Нацистички дернек БББ!

Мало "клали", мало "пили крв", вили барјак. . . ! Хрватски хелсиншки одбор у оквиру пројекта „Изравна превенција навијачког насиља“ написао је анализу збивања на мечевима 2. кола Хрватске ногометне лиге.

Фудбал 08.08.2018 | 21:10
Нацистички дернек БББ!
Посматрачи ХХО ће, иначе, током првенства пратити,ако и претходних година, фудбалске клубове Динамо, Хајдук, Осијек и Ријека.

У 2. колу „доминирали“ су навијачи загребачког Динама, који су током утакмице са Истром 1961 (3:0), организовали при крају меча „шовинистичко-нацистички дернек“.

ХХО је у извештају записао следеће:

„Сусрет 2. кола Прве ХНЛ одигран у петак 3. августа 2018. у 21 сат, у Загребу на стадиону у Максимиру пред 2.710 гледатеља, међу којима се истицала повећа група Бед Блу Бојса, њих преко 300, те мања група истарских Демона. Утакмица је протекла уз гласно навијање, повремено певање домољубних песама. Пред крај утакмице „навијање“ је, међутим, ескалирало у прави шовинистичко-нацистички дернек. БББ у 87. минути певају познату песму усташких бојовника ’Бој се бије, бије, усташки се барјак вије за слободу и за дом’. Два минута касније (89.) настављају са ’...истрчале загребачке фрајле, корак иде за кораком, млад усташа под барјаком’. У 91. минути скандира се и пјева ’Ми Хрвати не пијемо вина, него крви четника из Книна’. Минут касније (92.) још појачавају са ’Ој Хрватска мати, Србе ћемо клати...’“.

Посматрач ХХО је био је и на мечу Хајдука и Локомотиве (1:1).

„У Сплиту се на стадиону у Пољуд окупило око 11.000 навијача, а уобичајено су се навијањем истицали припадници Торциде, а било их је око 4.000. Торцида је одлучила да утакмицу прати у тишини у знак сећања на великог навијача Хајдука Оливера Драгојевића. Средином полувремена (24. минут) Торцида је истакла велики транспарент с натписом ’Док је задње капи хрватске крви славит ћемо победу у Олуји’. Пред крај сусрета (82. минут) група навијача покушала је да скандира „За дом спремни“, али публика на Пољуду није прихватили тај „изазов“. Торцида је средином првог дела сусрета истакла транспарент с натписом ’Без обзира на све уз вас смо, издржите до краја браћо, до судњега дана’. Био је то Торцидин знак подршке њиховим члановима који су ухапшени и осуђени у Београду због пљачке на бензинској пумпи и исписивања усташких симбола“.

На утакмици Осијек – Рудеш (3:2) није било навијачких испада, док су на утакмици Ријека – Интер (4:0) навијачи углавном вређали Фудбалски савез, Здравка Мамића, Загрепчане и Сплићане.

ХХО је напоменуо да су готово сви хрватски медији, електронски и писани, прећутали описане догађаје, али су Спортке новости ипак пренеле цео извештај.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар