Парадокс: БиХ увози раднике?

Према доступним, иако непотпуним информацијама, БиХ је у протеклих годину и по напустило више од 28 хиљада људи који су свој одлазак регистровали код институција и будућност потражили у иностранству.

Босна и Херцеговина 07.08.2018 | 21:20
Парадокс: БиХ увози раднике?
Послодавци из Српске кажу да су прије двије године израдили студију која је утврдила да је из земље у протеклој деценији отишло 250.000 људи.

Стручњаци напомињу да је данашње стање економије у Босни и Херцеговини сличном оном у Сједињеним Државама на врхунцу велике депресије 1930-их година.

Проблем са недостатком стручне и квалитетне радне снаге ескалирао је у посљедњих 7-8 мјесеци. Нема индустрије у БиХ која се не суочава са таквим проблемима, а велики број људи одлази у Словенију, Аустрију или Њемачку поручују из Удружења послодаваца Федерације.

"Генерално на тржишту Босне и Херцеговине све је више изражен тај проблем недостатка квалитетних кадрова. У посљедњих 7-8 мјесеци из Центротранса је отишло неких 30 људи који су потражили свој даљњи ангажман у иностранству", каже Сафудин Ченгић из Удружења послодаваца ФБиХ.

Људи Босну и Херцеговину напуштају највише због будућности своје дјеце и због нестабилне политичке ситуације која цјелокупну ситуацију чини много тежом поручују из удружења послодаваца РС.

"Ми већ дуго годинама имамо образовни систем, који никоме и никога не служи. Прије свега ми школујемо људе, не према потребама привреде и не она занимања која требају привреди, него према школском кадру који поједине школе имају. То што ћемо ми увозити радну снагу са неких других простора, то неће бити тако лако ни тако једноставно и нисам сигуран да ће то дати некакве резултате. Та радна снага која евентуално може доћи на наше просторе, нити је образована нити има струку нити ће бити оно занимање које нама треба", наводи Драгутин Шкребић, предсједник Удружења послодаваца РС.

Парадокс

Парадокс је да Босна и Херцеговина има регистровану стопу незапослености од 35%, а да послодавци најављују увожење радне снаге, истиче економски аналитичар Фарук Хаџић и додаје да права опасност лежи у одласку младих из БиХ.

"Одлазак младих је далеко већи проблем за генералну економију Босне и Херцеговине, не само у овом сегменту запошљавања, из разлога јер нам расте константно број. Неке пројекције говоре да ћемо у наредних 5-6 година имати између 100 и 150 хиљада нових пензионера. Поставља се питање: ако нам млади одлазе, расте нам број пензионера, ко ће у смислу запошљавања надомјестити тај број и ко ће тим људима обезбиједити пензије. Тако да, врло је извјесно, ако се нешто подхитно не деси, ако се не заустави одлазак младих, ми можемо очекивати озбиљне економске проблеме", истиче Хаџић.

Послодавци, али и економисти, упозоравају да се што хитније морају предузети акције по питању законодавства и реформи.



(Н1)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Дај Само Мени

07.08.2018 19:35

Прво све пензионере куци а не да добијају пензију и заузимају радно мјесто.Друго подици минималац на 900 км.Ко мозе нека ради ко не нека затвори а моци це сви радити,неце се бахатити пуним двористем аута и сл .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тразилац визе

07.08.2018 20:42

Рекао си сустину.Плате!!!

Name

То је то

07.08.2018 21:23

А стаовај Скребиц прица. Па цијело вријеме је Дио власти која је унистила сколство, здравство, протјерала младе ит'д. Сад као указује на греске .... Смецар.

Name

Xx

07.08.2018 19:36

Радис за цркавицу,ако несто казес или тразис реалну плату мозес само цути:Ако ти се не свидја иди куци,има њих стотину који цекају твоје мјесто.Да су прави радници постовани и цијењени не би досло до овога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нуби

07.08.2018 19:37

Масала има (не)пара за све нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

А гдје

07.08.2018 19:41

А гдје у овој причи удружење послодавца РС? Какве су њихове процене колико је људи напустило РС. Све банда повезана са властима почев од оног бандита Шкребића па до Тривића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.08.2018 19:45

Кад будете давали редовне и добре плате,бице и добрих радника.То је сва памет,само теско је то вама јер навикли сте да робове имате а не радника који плату добру заслузује а не минималац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.08.2018 19:48

Млади се нису сколовали да би слузили необразованој мафији,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно тако

07.08.2018 21:23

Као радници у ИТ индустрији супруг и ја имамо солидне плате. Жељели смо да останемо у својој земљи али не желимо да нама и нашој дјеци капу кроје неписмени мафијаши, ратни профитери. Ускоро сви колективно одлазимо пошто нам није био проблем да нађемо посао у Њемачкој.

