-ог, 7-ог, 8-ог, небитно. Главно је да буде мјесечно редовно, 100 марака и да нам врате овај наш изостатак“, рекао је Душан Маглов.

Новца ће бити, кажу у Удружењу дијализних пацијената. У разговору за БН телевизију, потврдили су нам да ће до краја седмице бити исплаћен новац за три мјесеца.
„Јутрос сам ја био у министарству. Чека се само да се објави у Службеном гласнику и да се исплати новац за следећа три мјесеца. Значи исплаћено је за јануар, фебруар и март. Сада ће бити исплаћено за април, мај и јун“, рекао је из Удружења дијализних пацијената РС Александар Радун.

И из ресорног министарства су нам потврдили да је донесена одлука о исплати средстава и да се исплата новца очекује у што скоријем року.

Ако новац не буде исплаћен, пацијенти најављују штрајк. А штрајк су за четвртак најавили и дијализни пацијенти из Лакташа, који су такође незадовољни ситуацијом у којој се налазе.

У Републици Српској има више од хиљаду дијализних пацијената, који просјечно три пута седмично долазе на дијализу.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

цаци

14.08.2018 17:34

Ста има везе није све у парама битна је република српска и да спасимо њене институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.08.2018 18:19

Расписите рефрендум.

Name

Мирослав

14.08.2018 18:12

Само ви гласајте за нас бице свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

14.08.2018 20:05

Причати о пљачкашком здравственом систему је више и просто одвратно! Направљен да се обогате кумови, дупелисци који су очитовање у Шкрбићу, Стевандићу , Ђајићу, Богданићу и сличнима је превршила сваку мјеру....јер ако један Шпирић из Траписта однесе болеснички кревет и не врати га ,јер има електро подизаче, шта онда рећи.... Шта рећи ако знате да снимке које ураде на ЦД,ако ураде у КЦ, за сложеније операције, неможе нико отворити јер су као заштићени....питате се коме служе, и да ли их у опште и има.... Ако желите урадити неки сложенији захват на пацијенту ,а који је немогуће урадити у РС, ко може одобрити и да ли ико може и жели одобрити такав вид лијечења у другој држави...наравно сем тамо гдје има њих(кумова)...или ако сте члан СНСД.... Пробајте (недај боже да вам затреба) ...боље да одма умрете....јадно да јасније не може бити....то је љубав и брига о свом народу! Зато морају доћи промјене које ће ову багру склонити са свих позиција на којима се одлучује о судбини и животу људи и грађана ове земље!

ОДГОВОРИТЕ