Вучићев фаворит Младен Иванић

И Александар Вучић као фаворита види Младена Иванића, истиче Александар Попов, док Славо Кукић напомиње да је статус qуо јамац Додиковог властитог трајања и његове правне сигурности.

Република Српска 13.08.2018 | 16:17
Вучићев фаворит Младен Иванић
"Уколико дође до укључивања Косова у Уједињене нације и друге међународне институције, тај исти пут затражиће и Бањалука. Када су Албанци једнострано прогласили независност Косова, Скупштина Српске донијела је резолуцију у којој се наводи да ћемо, у случају успостављања новог међународног принципа и праксе у признавању права на самоопредјељење, инсистирати на утврђивању нашег државног статуса. Тај документ је и даље на снази и од тога нећемо одустати.”

Ово је за београдске Новости, прије неколико дана, изјавио предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик, актуелни кандидат за члана Предсједништва БиХ из тог ентитета на октобарским изборима.

Политички аналитичар из Београда Душан Јањић након Додиковог иступа констатовао је да предсједник РС индиректно подржава независност Косова, а истовремено ризикује Републику Српску. Који дан касније, актуелни члан Предсједништва БиХ из РС и Додиков противкандидат на предстојећим изборима Младен Иванић је у медијима у Србији, говорећи о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, инсистирао на различитим ставовима спрам Додика, апострофирајући причу о трећем ентитету у БиХ за коју је заинтересован Додиков дугорочни партнер, такођер кандидат за Предсједништво и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

- Ја сам врло против трећег ентитета. Ту се господин Додик и ја разликујемо невиђено. Противим се, јер знам да би било захтјева за Републику Српску. И врло прецизно знам које општине. Тада је речено Шипово, да би се повезао столни град Јајце са Купресом и да би се направио хрватски простор. Врло јасно је речено и Дервента, Брод и Шамац, да би се добила босанска Посавина. Мимо тога - Република Српска је данас један од два ентитета. Бити један од три је много мање. То би вјероватно подразумијевало промјену Дејтонског споразума, рекао је Иванић.

На питање слаже ли се са тезом Душана Јањића и је ли предсједник СНСД-а заиста спреман жртвовати дијелове РС зарад успостављања трећег ентитета, професор Свеучилишта у Мостару Славко Кукић нам, прије свега, каже како изузетно уважава београдског колегу.

- Но, за разлику од њега, ја вјерујем како Додику није иманентна било каква политичка идеологија изван њега сама. Њега покреће класични макијавелистички нерв у чијем подтексту није интерес ни РС ни српског народа него његов властити. У читавој причи, хоћу рећи, важно је једино како се одржати на површини, како избјећи оно што би га, потоне ли, могло снаћи. У функцији тога циља је све остало, па и нове српске жртве затреба ли. У том контексту, дакако, треба гледати и његове ставове у вези с Косовом, паралелизме Косово - РС, ставове у вези с трећим ентитетом итд. Логика је, да скратим, што горе, то боље, јер она једина је гарант статуса qуо, а он је јамац његова властита трајања и његове правне сигурности. И ту прича почима и завршава, наглашава проф. Кукић.

Директор новосадског Центра за регионализам Александар Попов каже да је Додиков политички маркетинг излизан, “јер увек пред изборе вуче бомбастичне потезе као што је референдум”.

- Или даје изјаве попут ове, а које апсолутно немају никаквог покрића. Мислим да је та прича провидна чак и обичним грађанима. Свако ко је иоле писмен, може да схвати да се не може поредити питање Косова и Републике Српске, која је, по међународном Дејтонском споразуму, саставни део Босне и Херцеговине. Нема никакве шансе да Српска самостално подноси захтеве за пријем у Уједињене народе. То је провидна политичка игра, у којој се види да Додик полако губи тло под ногама и живце, јер ево, чини се да Вучић све више као фаворита гледа у Младена Иванића. Председник Србије полако схвата да је Додик човек при крају своје политичке каријере, наглашава Попов.

Активирајте пријаве 

Према његовим ријечима, “људи који имају имало мозга у глави, виде да Додик све то ради не да би заштитио српске интересе”.

- Нека се само активирају све оне кривичне пријаве које је опозиција поднела против њега, па нека се види шта стоји иза његових ставова. Кад год политичари патетично почну да говоре и воде рачуна о народу, онда знате да ту нешто није уреду и да је, уствари, реч о маркетингу и очувању личних интереса. А то што они секу вене због народа, народ може окачити мачку о реп, закључује Попов.

