Трамп: Имаћемо најјачу војску

Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је Закон о одбрамбеној политици вриједан 176 милијарди долара, јавља АП.

Свијет 14.08.2018 | 08:22
Трамп: Имаћемо најјачу војску
Новим законом, предвиђено је повећање плата војника САД за 2,6 одсто, што је највеће повећање у посљедњих девет година, наводи агенција.

Закон ће такође дозволити Трампу да укине санкције државама које су купиле руско оружје, а сада желе да се опреме америчким оружјем.

Трамп је закон потписао на свечаности у америчкој војној бази Форт Друм, 400 километара сјеверозападно од Њујорку, у присутности више хиљада америчких војника, преноси Индеx.хр.

"Овај закон је најважније улагање у нашу војску, у наше борце, у модерној историји", рекао је Трамп и наставио:

"Захваљујући њему замијенићемо застарјеле тенкове, авионе и бродове најсавременијом и најсмртоноснијом технологијом икад развијеном. Надамо се да ћемо бити толико снажни да то оружје никада нећемо морати употријебити, али ако га ипак будемо морали употријебити, нико неће имати никаквих шанси".

Трамп је говорио и о "америчкој доминацији у свемиру" те изјавио да је свемир постао "домен за ратовање, попут ваздуха, копна и мора". Најавио је план за "оснивање шестог огранка америчке војске названог америчке свемирске снаге".

Нови закон омогућује набаву 77 нових најсавременијих авиона Ф-35, нови носач авиона и друга борбена пловила, као и модернизацију нуклеарног арсенала, објавила је Бијела кућа.

Закон покрива потрошњу за фискалну годину 2019. која почиње 1. октобра.

У закону се ипак не помиње "свемирска војска" коју је Трамп раније помињао, али је издвојен новац за војну параду у Вашингтону у новембру.

Агенција наводи да Трамп у свом говору није поменуо сенатора Џона Мекејна, по коме је овај закон назван.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Xyз

14.08.2018 06:56

Јадан си и искомплексиран!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

14.08.2018 07:02

Па и треба ти најјача војска.Америка је једина земља на свијету која је од другог свјетског рата скоро непрекидно у рату, наравно никад на својој територији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

14.08.2018 07:59

Да кад посаље тудју дјецу као топовско месо

ОДГОВОРИТЕ