Прича новинарке отете у Сомалији

Новинарка која је преживјела отмицу, мучења и силовање у Сомалији открила је како је изгледало 15 мјесеци пакла у заточеништву, као и зашто је одлучила да не одузме себи живот.

Свијет 10.08.2018 | 15:56
Прича новинарке отете у Сомалији
Аманда Линдаут напунила је 26 година када је одлучила да оде на пут у ратом разорену земљу на истоку Африке 2008. године. Тамо је отета, заједно са тадашњим дечком, фотографом Најџелом Бренаном, пише "Метро"

Њихови отмичари, наоружани калашњиковима, тражили су њиховим породицама око миллион и по евра за откуп, уз пријетњу како ће, у супротном, да им одсјеку главе. 

Десет година касније Аманда Линдаут је ријешила да говори о овом догађају. 

"Сјећам се да сам најприје помислила - можда је ово само пљачка. Чак сам и наивно мислила да причом могу да се извучем из свега", рекла је она. 

"Кандаска и аустралијска влада не плаћају откупе. Ја долазим из сиромашне породице, а ни Најџелова породица није богата. Тада сам схватила да је то тек почетак", испричала је. 

У сљедећих 15 мјесеци пар је доживљавао свакодневна премлаћивања, изгладњивали су их, а након што су их раздвојили, почео је прави пакао за Аманду Линдаут. 

"Силовали су ме сваког дана. Било је ужасавајуће. Како је вријеме пролазило, услови су били све гори", прича новинарка.

Она је раније радила у Багдаду и Авганистану, па јој насиље свакакве врсте није било страно. Међутим, ово је било неиздрживо. 

"У једном тренутку сам помислила како ћу да узмем жилет, прережем себи врат и завршим ову муку", додаје она.

Међутим, тада је угледала призор због којег је одустала од ове намјере. 

"Док је свитала зора, нешто ми је привукло пажњу. Угледала сам птичицу како весело скакуће и помислила да је то знак. Та птица је била гласник. Одустала сам од тога. Жеља да себи одузмем живот је нестала и никада се више није вратила. Невјероватан осјећај преплавио је моје тијело. Одлучила сам да преживим без обзира на све и рекла сам самој себи: Поново ћу бити слободна и поново ћу видјети своју породицу", присјећа се Аманда Линдаут. 

Коначно, послије 460 дана заточеништва, пар је пуштен након што су њихове породице некако успјеле да сакупе новац за откуп. 

"Прошла сам невјероватно путовање. Видјела сам најгоре од људи, да бих видјела и најбоље од људи. Аустралијанци који уопште нису познавали Најџела и мене скупили су новац за нашу слободу", истакла је она. 

У јуну је Али Омар Адер, човјек који је организовао отмицу, осуђен на 15 година у канадском затвору. На суђењу је Аманда Линдаут свједочила и открила како се и даље буди ноћу и има ноћне море. 

"Годинама нисам могла да вјерујем да сам напокон слободна. И даље сам мислила да сањам и да ћу да се пробудим окована ланцима у мрачној соби", рекла је она.

Новинарка је написала књигу о свему што је прошла, као и њен тадашњи момак, са којим више није у добрим односима.



(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Велики земља

10.08.2018 16:11

Велики земљу. С утицајем сусједа демократа.

ОДГОВОРИТЕ