(БН ТВ/Ослобођење)

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

мсм

13.08.2018 14:22

Чиме се ми замлацујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

13.08.2018 15:10

Додик је изгубио компас јер је дубоко инволвиран у криминал, а и у случај невиног Давида. Давид је симбол страдања невиног народа, који је отворио очи сваком нормалном човјеку. Из овог случаја се види да власт постоји ради својих личних интереса и да их обичан мали човјек не интересује. У БЛ сигурно губи изборе. На Тргу је 90% гласача СНСДа. Маса је оних који се боје изаћи јавно, али су против режима.

Name

НиколаПале

13.08.2018 15:29

Иванић побјеђује готово је, Додик губи изборе.

Name

Реалност

13.08.2018 15:30

Ово је реалност, Вучићу не треба блесави Додик као камен око врата. Треба му врхунски државник, мудар човјек и политичар какав је Иванић. Вучић и Иванић биће окосница српске политике наредних минимум 5 година.

Name

Младен

13.08.2018 15:32

Свако нормалан у Иванићу види правог представника српског народа у Републици Српској и БиХ. Иванић ће сигурно побиједити Додика на изборима, и то је добро за наш народ.

Name

Перо

13.08.2018 15:54

Отисо си Милокраде у заборав.

Name

Исток

13.08.2018 16:37

Свако ко има грама мозга даће подршку и предност Младени Иванићу. Он нуди мудрост,сигурност и стабилност,док Додик води авантуристичку политики и самим тим нас увлачи у ризик,неизвјесност и несигурност.

Name

блбл

13.08.2018 17:50

Уопсте није вазно кога Вуциц подрзава? Требамо дати глас ономе који ради добро за нас а не кога Вуциц или неко други подрзава. Кога Ердоган подрзава? Кога Колинда подрзава? бла,бла... Ако це мо гласати како Вуциц казе онда смо права раја.

Name

ре

13.08.2018 19:12

Пуси га додо на све стране.

Name

ккк

14.08.2018 20:08

Нико на простору бивсе дрзаве не води стабилнију,нити мирнодобску политику као Предсједник Додик.Предсједник је нормалан цовјек који стити интересе свог народа!

Name

Јест вала

15.08.2018 06:47

Зато активисти Вуцицеве СНС лобирају за Додика код народа по Србији који има право гласа код нас. Пусте прице да подрзава Иваница.

Name

075

15.08.2018 17:20

Срби, ви исто као и Бошњаци и Хрвати и као ми "неконститутивни" увијек бирамо између два зла мање зло, нажалост!

Name

Дзаба

13.08.2018 14:25

Прво то није тацно, јер Вуцицу стима Додикова реторика у којој се трази истовремено рјесавање статуса Републике Српске са рјесавањем статуса Косова, као једна врста сатисфакције за изгубљено Кисово. Друго и да га подрзава то ниста не помазе Иваницу јер подрска Додику у народу је 44 % док је подрска Иваницу тек 25 %, то висе нико не стизе до избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.08.2018 15:14

Јесте ли мене бројали који нисам ни у једној странци а мислим главом,нико ме није анкетирао,гдје сам ја у тим процентима,центар БЛ

Name

Неће бити

13.08.2018 15:21

Нисте у праву јер Вучићу не "штима" пуно тога код Додика а не само реторика. Недавно се Додик вратио из Београда ПРАЗНИХ руку кад је тражио подршку за примјену СИЛЕ против мирних протеста Правде за Давида а нисте у праву ник код процената подршке у народу јер Иванићева око 42 % а Додикова око 33% и ова разлика се КОНСТАНТНО повећава. Јесу проценти о којима Ви говорите били приближно тачни али прије извјесног времена али сав криминал и неспособност режима већ дуже вријеме испливава (нечасна улога у случају Давида Драгичевића........) НЕМИЛОСРДНО руши мит и о Додику и о свој црвеној коалицији. Дефинитивно сте ПРОПАЛИ у Октобру.

Name

Ре Џаба

13.08.2018 15:23

Мајсторе,на чему си? Дај мало и нама ,да нам буде лијепо.

Name

Хахахах

13.08.2018 15:26

Ево вриштим од смијеха.. Подршка Додику 44%. Онај ко је насјео на ту причу је благо речено ограничен. Додик ту причу просипа преко режимских медија (АТВ,РТРС) с циљем да људи који се двоуме да ли да изађу на изборе не изађу. Да кажу, он ће добити ја не могу ништа промијенити, а тада ступа на снагу његова гласачка машинерија и он логично добија. Али шипак, на то још увијек могу насјести ограничени и необразовани. Само живи у заблуди, нећеш још дуго бити замлаћен с тим.

