Анализа: Први велики жилет за Владана Милојевића...!

Реванш у Трнави (20. 30 часова, ТВ Арена) треба да покаже да ли је Црвена звезда зрела да и даље машта о Лиги шампиона. Делује да је квалитет на страни нашег шампиона.

Фудбал 14.08.2018 | 18:45
Анализа: Први велики жилет за Владана Милојевића...!
Постоји то неписано правило о игри великих бројева које је тренер Црвене звезде Владан Милојевић до прошлог уторка редовно газио. Делује нестварно, али педантни стручњак на клупи црвено-белих је током мандата у Љутице Богдана победио, или није изгубио, све мечеве који су имали префикс „морања“. Преживео је Флоријану, Иртиш, Спарту, Краснодар, три вечита дербија, Спартакс и Судуву… Навикао је навијаче клуба који предводи да увек види метар даље од ривала, да је увек спреман да неутралише његове квалитете, све до појаве Радослава Латала и Спартака из Трнаве.

Повремено дављење у сопственој немоћи и тврд словачки блок, требало би вечерас у малом Риму (тако називају Трнаву због многобројних цркви), да произведу фактор екстремне мотивације. Мада када је улога пласман у Лигу Европе мотивација се подразумева. Наравно, слушао је Владан Милојевић претходних дана приче о томе како је чешки стручњак Радослав Латал прочитао његову екипу, и са тим, за њега поражавајућим мислима, кренуо пут Словачке. Уверен да у рукаву има адута више од колеге са клупе Спартака.

Тренер Црвене звезде Владан Милојевић је један од оних који цени сопствене мисли. Понекад делује препотентно, понекад свесно одговара дипломатски, али увек верује у себе. Зна и он сам да је ово његов први велики жилет на клупи црвено-белих, односно прилика да испадне од објективно слабијег од себе. Аналогија је јасна. Оно што је Краснодар за Црвену звезду био прошле године, ове је Црвена звезда за Спартак из Трнаве. Слична је ситуација са тереном, прошле године је био савезник, ове велики противник Црвене звезде.

„Подавићемо Русе као мачиће у реваншу“, гласила је једна од антологиских реченица Владана Милојевићапре другог сусрета са Игором Шалимовим.

И било је тако. Руси нису могли да пронађу лек за стратешку агресију Црвене звезде, игру на граници фаула и директан фудбал. Нешто слично је радио и Спартак из Трнаве пре седам дана, мада није био тако офанзивно потентан.

Када питате најближе сараднике, или људе који обитавају око зидина Маракане, рећи ће вам да је ВладанМилојевић до танчина, дан пре првог сусрета, нацртао како ће да игра Спартак из Трнаве. Ако је та примеса тачна, Звездин тренер ће имати задатак да психолошким играма, игрицима и манверима натера своје изабранике да чврсто верују како ће у непосредној близини модерног тржног центра, који се налази тик уз стадион Антон Малтински, пазарити пласман у Лигу Европе. Јер Спартак не може да га изненади играчки, мада се по призорима у близини Трнаве види да је овај дан посебан за тај словачки клуб.

„Лепо сам вам рекао да ћете видети једану екипу чији стил није виђен на Маракани. Играју са великом страшћу, али завршено је тек прво полувреме. Они су сада фаворити, играју како компактно, али ми смо спремни“, поручио је Владан Милојевић.

Некако је то исто споменуо и дугогодишњи тренер Слована Иван Вукомановић. Дакле, та страст је вукла Црвену звезду кроз све европске битке у последњих 14 месеци. И тај параметар мораће да да буде посебна тачка договора пре него што аутобус са играчима Црвене звезде крене пут стадиона Спартака. Зато ће психологија бити од посебног значаја, јер је квалитет на страни нашег шампиона.

Разумљиво и даље у Љутице Богдана маштају о најквалитетнијем такмичењу на свету, али су ваљда свесни да је у Европи са Владаном Милојевићем све било превише слатко и глатко. И да се може у Лигу шампиона без једне озбиљне коске на путу.

То мора Звездин тренер да објасни играчима који ће, у случају да не успеју да постигну погодак у раној фази, сигурно имати и нападе нервозе и панике. Просто Милојевић као комадант мора да буде самоуверен као што је био после Лондона и рекао претпостављенима да слободно праве буџет као да ће Црвена звезда играти у Европи. То је ситница која мора да окрене меч на Звездину страну, јер статистика каже да црвено-бели немају чега да се плаше.

Клуб са Маракане је на претходних пет гостовања у Европи примио само један гол.. Онај који је постигао Џагојев на Веб Арени у Москви. Искуснији је и технички бољи од Спартака. Може у том контактсту да се направи још једна аналогија

Пре два лета црвено-бели су гостовали у Разграду и извукли боговски резултат (2:2). И поред тога видело се да Лудогорец располаже већим асортиманом брзине и квалитета. Наплата је стигла у Београду. Тако се и пре седам дана видело да је Црвена звезда једноставно бољи тим од Спартака и да ће све то бити нивелисано после другог меча…

Само је потребна екстремна мотивација и Милојевићева још једна тренерска порука. Они исти који обитавају око зидина Маракане тврде да је творац Звездиног пролеа после 26 година спознао шта треба да промени како би се истргао из канџи дефанзивно оријнетисаног Радослава Латала. Најављују неколико промена, које не морају да значи аутоматске рокаде у стартној постави. Можда рачунају на то да ће Милојевић променити начин припреме и да је увидео које просторе не брани добро Спартак из Трнаве…

Остало би требало да одраде Ебесилио, Стојиљковић, Радоњић, Крстичић, Јовичић, Родић… Звезда је пре седам дана колективно заспала, време је да сада устане пред 1.900 навијача тог клуба.

СПАРТАК ТРНАВА - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 20.30

Стадион: Антон Малатински
Капацитет: 19.200
Судија: Сердар Гозубујук (Холандија)

СПАРТАК (4-4-1-1): Чуди - Кадлец, Тот, Годал, Чонка - Јирка, Рада, Грешак, Грендел - Слобода - Его.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (4-1-4-1): Борјан – Стојковић, Савић, Дегенек, Родић – Јованчић, Крстичић, Бен, Ебисилио, Радоњић – Стојиљковић.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар