Савјест друштва или вјечна стража

Сваки дан гледам људе на Тргу Крајине у Бањалуци.

Република Српска 10.08.2018 | 11:52
Савјест друштва или вјечна стража
Питаш се да ли власт, устројена према дејтонском уставу, у Републици Српској генерише корупцију, непотизам и свакојаки криминал? Да ли садашњи режим намијешта милионске тендере за ортачке фирме (ПроИнтер, Интеграл Инжењеринг, МГ Минд итд), отима ли земљише, како друштвено тако и приватно (Гранд Траде), гради ли најскупље путеве на свијету (Интеграл Инжењеринг) да би с њима подијелио милионске “вишкове”? Да ли уски круг примитиваца удружених са режимом музе буџет Републике Српске, у који иду твоје пореске паре, као отписану краву-музару? Видиш ли омладину у редовима пред словеначким конзулатом и дилере дрогом пред школама?

Сваки дан гледам људе на Тргу Крајине у Бањалуци. Оне што већ више од четири мјесеца, из дана у дан, долазе да подрже родитеље и пријатеље убијеног младића, Давида Драгичевића, у њиховом покушају да сазнају истину о смрти свог сина. Тражећи истину они захтијевају и праведну казну за оне који су скривили Давидову смрт.

Савјест друштва или вјечна стража

Сваки дан неуморни отац понавља увијек исте ријечи: истина и правда. Перформанс групе чији број варира од неколико десетина до више стотина људи на главном градском тргу (којем су ови људи дали Давидово име), има свој уобичајени ток. Отац Давор улази у срцолики простор који представља мјесто сјећања на његовог сина, три пута се прекрсти прије него што три пута љуби Давидову слику, а онда се враћа на импровизовани подијум, узима микрофон и понавља, неуморно, увијек исту поруку: Давид је убијен, убице и њихове помагаче штити систем Републике Српске али ће они ипак бити пронадјени, а правда ће тријумфовати.

На подијуму иза њега су људи који чине језгро групе “Правда за Давида”. То су Давидови пријатељи и пријатељице, њихови родитељи, још који активиста. Давидови родитељи, Давор и Сузана наизмјенично али без устаљеног реда говоре окупљеним људима. Након Давора микрофон узима неко из групе па прочита пјесму, очита молитву или искаже властиту поруку. У готово ритуалном понављању послије тога се чује химна ове скупине људи, реп-пјесма „Клинац у гету“ коју је покојни Давид написао као 16-годишњак. Из масе долази поклич: „Правда за Давида“, на шта група узвикује: „Правда!“, опет поклич: „Правда за сву нашу дјецу“ и одговор: „Правда!“, потом усклич: „Остајемо до краја“ и одговор: „Остајемо!“. У посљедње вријеме Давидов отац Давор зна рећи да ће се истина сазнати и правда остварити али да се група Правда за Давида неће угасити. Остајемо. До краја.

Ја бих додао: као савјест, као вјечна стража.

Иако се режим, јер предсједника као и владу ентитета Републике Српске не видим другачије него као удружену политичку групу с циљем остварења властитих (материјалних) интереса која под кринком заштите српског етноса (не, чак, ни друштва у РС као цјелине него само његовог српског дијела), свим силама труди да групу Правда за Давида разбије, оцрни и дисквалификује, служећи се при томе средствима која му стоје на располагању, од државних и себи наклоњених медија до професионалних интернет-хушкача, од самозваних политичких аналитичара-увлакача до (скупо) плаћених предсједничких или владиних савјетника, ипак им то, ево већ више од четири мјесеца, не полази за руком.

Корумпирани или уплашени полицајац није полицајац

Како дани пролазе група расте али ја све више сумњам да ће евентуални убица или убице бити пронадјен/и. У сваком случају не за мандата ове владе Републике Српске. Не зато што полиција није способна да ријеши, на изглед, једноставан случај. Разлог је исти као и када је убијен инжењер Милан Вукелић, 2007. године. Или када је страдао Никола Дјуровиц у саобраћајној несрећи 2011.

У оба наведена случаја као и у случају убиства Давида Драгичевића, полиција и надлежно тужилаштво раде са сумњивим доказима. Кад је о Давиду ријеч најприје јесте било трагова дроге у крви жртве па их потом није било, полиција најприје тврди да има необориве доказе да је Давид, прије него што је „скочио или пао с моста у рјечицу Црквену“, опљачкао кућу у бањолучком насељу Лауш, затим нема доказа ни да је био у тој кући, најприје је очигледно “задесна смрт” па је потом ипак ријеч о убиству. Овакав рад полиције и тужилаштва јавност неминовно упућује на закључак да се ради о манипулисању доказним материјалом. Давидов отац и група Правда за Давида иду и даље тврдећи да је ријеч о свјесној заштити починилаца злочина с којима су у вези и надлежно тужилаштво и сам министар унутрашњих послова Републике Српске. Полиција ове тврдње демантује али не долази са стварним доказима из истраге који би документовали да није ријеч о заташкавању злочина. Након свега не видим зашто би корумпирани, уцијењени или уплашени (сасвим је свеједно) тужиоци и полицајци сада поступили другачије него у случајевима Вукелић и Дјуровић па, за разлику од онда, сада ријешили случај убиства Давида Драгичевића!?

Страх који буди...

Разлика измедју случаја Драгичевић и поменута два неразријешна убиства је формирање групе за Правда за Давида на чијем челу стоје отац и мајка убијеног младића. Невјероватном упорношћу и вјером у (коначну) побједу правде (добра над злом) они око себе окупљају не само оних стотину или двије људи који свакодневно долазе на Давидов трг него и хиљаде других родитеља који овај догадјај прате путем социјалних и нережимских медија и дијеле с њима страх за судбину властите дјеце. На социјалној мрежи Фејсбук група је нарасла на преко 320 хиљада чланова. Те људе уједињује страх. Не само страх да ће им дијете бити убијено „на правди бога“, него можда још више страх да ће им дјеца завршити у зачараном кругу дроге, криминала и коначно, смрти, у кругу о којем говори Давидов „Клинац из гета“. Оправдан је то страх људи који су се одједном пробудили из сна о етничком благостању и нашли се у стварности у етичкој каљузи у којој је режим друштво подијелио на рај и пакао, на оне из благословене РС-етније и на оне из гета. Круг пробудјених је све шири како се повећава свијест људи о животу у гету.

...и страх који паралише

Највећа препрека у мобилисању људи да подрже групу Правда за Давида чини се да је такодје страх али онај други, онај који режим годинама сије. Страх од промјене, страх од непријатеља који је свуда око нас и само чека тренутак кад ће да прогута Републику Српску са свима нама у њој. Једини заштитник од тог невидљивог непријатеља је режим који ти заузврат сиса крв на сламку и завлачи руку у џеп отимајући ти посљедњу пару у замјену за фиктивну заштиту. Тај страх људе паралише и чини их апатичним и малодушним.

Родјак из Бањалуке ми се неки дан овако правда кад сам га упитао гдје је он у цијелој тој причи око Давида.

„Не знам коме да вјерујем, власт каже једно, опозиција друго, нисам паметан...“, каже. Ја ћутим, а он се као мешкољи, непријатно му, па ме пита шта ја о томе мислим.

Кажем му: Упитај себе. Питај се да ли власт, устројена по дејтонском уставу, у Босни и Херцеговини као и у Републици Српској генерише корупцију, непотизам и свакојаки криминал? Да ли мислиш да бар једна гарнитура власти у РС од рата на овамо није била корумпирана? Питај се да ли је садашњи режим у тим нечасним радњама отишао најдаље па сад већ и неприкривено намијешта милионске тендере за “кумовске” фирме? Питај се отима ли овај режим земљиште, било друштвено, било приватно и гради ли најскупље путеве на свијету? Видиш ли да уски круг примитиваца удружен са режимом музе буџет Републике Српске, у који иду твоје пореске паре, као отписану краву-музару? Видиш ли редове младих људи, који су све побројано и још више од тога видјели и искусили на властитој кожи, па пред словеначким конзулатом чекају на дозволу за бијег из твоје недодјије? Видиш ли, на крају, дилере дрогом пред школама у које ће сутра ићи твоји унуци?

Ја знам да ти то све видиш и знам шта мислиш и осјећаш али те страх блокира па не смијеш то што мислиш гласно да кажеш. А кад додју по тебе или по твоје дијете, да парафразирам оног њемачког пастора, тада ће бити прекасно: тад више неће бити никог да се заузме за тебе.

(Бука)









Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Нострадамус

10.08.2018 10:05

Одлицан текст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

10.08.2018 11:10

Мозак људи,мозак упалите,избаците страх,уцјене и на крају и странацку или било коју другу припадност.Мјењај,имамо изборе,петнаест година нам Додик објасњава како добро зивимо и како он цува,једини,Републику Српску.Завуците руку у дзеп или новцаникни видите јели тако,погледајте карту Републике Српске и видите да је нема у границама које су биле прије ове власти,губитком Брцког она је подјељења на два дијела.Немамо химну,грб,славу,а имамо дан,некакав гдје он постројава београдске билдере и сав сљам Бањалуке,истетовиране криминалце и пустају мјесто химне Мегњфикову пјесму из филма Монтевидео.Па ста мозе бити смјесније и залосније од тога,ста.Постали смо црна рупа Европе а предсједник на црној листи Америке.Пензије најмање,плате бједне,становника до 30% мање у задњих петнаестак година,опљацкани,задузени,сколе се затварају,народ бјезини сели преко границе,ДЈЕЦУ БОРАЦА УБИЈАЈУ НАРКО МУП-КЛАНОВИ И БАЦАЈУ У КАНАЛИЗАЦИЈУ,ваљда да се остали не би охрабрили,па ово нема ни у Мексику,тамо се банде боре,а власт хапси,код нас власт банда а народ убијају.Па хаједе да упалимо мозак,да мјењамо,да мијењањамо док не буде боље.Сада ове,па ако се показе да ни ови нису бољи,а ја мислим да јесу јер познавајуци Говедарицину породицу мора бити исто свима,мора бити постења,мора хити цасти,мора бити одговорности,јер без тога њихово презиме није то сто јесте.Подрска промјенама.ПОДРСКА ВУКОТИ!

Name

РеБраво

10.08.2018 11:52

Тако је

Name

Браво, браво браво

10.08.2018 13:53

100x браво друзе за тај коментар!!! Свака цаст јос једном

Name

Одговор за БРАВО

10.08.2018 14:47

Честитам ти на коментару. Нити једна сувишна ријеч. Нашу истину и нашу тужну стварност си ставио у неколико реченица.

Name

Игипоп

10.08.2018 14:51

Од мене, моје супруге и маме неце власт добити глас. Говедарица и Иваниц це добити предност. Па цемо видјети....

Name

Ре

10.08.2018 10:11

Докле сваки пас има свој тор и у њему ради шта хоће нема напредка а ни правде ..Кад један ентитет одређује курс државе ( син оцу командује) нема напредка..Срби на то неће никад пристат ! Е онда ће бити како је било до сада.. Нико Србина не смије да вас бије осим његове и ваше полиције .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоо Цувар

10.08.2018 12:04

Ти си РЕ мало Србин мало Турцин. Ко си за кога радис???

Name

ре зоо чувар

10.08.2018 14:49

Неписмени чувару зоо-врта - РЕ значи реплика или одговор на неки коментар и многи га користе. Какав Србин или Турчин?

Name

Драги наш Давиде, душо наша !

10.08.2018 10:49

Власти неће подржати ПРОТОК ИНФОРМАЦИЈЕ него ће хладнокрво настојати наставити статус qуо. Чак и тамо гдје постоји свијест, акције ће бити мало. Многи ће се освртати на свој живот и дискутовати о томе требају ли промијенити свој начин живота. Како ће живјети? Хоће ли бити присиљени просјачити, па је боље да остану у својем познатом окружењу? Ту су, затим, они који су везани уз своје материјалне ствари. Чак и тамо гдје постоји могућност одабира, гдје би се могло одлучити за сигурно мјесто, људи ће установити да су срасли са својим материјалним добрима и да се од њих не желе раздвојити ни под цијену великог ризика. И управо је таква реакција естаблисхмента разлог зашто смо ми ПОСТАЛИ ТОЛИКО БУЧНИ У ВЕЗИ ИСТИНЕ И ПРАВДЕ ЗА СВЕ НАС. У најмању руку, људи требају знати. Па онда, у најмању руку, могу одлучити хоће ли негирати или вјеровати, игнорисати или подузети кораке, припремити се или забављати преостало вријеме. Према мон увјерењу, народу треба дати МОГУЋНОСТ ИЗБОРА. Будући да очекујемо да ће наша комуникација бити потцијењена од стране естаблисхмента у сваком случају, бит ћемо слободни говорити. Од људи, посебно ОНИХ КОЈИ СУ ИСТНСКИ ПРАВЕДНИ (КАО КОМЕТА НА НЕБУ) вам преостаје да сами лоцирате комет на небу, а како се вријеме проласка буде ближило и да будете у могућности другима усмјерити поглед. ‘Све је то обична фарса, лаж и заташкавање истине. Тешко ми је сједити у судници и чекати да правда буде задовољена. Шокирана сам толиким лажима’. Нема начина да то сазнамо ИСТИНУ. Прије су истину означавали као ″прилагођавање – то јест као прим¬јереност или ако хоћете као подударање стварности и разума. Али већ је давно Иммануел Кант показао да не можемо директно спознати ″ствар у себи″, него само што нама она представља тако да се слагање стварности и разума своди јед¬ноставно на СЛАГАЊЕ РАЗУМА СА САМИМ СО¬БОМ. Најсавременија физика потпуно је потврдила дијагнозу Иммануела Канта кад је показала да је стварност у вјечноме бијегу, да увијек постоје чести¬це изнад честица, те на крају не преостане ништа друго него тајанствено струјање енергије. Не мо¬же се, дакле, говорити о ″прилагођавању стварности разуму″, кад стварност није дохватљива. Пре¬ма томе, на ваше питање нема одговора ДОК ГОД СТРУЈЕ ЛАЖИ И СКРИВАЊЕ О ИСТИНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги наш Давиде, душо наша !