Name

децко за дзаба

13.08.2018 15:26

Сути, немој се просипати својим глупостима!

Name

Вук

13.08.2018 18:02

Вуциц никад Додику није заборавио реценицу да је Вуциц политицки побацај !!!!

Name

РЕАЛНОСТ

14.08.2018 16:53

Господине "бллбл" још јуче нисте тако говорили кад сте били сигурни да ће Вучић подржати Додика. У праву су они који кажу да је Вучић схватио да му је Додик омча око врата. Схватио је и народ у Републици Српској ко је Додик. То је Додик потврдио и данас кад рјешава прблем уочи избора, а за који је на раполагању имао десет година. Тај ради само за свој имтерес и своје тајкуне и кумове. Зато Иванић и Говедарица побјеђују убједљиво. Побједа не долази у питање, Сад је битан што бољи побједнички резултат. Са Савезом за побједу у опоравак и развој Републике Српске.

Name

МБ

13.08.2018 14:30

Додика јр једноставно немогуце скинути са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2018 14:53

Мозда је некад био као Дусан Силни, али сад је Урос Нејаки

Name

борац

13.08.2018 15:21

Једина могуцност је народ а буди се полако требао би доци крај садасњем зулуму.

Name

Ре

13.08.2018 15:26

Ма он је сада нико и ништа.

Name

МБ за Ре

13.08.2018 18:44

Није он никад био као Душан силни из простог разлога што је Душаново царство излазило на 3 мора, хоћу рећи неколико пута веће од данашње нам РС. Друго Душан је био војсковођа, а Миле дезертер. Прије би рекао да би он могао да буде у неком смислу као убачени нам "Карло велики", а од 7. октобра сва је прилика да ће бити "Пипин мали" с'тим што је и ово поређење неумјесно због величине царства поменутих вођа. Правда за Давида!

Name

Браца

13.08.2018 14:37

Свако сам своју куцу поспрема ста ви у рс стално оцекујете од Србије да вам вас нерад и банкрот санира залосно ста Вуциц реце ста мисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ооо

13.08.2018 15:31

Па разуман цовјек, логицно је да подрску да професору Иваницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгце

13.08.2018 15:33

Покусај продаје Љубије, Зељезнице пред колапсом, задузивање, референдум као предизборни потез, скривање иза обојених револуција, слуцај Драгицевиц, слуцај премлацивања активисте Рестарта од стране цлана владајуце партије. Паметном доста, нема ту никаквих интереса РС, вец је у путању циста демонстрација силе и партократије. Овај пут, неце проци, доста је било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

13.08.2018 15:49

Додик више никоме није опција. Сем сам себи. Што је и показао именовањем самог себе за шефа изборног штаба, нема он више човјека уз себе ни из своје партије, а камоли другог предсједника да га бодри преко Дрине. А могу и нешто да се кладим. Да иза свих ових режиму наклоњених коментара стоји Сања Вулин (млади СНСД-а, дама која је рекла да сиромаштво није главни узрок одласка младих из РС, неки иду у Дубаи и због климе), јер оваква клепетања о добром животу само такви шупљоглавци могу да објављују. СвиЦе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Готов је

13.08.2018 15:51

Дзаба ти Додо, пук’о си скроз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иде Миле

13.08.2018 15:53

Нека ти је са срецом Миленце оде ти пут Фоце или Зенице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ближе

13.08.2018 17:01

А шта фали Туњицама.

Name

Мајааа

13.08.2018 15:53

Логичан слијед догађаја... Требамо јаке и паметне, стабилне и успјешне људе, а не оне са црне листе! Браво за проф Иванића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметан

13.08.2018 15:54

Будала је ко мисли да треци ентитет неце ићи на штету РС, предсједним Иванић резонује паметно, Додик или не зна ста ради или је продао РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хана

13.08.2018 15:58

У октобру је револуција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За хану

13.08.2018 20:44

У твом мозгу мозда

Name

Реалан

13.08.2018 16:00

Прохујало с вихором. РТРС казе 44% а Атв 36% нису се договорили ни како це лагати,досао је крај Мили и његовом резиму !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мима

13.08.2018 18:25

А кажу ли колика им је гледаност?

Name

Вуциц и патријарх

13.08.2018 16:36

Вуциицу треба Баја,и он све цини да овај побједи јер управља са њим, а Баја слуса ко пас јер је доњи ако га Вуциц пусти низ воду. Видјецете сада кад Лавров додје у БГ, Баја це се појавити тамо, или це пак Вуциц помоци да Лавров додје у БЛ. О патријарху не треба да тросимо висе ријеци јер га само марке, еури и долари интересују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макс

13.08.2018 18:44

Додик је једина опција.

Name

реМакс

13.08.2018 20:43

Милокрад никако није опција...све је уништио чега се дохватио. Зато подршка моје породице и пријатеља иде за Иванића и Говедарицу!

Name

БОБА

13.08.2018 18:09

ОВАКО РАЗМИШЉАЈУ НОРМАЛНИ ЉУДИ.СВЕ ОСТАЛО ЈЕ НЕ РЕАЛНО.МИ МОРАМО СХВАТИТИ.КО СМО ,ШТА СМО,И ГДЈЕ ЖИВИМО.КАД ТО СХВАТИМО БИЋЕ НАМ МНОГО ЛАКШЕ.ПОЗДРАВ ЗА ЈАЊИЋА,ПОПВА,И КУКИЋА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анна

13.08.2018 18:27

Иванић побјеђује!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мима

13.08.2018 18:34

Зашто је Вучић за Иванића? Зато што га је Путин је питао "Кад је Предсједник Републике Српске овако луд какав им је народ."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даница

13.08.2018 18:39

Ако ништа друго ,Иванић умије да нормално комуницира.Доста је циркуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реДаница

13.08.2018 20:49

Ипак је Иванић професор и доктор наука, а не тамо неки месар или шта веч.

Name

ре

14.08.2018 13:32

Он је господин човјек, зна да разговара и пристојно изнесе своје мишљење, никад није изустио ништа непримјерно јавно!

Name

Са стране

13.08.2018 18:47

Мислим да то Иванићу не треба да импонује. Он је исувише озбиљан човек да би требало да га весели то што је фаворит нарцисоидном дилетанту попут Вучића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макс

13.08.2018 18:48

Додик је краљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

13.08.2018 18:54

Гледајте мој народе од чега ћете ви живити, како ћете нешто ново научити, направити да сутра буддете бољи него данас, а то да ли ће бити Младен или Милорад, овај или онај, неће много утицати на вас лично. Када се ми сви поравимо, биће нам свима боље, имаћемо бољу државу, Човјеку је најтеже самог себе мјењати, а много лако друге критиковати. Хајде сутра да свако од нас покушаа да уради нешто корисно за нашу Решпублику Српску, за њено добро, а и да себе порави у оном у чему је лош. Тако ћемо мјењајући себе на боље, поправављати и државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.08.2018 19:06

Иванић ми није дао шестицу,Ја сам се учланила у СНСД, скупила гласова колико је требало, купила факс и сад радим у Електрокрајини.А ти гледај од чега ћеш живјети.

Name

Браво

13.08.2018 23:40

Свак нека ради свој посао како најбоље зна и све ће бити само боље. Како и шта радиш кад те нико не гледа је кључ успјеха или неуспјеха породице и државе.

Name

БАЊА ЛУКА

13.08.2018 20:02

Е овај це пут Бања окренути ледја баји.То се види оцито у граду!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО ЈЕ

14.08.2018 15:29

!!! ако и покраду гласове, ОДМА НА УЛИЦЕ.

Name

биљана

13.08.2018 22:03

Надам се да је овај јадни народ прогледао у схватио манипулације СНСд пред сваке изборе.Ако и овај пут побиједи Додик пјевајући по шаторима и не треба нам бити боље...све се заслужује.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дј миxајло

14.08.2018 05:44

Готово је Миле, Путуј срецно..до неког наредног сусрета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путник

14.08.2018 12:08

Ако бог да кад падну са власти све их похапсити, све им одузети јер све покрали, и све оне око њих, ткз газде за које данас радимо за ситне паре, казе фирма која гради будуцност, да али будуцност њихове дјеце која имају све и иду на море, планине и купају се у богаству,све то треба похапсити

Name

?

14.08.2018 13:21

Зар вуцицев фаворит није онај лактасенко? па не мозе ни писати без њега, а ни овај други без првог!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање је сад

14.08.2018 16:10

Има л' ишта од сусрета Путин - Додик..?? Нигдје се не помиње. Нешто се шути. Ни хабера. Хоће ли га бити или можда неће..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

15.08.2018 06:09

Ста ви мислите колико привилегија додик и његови билмези имају, грчевито се боре да то сачувају, сплектаре, нуде да купују сдсове људе, као крпељи и гњиде кад их пустиш на неки терен.Мислим да Иванић побједјује јер је додик претјеро много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Херцеговина"

15.08.2018 14:51

Иванић и Говедарица убједљиво побјеђују. Они имају подршку народа РС.

ОДГОВОРИТЕ