Ердоган поново упозорава САД

Турски председник Тајип Реџеп Ердоган упозорио је да ће једностране акције Сједињених Америчких Држава против Турске подрити америчке интересе и приморати Анкару да пронађе друге пријатеље и савезнике.

Свијет 11.08.2018 | 15:34
Ердоган поново упозорава САД
"Пре него што буде прекасно, Вашингтон мора да напусти погрешно мишљење да наш однос може бити асиментричан и помири се са чињеницом да Турска има алтернативе", навео је Ердоган у ауторском тексту за амерички Њујорк тајмс.

 Ако се тај тренд "унилатерализма и непоштовања не поништи", то ће, упозорио је он, приморати Анкару да почне да тражи нове пријатеље и савезнике.

Ердоган је навео да су Турска и САД протеклих шест деценија били стратешки партнери и НАТО савезници те да су се током Хладног рата и после бориле против заједничких изазова.

Истичући да је Турска тих година кад год је требало хитала да помогне Америци, он констатује да САД сада константно не разумеју и не поштују Турску.

"Последњих година наше партнерство је на тесту због несугласица. Нажалост, наши напори да се окрене овај опасан тренд био је узалудан. Ако САД не почну да поштују суверенитет Турске и покаже да разуме опасност са којима се наша нација суочава, наше партнерство би могло да буде угрожено", закључио је Ердоган.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Wхитесблоwер

12.08.2018 06:12

Миран! Било је прије тебе јаких америчких савезника који су окренули ледја америци и сви знамо како су прошли: Кувајт, Ирак, Либија, Авганистан, Сирија, Србија... и не само лидери тих држава него цијела земља је страдала и народ и економија и враћене су по 50 година по развоју уназад. Ако су те покушали скинути пучем, сада овако, размисли шта им поручујеш. Па мерак би им био да овако јаку Турску “ставе у џеп”, послије Иран и завршен дугогодишњи процес сукцесивног смањивања економске моћи многољудне муслиманске нације. Онда бројчано стање нема никакав значај, дапаче постају одлично тржиште западних вриједности. Немогуће је да од Кувајта до данас није прошао дан да није било интервенције и бомба ја негдје у поменутим замљама. ЕУ те одбацила, једини излаз имаш у сарадњи са Русијом и Кином. Удји у БРИЦС и задржи економску моћ, иначе си један у низу... нажалост. Живјели добри људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није знао

12.08.2018 08:36

Ердога је нацинио висе гресака. Као прво пробао је да цацка свуда гдје је могао. Прифватио је Исламистицке вриједности сто је Турску вратило много назад. С Курдима је морао разговарати и дати им аутономију гдје су вецина а у Сирију ну носом повирити. Имао је велики али негативан утицај и на простору Балкана. Поставио се као велика лицност али то оцито Нато алијанси није одговарало и зато су га пробали склонити.