10.08.2018 12:18

За Филозофа Прво и основно , за јавно огласавање је потребно познавање граматике и правописа .

Name

Одговор Филозофа

10.08.2018 18:41

АЈДЕ ТИ ПРЉАВИ БОТЕ ПОКУСАЈ НАПИСАТИ КАО ФИЛОЗОФ ПА МАКАР ТО БИЛО И НЕПИСМЕНО. САМО ЗНАС СЕ ЈАВЉАТИ СА ЛИЦЕМЈЕРНИМ ОПАСКАМА И УВРЕДАМА- ДОБРО ТЕ ИСТРЕНИРАО БАЈА ИЗ БАКИНАЦА- ЈОШ ЈЕДНОМ АЈДЕ БОТЕ ОГЛАСИСЕ ФИЛОЗОФСКИ!

Name

ЗА БОТА ЛОГИЧАРА

10.08.2018 18:49

Е МОЈ ПРОВИДНИ БОТЕ; ЈА ЋУ ПОСЛИЈЕ ИЗБОРА И ДАЉЕ БИТИ НЕПИСМЕНИ ФИЛОЗОФ А ТИ СЕ НЕЋЕШ МОЋИ НИ ОГЛАСИТИ ЈЕР ЋЕ ТИ БИТИ ТЈЕСНА "МАЛА МИШИЈА РУПА".

Name

Влад Тепеш

10.08.2018 11:20

У сваком тренутку текст погађа у суштину. Хвала аутору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?????????????????????

10.08.2018 11:30

Потписујем,Истина..нека сви питају себе..ПРАВДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????????????

10.08.2018 12:20

Браво , бас тако нека сви питају себе , па и БУКА нека се запита .

Name

ИСтина

10.08.2018 12:19

Да сам моћан да овај текст прослиједим до сваког грађанина Републике нека прочита и нека сам просуди, а мени је све јасно већ одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

10.08.2018 12:45

ЕВО СЛУСАМО ДОДИКА СВАКИ ДАН, ТЕ ОВО ,ТЕ ОНО, .. ОПОЗИЦИЈА ПЛАНИРА ОВО ОНО, ОВИ НА ТРГУ ,ОВО ,ОНО .. НИ ЈЕДНОМ РИЈЕЦЈУ НЕ ПОМИЊЕ ДА ЉУДИ НА ТРГУ НЕСТО ТРАЗЕ, ДАЈ ИМ ТО И ОДОСЕ ОНИ СА ТРГА. МА СТА ВИСЕ ПРАВИ НЕКЕ ЗЛЕ КОМБИНАЦИЈЕ, ПА ЗАР ОН СТВАРНО МИСЛИ ДА ЈЕ ОН ЈЕДИНИ БРАНИТЕЉ РС. ПА ДОСТА ГА ЈЕ ВИСЕ БОГУ И НАРОДУ. КАКО ЦОВЈЕК ТАКО МОЗЕ НЕСТО О СЕБИБДА МИСЛИ ,ЈА И САМО ЈА .. СВИ ОСТАЛИ ИЗДАЈНИЦИ .. ПА ОН СТВАРНО ВИСЕ НИЈЕ ПРИ СЕБИ. И МАЛО ДИЈЕТЕ ВИДИ ДА САВ СНСД ЗАТАСКАВА СЛУЦАЈ ,УБИСТВО ДАВИДА,. РИЈЕСИТЕ СЛУЦАЈ, ЗНАМО ДА СВЕ ЗНАТЕ, И ОНДА ПРИЦАЈТЕ О ПЛАНОВИМА ОПОЗИЦИЈЕ ПРЕД ИЗБОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво!

10.08.2018 14:20

Браво за текст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

10.08.2018 14:46

Свака му цаст ко год ово написа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

10.08.2018 15:41

Улица и улично(понашање, окупљање, изражавање..), ником ама баш ништа добро и позитивно није донијело, па је и у овом тужном случају тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

10.08.2018 20:34

Ти си нико а ја сам неко.ја сам на улици и цекам да ви који сте неко изведете убице пред лице закона За Вукелица.Дјуровица.Арбутину.Давида Да сам Давор једног по једног .а прво најслабију карику Онда не би било улице на овакав нацин него би владао Закон улице И сви знају ко поби те људе а Институције цуте јер су купљени