Скупштина сутра о захтјеву Додика

Народна скупштина Републике Српске требало би сутра у Бањалуци на посебној сједници да разматра информацију о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, најављено је из НС РС.

Република Српска 13.08.2018 | 10:31
Скупштина сутра о захтјеву Додика
Посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске затражио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. 

Колегијум је одлучио да на 29. посебну сједницу позове бившег премијера Републике Српске Драгана Микеревића и члана Комисије Владе Републике Српске за истраживање догађаја у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године, који би такође требало да се обрате посланицима као директни актери догађања.

Предсједник Српске Милорад Додик позвао је лидере парламентарних странака данас на консултације пред посебну сједницу Народне скупштине, на којој би требало сутра да буде разматрана информација о извјештају из 2004. године Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице у јулу 1995. године.

Истовремено, премијерка Жељка Цвијановић затражила од посланика да заузму зрео и озбиљан политички став на посебној сједници Народне скупштине о Информацији о Извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице.

С друге стране, у опозицији траже да Влада донесе одлуку којом ће ван снаге ставити извјештај о Сребреници и донесе одлуку о формирању друге комисије. На посебној скупштинској сједници ће учествовати, а на консултације код Додика неће ићи уколико од Додика не добију конкретан материјал.

Из опозиције поручују да је ова сједница само предизборни трик власти и да је закаснила, али да ће се без обзира на то понашати одговорно и у Парламенту Српске изнијети став о тој теми. 

Лидер СДС-а Вукота Говедарица поручио је да опозиција нема намјеру да бјежи од расправе. 

"Са колегама Бореновићем и Чавићем, те другим функционерима из Савеза за побједу обавићемо разговоре. Сматрам да СДС нема потребе да бјежи од расправе. Разговараћемо о том питању, које има специфичну тежину. Жао нам је што о томе разговарамо мјесец дана пред изборе. Јасно нам је да то иницирано искључиво у изборне сврхе. Но, добро. Шта је - ту је. Навикли смо на такве политичке играрије наших политичких противника", казао је Говедарица.

"Ако ћемо овом сједницом спасити макар једну српску главу, онда она има поенту. У супротном, ово је само још једна тачка предизборног фолклора", рекао је шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало.

Додик је недавно најавио да ће тражити да Народна скупштина Републике Српске поништи ранији Владин извјештај о догађајима у и око Сребренице који су се десили од 10. до 19. јула 1995. године.

Разлог за ову иницијативу, како је раније рекао, је недавна предаја спискова припадника тадашње Војске Републике Српске који су били ангажовани на том подручју њемачком тужилаштву, што су учиниле ''Мајке Сребренице''.

Почетак сједнице заказан је у 10.00 часова.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

поусрбин

13.08.2018 08:36

Могли би у извјештај уврстити све пресуде мађународних судова и суд БИХ па да буде комплетно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трр

13.08.2018 08:50

Цовјек који је давно реко да је био геноцид сад несто трази ЗАМАЗИВАЊЕ ОЦИЈУ НАРОДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2018 09:38

Тески лицемјер.. најгоре сто стално трази проблеме и једном це их бас изазвати. Само сто он и његова породица неби гинули. Надојио је народ и омладину мрзњом преко својих медија да ту висе лијека нема. Кад тад це нове генерације зељети ратове а ни свјесни нису ста то знаци.. залосно ста радис Баја само зарад останка на власти.

Name

милос

13.08.2018 08:55

НАСА ДИКА,велики РАТНИК,БОРАЦ,ПОСТЕН ЦОВЕК,Зиви од пољопривреде,мале плате,ФУЈ БАЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

13.08.2018 14:00

Како се само са СЛЕПЕРИМА борио.

Name

Кхал Дрого

13.08.2018 08:57

Ако Говедарица тврди да је ово питање иницирано искључиво у изборне сврхе (вјероватно и јест, али свако питање које неки блок у изборној години потенцира је у изборне сврхе), зашто нису рекли "Наравно да је ово питање јако важно и да скупштина Српске мора о њему заузети став. Али баш због тога што је толико важно и да неко не би протумачио да је у изборне сврхе ајмо га помјерити за неколико мјесеци, док прођу избори, и да се нови сазив скупштине на првој сједници о томе изјасни. Када се чекало 14 година, може још 3 мјесеца". И тада нико не би могао оспорити такав став, а СзП би профитирао на овој причи. Но право је питање, да ли СзП смије заузети такав став и да ли смије направити отклон од "жељене" мантре коју гурају из федералног Сарајева, да се скупштина Српске не треба бавити овим питањем, и да је то готова прича. Како год, ово је важно питање (наравно да има и важнијих, али и ово је важно), и овде не постоји разлог да све партије у Српској заузму јединствен став, на овом питању подјела не би смјело бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2018 09:08

Влада је донијела одлуку и влада треба да расправља о својој одлуци. А ако мислис да није предизборна, погледај мало Бајине осуде и изјаве, из ранији дана.

Name

Па

13.08.2018 09:18

Ко те пита је ли или није важно питање.?Њима ( оба блика) је важно да се сутра у Скупштини у живом преносу раскакоћу и оспу дрвље и камење једни на друге. То шта је било и шта ће бити у и о Сребреници ма заболи њих ко за лањски снијег. Избори на прагу ухватити који глас од круцијалне је важности за све

Name

ре Кхал Дрого

13.08.2018 09:48

Обично такви као ти, патриоте из нафталина и не познају устрој државе. НЕ МОЖЕ скупштина одлучивати о владиним одлукама. Осим тога, Баја је толико надлежности преузео да је то великом броју снсд-оваца сасвим нормално и они мисле да је то исправно. Ово је најобичније замајавање јавности и предизборна прича. Само влада ова сада или нека нова могу мијењати или допуњавати одлуке владе. НС је законодавно тијело, али то је за снсд-овце "атомска физика".

Name

Ре Кхал...

13.08.2018 10:24

Очито да понешто знаш и покушаваш суптилно да подјебаваш опозицију.Обзиром на толику памет молим те одговори мени,себи и овом народу шта ће то Додик промјенити на домаћем,а посебно на међународном плану,осим националистичког билдања крезубих гласача.Ништа извјештај није промјенио нити ће његово повлачење нешто промјенити кад остају пресуде међународних судова.Да ли су оне праведне или не,оне су међународна осуда неких дешавања и оне остају као велики терет за Србе и у будућности.Ко није свјестан да је ово још један Додиков манилулаторски предизборни трик за изборе .Некад би све ово драстичније могло доћи на наплату.

Name

дзоо

13.08.2018 08:58

Де нек ми неко казе дали иоле озбиљна дрзава прихвата насе закљуцке.Ми стварно нисмо нормални.Па то ни Србија не прихвата.Србовању никад краја.Засто неказемо истину неко је цинио злоцин у име Срба "Србски народ се извињава и крај прице"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре дзоо

13.08.2018 11:37

То и јесте речено али нека удрузења баратају списковима од 22.000 наводних злочинаца и прослијеђено је њемацком правосуђу. Има да нас ‘апсе и по Минкену и по Берлину.

Name

Нема овдје будућности

13.08.2018 09:03

Не разумијем да се уопсте опет почиње стварат бука око тога а сто економија пропада и народ се сели нема ни једне једине ријеци ни једне сједнице.. Никога то не занима. Нико нема план да то спријечи ? Како опозиција која очигледно сарадјује јер такодје ништа не чини да се спријечи одлазак људи. И још као сви се куну у Вукоту или било кога другог . Све је то сто неко рече разлика у грам и броју ципела. Србовање ће Србе уништит и ништа друго . А они и даље Србују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

13.08.2018 09:17

Каква вас расправа о сребреници снашла па хашки суд и пресуде су све рекли , дај дозовимо се више

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

13.08.2018 09:22

Хало Миле немлати празну сламу , давно си изјавио да је у Сребреници био геноцид . Влада је донијела одлуку нека Влада сад и опозове ту одлуку за то ти нетреба народна скупстина. Нема висе референдума па сад покусавас оваквом прицом да придобијес народ опозицију прогласис издајницим. Највеци издајник народа и РС си ти и твоји компањони сто нас униставате , омаловазавате ,протјерујете. Доста је Миле народ се буди СВИЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.08.2018 09:44

Увијек смисљено пред изборе трази неке референдуме или овакве ствари..

Name

савез незаситих поново јаше

13.08.2018 09:42

Влада РС-е је усвојила рад комисије о Сребреници, народна скупштина нема ингеренције нити било шта може учинити поводом те одлуке владе, НС може само усвојити неки закључак али никакви закључци не обавезују владу, у питању је још једно Бајино политиканство и предизборно засиједање НС-е, представа за полуписмено бирачко тијело које и даље гледа РТРС, ништа друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТ

13.08.2018 11:26

Ови што гледају РТРС вјерују само оном што Додик каже и он вјешто игра на ту карту годинама. То је разлог и покретања овог питања.

Name

Фрее@Ласт

13.08.2018 10:03

Не могу да вјерујем шта је све способан да извуче из рукава како би нан неки начин поправио позицију пред изборе. Враћамо се у 1995 као суштинском проблему у тренутку када немамо економију, земљу напушта ко може, ради се за цркавице од 300-400€ које не нуде ништа до пуког преживљавања, покшава се заташкати убиство младог човјека ... а ми се враћамо Сребреници да ето сад кажемо нешто, а неког заболи за тим што ми имамо рећи. Опозицију, нерадо их тако називам јер не поступају како то права опозиција треба да ради, је превеслао референдумом, па анкетним одбором и сад ће то урадити трећи пут у кратком времену. Да ли су ти који се називају опозицијом ипак група идиота?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.08.2018 10:37

Одвади мало од ових 300-400€. Пуно је