Неће да се крпе: Јунајтед (више) не вјерује Мурињу!

Прелазни рок какав на "Олд Трафорду" дуго није виђен указао је на другачији однос између Глејзера и Вудварда са једне и Муриња са друге стране, који уједно упућује на скори крај сарадње.

Фудбал 12.08.2018 | 00:00
Неће да се крпе: Јунајтед (више) не вјерује Мурињу!
Богати власници Манчестер јунајтеда, чланови породице Глејзер, испод којих као први оперативац славног клуба одлучује извршни директор Ед Вудвард (46), изгледа да су престали да верују у пројекат који је пре две године на "Олд Трафорду" представио један од најпрестижнијих менаџера у данашњем фудбалу, трофејни Жозе Мурињо (55).

Након што је у прва два прелазна рока од дуго чекане прилике да преузме Јунајтед потрошио 185 и 165 милиона евра за појачања (од којих су нека већ напустила клуб), притом непријатно чистећи "свлачионицу" у којој га је сачекала неколицина играча из времена сера Алекса Фергусона и група новајлија које су довели Дејвид Мојес и Луј ван Гал, Португалац је од Вудварда и његових првих сарадника "добио" само тројицу новајлија од који се за једног може рећи да је право појачање (Фред, 25 година, Шахтјор, 60 милиона), за другог да је будућност (Диого Дало, 19 година, Порто, 22 милиона), а за трећег да је бесплатна и искусна замена на гол-црти (Ли Грент, 35 година, Стоук).

Од окупљања састава који је прошле сезоне завршио као други у Премијер лиги, са осетним заостатком за Манчестер ситијем, Мурињо је био видно нерасположен, мрачан, двосмислен у изјавама, покушавајући да укаже на то да од Вудварда и власника не добија ни део онога што је тражио (а, то је значило и да нема подршку) често се жалио на то како мора да ради са младима "који нису први тим Јунајтеда", итд, а песимизам у његовом гласу могао је да се препозна и јуче, када је последњег дана прелазног рока у Премијер лиги још у јутарњим часовима изјавио како "клуб неће доводити појачања" и како "се окренуо снагама са којима располаже".

Шта се заправо крије иза прелазног рока у ком је један од најбогатијих клубова света потрошио 83 и направио минус од "само" 60 милиона евра?

Судећи према текстовима у јутрошњој штампи у Енглеској, новинари који прате догађаје на "Олд Трафорду" разлог за овако "танак" прелазни рок и Јунајтедову пасивност на тржишту играча виде у неповерењу које се код Глејзера и Вудварда накупило када су Мурињове процене у питању због чега му је саопштено да ће уски круг људи у клубу имати коначно "да" или "не" у наредном периоду и да ће бити доведен само онај ко ће донети очигледну разлику у квалитету у односу на оне који су ту.

Мурињо се већ растао са тројицом појачања из Ван Галове последње сезоне (2015/16) и још двојицом од осморице фудбалера које је довео и скупо платио 2016. и 2017. године, а упркос томе што је потрошио 350 милиона евра више него што је зарадио на продаји играча, "Специјални" је у Карингтон довео велики број фудбалера у зрелим и позним играчким годинама: Златан Ибрахимовић (35), Хенрик Мхитарјан (27), Алексис Санчез (29), Немања Матић (29)…

Од десеторице појачања које је успео да ангажује за три године, што је објективно мање од главних конкурената за титулу, Мурињо је клубу донео недвосмислен квалитет који се препознаје на терену само у случајевима Пола Погбе, Матића и Лукакуа, док се Санчез и даље чека.

Ерик Баји и Виктор Линделоф испоставили су се као промашаји (за сада), Мхитарјан и Ибрахимовић су већ прошлост, као и Ван Галови пулени Мемфис Депај, Бастијан Швајнштајгер и Морган Шнидерлан, а да су се притом у жељеном смеру развијале само каријере Џеса Лингарда и Маркуса Рашфорда, не и Антонија Марсијала, Лука Шоа и нарочито Погбе - у чијем се мучењу на терену могла препознати и Мурињова мука у потрази за правом поставком игре и оним решењима на терену која су га учинила једним од најбољих на свету.

Тоби Алдервирелд из Тотенхема и Џери Мина из Барселоне неки су од играча које је Мурињо желео овог лета, а за чији трансфер није добио одобрење "одозго".

Глејзери и Вудвард препознали су у последњим Мурињовим захтевима да је циљ "крпљење рупа", пре свега у седишту одбране (која заиста по именима изгледа неадекватно), али потом се догодио и нови проблем: чак и када би се две стране сложиле око тога да одређени фудбалер има квалитет да подигне игру Јунајтеда од прве утакмице…

…они су редом одбијали могућност да заиграју један од најпопуларнијих клубова света!

Након што Реал Мадрид није желео ни да преговара о трансферу Рафаела Варана (иако је то био играч за ког је Вудвард желео да потроши и 110 милиона евра), настављено је са Леонардом Бонућијем, који се одлучио за повратак из Милана у Јувентус, Џеромом Боатенгом, који је челницима Бајерна поручио да га више привлачи идеја о преласку у Пари Сен Жермен, а завршено брзим и јасним "не" са "Метрополитана" након хазардерског покушаја Јунајтеда да доведе Дијега Година из Атлетика.