Name

Ре тацно тако

08.08.2018 06:28

Донио си исправну одлуку нема код нас ста да се трази. Систем институције све је подредјено криминалу и корупцији. Обратис се било којој институцији за обицан проблем они га закомпликују и само одуговлаце и тразе да или ако имас мито да дас или плацај адвоката и када виде да си при крају онда ти казу како то немозе да се ријеси.Зато је право рјесење отици и не врацати се ни одмор ни викенд доле не проводити. Ако некога од фамилије или пријатеља мозес да поведес са собом ако не ко зели да нас види ја цу увијек бити спреман све троскове да поднесем и нека додје да се видимо.

Name

Буба

08.08.2018 07:28

Скребицу па ти и тривиц сте дио тог уцинка па ви хоцете робовеее у 21 вијекуу зато вам радници бјезе под јитно васу имовину одузрти јер то су вам робови зарадили све а ви сте за ово година од рата до данас доказали васе и знање и постење и способност само лицно богацење и бахацењее цути скребицуууу ни ријеци висе одговараце те кадтад а покрадено врацатииииии а робови це вец презивјети ову голготу од вас некако јер тамо има закон за раднике који их стити а ви увезите раднике гуј фујфуј и то вам знање олос ратна и поратна нрписмена

Name

Бубаа

08.08.2018 07:33

Они увозе сиротињу робовеее а има ли краја бахатости па направили су ффеудално друство са богатим пљацкасима народа у има ли санķција ту зеки и скрбиц и њихово знањеее.

Name

Ааааа

08.08.2018 08:19

Доста висе радјати синове да иду у ратове за бахате политицаре и тајкуне произисле из ратова сљам испливаооо и до данас трајеее бјезе дјецааа и ко год мозе бјези ма трази сигурну дрзабу у којој има закон а посаобнило ста да се ради добро је само дрзава и закон се трази е па сад види кога они увозеее не треба бити пуно паметан робље им треба па безвласце то и производи а опљцкано це задрзати абостецени по сбијету лутати еее земојо отвориии сеее вецег криминалааа истотија није забиљезилааа.

Name

Крај

08.08.2018 04:50

Најбољи руситељ РС је додик он све коци БиХ и Рс са Цовицем заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

08.08.2018 06:02

Није проблем плата колики је проблем неправда... Министри нам неписмени и подобни, а не способни... Мој директор годину дана гања градјевинска дозволу да гради фабрику у индустријској зони у Брчком и још није завршио папире... Кажу треба производња да би плате ишле горе да би се стварала нова вриједност, а ко год хоће да гради и нешта инвестира налети на опструкције... Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

08.08.2018 06:11

Па ста су оцекивали,све да олате буду 1500 не могу се закрпити рупе јер смо једна од најскупљи у еуропи ако се изузме луксуз.О безбједности,мајмунским фацама у политици,корупцији и криминалу,камарама у банкама и сл да и не прицамо.Због цега би неко остао и са платом од 1500 КМ и да размисља кад це му дјете ратовати за мегаломанске мајмуне који не знају ста имају.Јебе се висе људима и за корјене и дедовину,орескупо је то све постало,бјезите омладино и не окреците се !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

08.08.2018 07:22

На власти полуписмени политицари, сељацине се доцепале фирми па немају граница у својој бахатости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шкарт

08.08.2018 13:58

Људи,аман схватите није битно која је политичка партија у питању,све је то иста багра,исти имају циљ,ови се обогатили и богате се,опозиција на све начине покушава само да се домогне власти да би се они богатили али у суштини сви су исти и исто краду и само јадном народу маслају.Нека иде народ,и треба,нико не бјежи одавде да би проклет био већ само нормално да живи...

ОДГОВОРИТЕ