Москва поштује одлуке Београда

Москва не подржава разграничење као рјешење косовског проблема – рекла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Како је истакла, Русија се залаже за досљедност и суверенитет српске територије, али је додала и да ће поштовати одлуке које Србија донесе.

Свијет 10.08.2018 | 13:35
Москва поштује одлуке Београда
– Поштујемо међународно право и договоре, али они у једном тренутку као да постану само парче папира. Зато је потребно остати досљедан у ставу који промовишете. Прије свега мислим на руски став по питању Косова. Он се није мијењао и људи у Србији то знају, не признајемо независност Косова – навела је она.

На питање какав је став Русије по питању разграничења, Захарова је узвратила контрапитањем:

– Ви нећете имати проблема са тим? – упитала је она.

Додала је да ће се Русија понашати са поштовањем према одлуци српског народа, али је још једном упитала да ли ће Србија имати пробелма са тим рјешењем.

– Када је ријеч о спољној политици Русије у цјелини, некоме се свиђа, некоме не, али смо досљедни – рекла је Захарова и додала да је досљедност везана и за питање Косова, пише Блиц.

– Наш приступ се заснива на поштовању међународног права, суверенитета Србије и то знају и у Београду. Проблем Косова постао међународни проблем и не тиче се само Србије – рекла је она.

Дачић се на то надовезао, и навео да је одувијек говорио о потреби да се изврши разграничење на српски и албански дио Косова.

– То је одраз наше жеље да се дође до компромиса, има више идеја како би то могло да изгледа, али нас Приштина доводи до тога да им неко, ко нема живаца, каже: “Немамо више о чему да разговарамо!” Немојмо да изигравамо будале у дијалогу – рекао је он. Како је навео, Албанци са Косова и они који их подржавају су највећи проблем, истакавши да Србија наставља своју борбу. Да ли ће до компромиса доћи и када, каже, то ћемо видјети.

– Предсједник каже да су мале шансе. Русија ће свакако прихватити оно рјешење за које Србија сматра да јој је у интересу – истакао је Дачић.

Загрљаји, пољупци и лијепе ријечи – тако је изгледао данашњи сусрет српског шефа дипломатије Ивице Дачића и портпаролке руског министарства спољних послова Марије Захарове, која ће ове године бити почасна гошћа Сабора у Гучи. Дачић није крио ријечи хвале према Захаровој, за коју је рекао да је велики пријатељ Србије и да јој увек пружа подршку.

– Очекујемо до краја године посјету предсједника Русије Владимира Путина Србији, сједницу Мјешовитог комитета за сарадњу Русије и Србије, а ова година је у знаку нашег јубилеја, 180 година дипломатских односа наше двије државе. Увијек сам захвалан министру Лаврову и Марији на спремношћу да одговоре на наше упите и позиве и помогну у рјешавању разних проблематичних питања – рекао је Дачић.

Захарова је истакла историјске везе које спајају Србију и Русију и захвалила се на позиву да дође у посјету. Како је казала, искористиће ову прилику да Србију још више упозна, и историјски и културно.

– Ови скупови нису дио протокола, мимо правила су, а некада је то много боље – рекла је она.

(Српскаинфо)
(Фото: Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пендула

10.08.2018 11:55

Која помпа око ове зене, она је обицни портпарол процита народу сто Путин казе , Јос мало па цемо примати цистацице из Думе са свим церемонијама . Отадзбина ријалити дрзава ста друго оцекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.08.2018 13:49

@Пендула Србија: реалитy, кич, шунд, Содома и Гомора!

Name

Безбриган

10.08.2018 12:44

Јој ивице сто ти завидим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

10.08.2018 13:40

Србија увијек зна да направи "праве" потезе, "прст у око Западу" и онда графити по Београду " Колумбо, је.ем те радознала!" алудирајући на откриће Америке!

ОДГОВОРИТЕ