Дачић: Албанци не желе компромис

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да је главна препрека за компромисно рјешење косовског питања рјешеност Приштине да наступа са максималистичким циљевима.

Србија 07.08.2018 | 10:17
Дачић: Албанци не желе компромис
Он је нагласио да Албанци не желе компромис и мисле да је рјешење да Србија призна једнострано проглашену независност Косова и да још добију, како они називају “источно Косово” – Прешево, Бујановац.

– То апсолутно није могуће. У овом тренутку је неизвјесно рећи када се може очекивати да се дође до неког оквирног споразума који би означио неко могуће рјешење, на коме би се заснивали наши односи у наредном периоду – рекао је Дачић за РТС.

Према његовим ријечима, појединцима у Србији, али и у међународним круговима смета то што се позиција Београда “значајно промјењена”. Говорећио о подјели Косова као могућем рјешењу, Дачић је рекао да је то његово лично мишљење, али да су о томе говорили и Добрица Ћосић и Зоран Ђинђић.

– Био сам присутан када је саопштавано савјетодавно мишљење Међународног суда у Хагу о Косову и када су најближи Тадићеви људи говорили “добро да једном ријешимо то питање”. Онај ко се противи том рјешењу, сматра да је боље независно Косово да буде јединствено – нагласио је он.

“Косово је српски Јерусалим”

Дачић је додао да “само слијепац не види” да је све што се сада дешава покушај стварања велике Албаније.

– Неко рекао да је Косово Јерусалим – јесте Јерусалим, али српски Јерусалим. Говоре о томе да ми нисмо ни постојали на Косову, да су постојали само Албанци. Ми морамо да се боримо да сачувамо народ који тамо живи. Ако нема народа тамо, не можемо да одбранимо наше националне интересе – нагласио је шеф српске дипломатије.

Он напомиње да никада нико током дијалога Београда и Приштине није поменуо са српске стране да ће признати независност Косова, нити да ће Косово добити мјесто у УН.

– Ми настављамо борбу за повлачење признања. Даноноћно радимо на томе. Ако неко има друго компромисно рјешење нека га предложи – нагласио је Дачић.

Он је указао да је пробијен рок за стварање Заједнице српских општина, да представници Приштине одуговлаче јер доживљавају ЗСО као нову Републику Српску. Дачић, међутим, подсјећа да је споразум потписан у Бриселу и да је стварање ЗСО гарантовала ЕУ која сада има обавезу да то спроведе.

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Нострадамус

07.08.2018 08:43

И СТА ЦЕ МО САД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајина лука

07.08.2018 09:07

Тик так тик так . Док ви прицате Албанци раде своје плановел. Оде И јузна Србија. Тик так тик так..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ Антифа

07.08.2018 09:43

Бабускара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

07.08.2018 09:49

Хахахаххахахаххахахахахах цуј не зеле?! Који сте ви кловнови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

07.08.2018 10:08

Питање Косова је питање висе генерација а не дневнополитицко питање нити послање недораслих политицара који мисле да могу рјесити то питање.Ако постоје изгубљене битке бивсе земље онда је то неуспјех да се Албанци са косова интегрису у Југословенско друство односно да се премости евидентан цивилизацијски јаз који је постојао.Покусало се огромним средствима из дрзавних фондова и елементима силе и није успјело. Када говорим о цивилизацијском јазу ја не доводим у питање квалитету једних или других вриједности него констатујем разлицитости.То није успјело ни Европи јер се и данас Албанска дијаспора попут Турске у емиграцији гетоизира , односно не прихвата асимилацију у друства дрзава коју су населили.Морам констатовати да је то и основни разлог да се у исту раван не стављају Босна и Херцеговина и Косово јер су људи са ових простора прогласени за најпозељније емигранте и јасно је да сви припадамо европском цивилизацијском простору и да нема никаквих препрека да сами измеду себе уредимо насе односе, потврдимо припадност европи сто је обавеза према будуцим генерацијама.Када је у питању Косово ми за рјесавање тог питања данас немамо или имамо погресне савезнике и једини нацин да се то питање ријеси је да се из свере класицних геополитицких односа преде у сверу стандарда гдје дугороцно не моземо изгубити.То је прије свега задаца дипломатије али и унутрасњих промјена гдје приоритет мора бити успостављане висих стандарда и градење пријатељства а не непријатељстава сто радимо данас.Свијетом се данас као и досад углавном управља аргументима моци и мали народи се морају прилагодити и радити мале кораке ка бољитку а од прозивања великих па макар нам били и дзелати имамо само стету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.08.2018 12:27

Ста све ти написа...па оста зив. Србија це се борит за свој опстанак у блиској будуцности а не да покуса да врати оно сто је изгубила. Србија мозе само Јос висе да изгуби...