У међувремену дуго се "догађао" Хари Мегвајер, око ког су се директори и менаџер сложии да поседује квалитете за Јунајтед, али не и око тога да је цена од 80 милиона евра прихватљива па ће штопер "албиона" вечерас наступити против "ђавола" у дресу Лестер ситија.

Мурињо је Вудварду замерао на томе што затеже у преговорима шест месеци након што је Ливерпул платио Вирџила Ван Дајка 80 милиона евра и завршио у финалу Лиге шампиона. Поред тога, 55-годишњи ветеран прелазних рокова у Европи који је трошећи Портов, Челсијев, Интеров, Реалов, поново Челсијев и Јунајтедов новац давно "пробио" милијарду, покушавао је све време да укључи Марсијала као фактор у преговорима, али је Вудвард сваки пут то одбијао инсистирајући на томе да 50 до 80 милиона евра плаћени Француз има будућност на "Олд Трафорду".

Мурињо је, сходно свом менталитету, то разумео као "бушење" и готово се помирио са скорим одласком са стадиона на који је стигао као једини менаџер у историји Премијер лиге са позитивним скором у дуелима са иконом Јунајтеда, Фергусоном. У томе му нису помогле спекулације око тога да је Глејзерима мука негативне енергије коју скупо плаћени менаџер шири око себе и да озбиљно размишљају да доведу од недавно слободног Зинедина Зидана.

То је, наводно, и један од разлога што је Мурињу ускраћена широка аутономија приликом довођења и продаје фудбалера, јер се у тај пројекат више не верује у пуној мери у црвеном делу Манчестера.

Када је тако, и то смо имали када и где да научимо, врло брзо та врста неповерења између људи који се налазе на реализацији истог пројекта доведе и до прекида сарадње и окретању новим решењима, чијим се доласком "ресетују" компликовани односи између ауторитета у тако сложеном систему као што је Јунајтед и онда покуша изнова.

Од Фергусоновог одласка 2013, изнова је покушано са Мојесом, Ван Галом, а онда и Мурињом чији се рад у Јунајтеду углавном доживљава као неуспешан иако је за три сезоне освојио Лига куп, Лигу Европе и ФА куп.

Јасно је који трофеји овде недостају и шта би, упркос свему, "помирило" Глејзере, Вудварда и Муриња на крају сезоне, али је јасно и колико то делује недостижно у дану када ће исти тим из сезоне 2017/18 са Фредом у везном реду одмерити снаге са клубом који је од Фергусоновог одласка у пензију успео да се пласира у Премијер лигу и - освоји је!

Цео тим у последњој сезони уговора

На тренинзима у Карингтону налази се група од 11 фудбалера којој наредног лета истиче уговор са Јунајтедом и која ће 1. јануара имати право да потпише за било који клуб без обештећења: Ешли Јанг (33), Антонио Валенсија (33), Хуан Мата (30), Матео Дармијан (28), Давид Де Хеа (27), Андер Ерера (28), Крис Смолинг (28), Антони Марсијал (22), Лук Шо (23), Андреас Переира (22) и Џејмс Вилсон (22).

На сву муку - Рајола и "ПогБарса"

На сву муку, Мурињо и Вувдвард сусрели су се незадовољним Погбом, који је као нови шампион света у фудбалу наставио преко менаџера Мина Рајоле да инсистира на поравнању са Санчезом према висини примања. Француз је са недељном платом 350.000 фунти недељно био најбоље плаћени играч клуба док у јануару из Арсенала није стигао Чилеанац, ког је сачекала плата од 391.000 фунти седмично уз бонус од 75.000 фунти за сваку утакмицу коју одигра и 1,1 милион фунти премије на потпис професионалног уговора. Рајола и Погба сматрају да би то требало да буде стандард за "А класа" играче, а да је Француз свакако један од њих уз Санчеза. С тим у вези или не, у Каталонији је већ започета кампања "ПогБарца", која за коначан циљ има Погбу у дресу Барселоне. Мало је вероватно да ће се то догодити до истека прелазног рока у Шпанији, 31. августа, али према бројним искуствима у томе како Барса и Реал "лове" своја скупа појачања и колико то раније почиње пре него што се и реализује… могуће да ће сезона 2018/19 бити она у којој ће Јунајтед схватити да је најбоље да прода прву звезду клуба.

Манчестер јунајтед, 2018/19

Голмани: Давид Де Хеа, Серхио Ромеро, Ли Грент.

Десни бекови: Диого Дало, Матео Дармијан, Антонио Валенсија.

Леви бек: Лук Шо, Ешли Јанг.

Штопери: Ерик Баји, Виктор Линделоф, Фил Џонс, Маркос Рохо, Крис Смолинг.

Дефанзивни везисти: Немања Матић, Скот Мектоминеј, Маруан Фелаини.

Централни везисти: Пол Погба, Фред, Андер Ерера.

Офанзивни везисти: Џес Лингард, Хуан Мата, Андреас Переира.

Крила: Алексис Санчез, Антони Марсијал, Маркус Рашфорд.

Центарфорови: Ромелу Лукаку, Џејмс Вилсон.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар