Интернет кампања мијења шаторску?

Иако је изборна кампања у БиХ још незамислива без шатора, сеоских окупљања и бесплатног ића и пића, у најскорије вријеме интернет ће бити доминантно средство за привлачење гласова и странка која то на вријеме не схвати имаће великих проблема и заостајаће за временом у којем се налази.

Република Српска 07.08.2018 | 09:43
Интернет кампања мијења шаторску?
Аналитичари се слажу да је у БиХ још рано говорити о интернету као доминантном медију у изборној кампањи, али наглашавају да се млађе генерације и бирачи средњих година, а који ће кроз десетак до 15 година бити кључан дио бирачког тијела, информишу искључиво преко интернета и путем друштвених мрежа, те да ће све странке, хтјеле оне то или не, морати од класичне кампање прећи на дигиталну.

"Интернет је јефтин, не бесплатан али доста јефтин, и преко њега, рецимо, можете да водите кампању неограничено, а не као што је сада случај - гдје су кампање ограничене временски. У БиХ је то званично мјесец дана, али смо свједоци да се на интернету и друштвеним мрежама кампања води већ мјесецима, и то жестоко. Прије десетак година интернет кампање нису ни постојале, данас су незаобилазне и веома важне, а ускоро и најважније", рекао је Милан Стевановић, стручњак за политичке интернет кампање.

У Босни и Херцеговини, али и региону, видљиво је да мање-више све странке прелазе на интернет, а искуства појединих партија из региона показују да је искључиво на тај начин могуће привући значајан дио бирачког тијела и прећи цензус. Таквих случајева, како наглашавају стручњаци, већ је било у Србији и Хрватској, која је отишла најдаље када су у питању интернет кампање политичких партија.

"Један од битних сегмената и предности интернет кампања је што у међуизборном времену на интернету можете да форсирате и борите се за теме у којима је ваша странка јака. На тај начин у доброј мјери каналишете мишљење бирачког тијела, и то на питањима на којима странка има резултате. Суштина је да креирате теме, али то је процес који траје и који захтијева креативне људе који неће чекати налог из врха партија шта да раде и како да раде", рекао је Стевановић.

Већ данас ниједна политичка партија не може себи да приушти да не буде на интернету и друштвеним мрежама, али како наглашавају појединци, још доста времена ће проћи, посебно у БиХ, док политичари, појединци прије свега, не схвате да они који их прате путем друштвених мрежа имају већа права него они и да не смију себи дозвољавати луксуз да некоме не одговоре на питања или их блокирају.

"Већина грађана у БиХ користи интернет, али то не значи да га користе да би се политички опредијелили на основу информација са друштвених мрежа. И даље превагу односе класични предизборни скупови под шатором. То не значи да се за 10 година ситуација неће драстично промијенити. У међувремену, путем интернета се лакше може доћи до изборних апстинената, образованих гласача, млађих људи који могу да буду оних неколико битних процената на дан избора", рекао је новинар Слободан Попадић, додајући да су политичке партије и кандидати у БиХ препознали да постоји могућност оглашавања преко друштвених мрежа и интернета уопште, првенствено из разлога што је то сива зона у смислу закона.

Он наглашава да је тренутно јако мало партија и политичара који су друштвене мреже схватили на исти начин као и комуникацију са бирачима очи у очи и, уз неколико изузетака, све се то своди на једносмјерну комуникацију или пука саопштења која се каче на профиле на друштвеним мрежама.

"Ту ће да профитирају само они политичари који остану онлајн током цијелог мандата, а не само мјесец дана пред изборе", каже Попадић.

Извор: Независне

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

слађа

07.08.2018 07:48

Ево прилике да добро намажете тиранине, силнике. Ако нецете глассти за неке, барем их лијепо уредите на основу онога сто су радили. Дођи, дођи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј.

07.08.2018 08:08

Сада ја видим засто је Вуле увлек онако дотјеран.

Name

Ма немојте људи

07.08.2018 10:00

Ма немојте људи,па кога ја ово плацам да ми води кампању,дајте ми молим вас микрофон да запјевам,немојте људи,дај само јос једну од Митра Мирица...Било коју...

Name

СПАС

07.08.2018 10:26

Борба на интернету и друштвеним мрежама ће се иаскључиво водити за анимирање и утицај на младе те средњу генерацију и интелектуалце који нису чланови СЕКТЕ и секташке коалиције, јер они су једини конзументи интернета. Из ове приче искључују се готово сви пензионери и старије сеоско становништво те чланови СЕКТЕ који су већ изабрали страну њих неће дотицати рат на интернету. Значи, главна борба на интернету ће се водити да се анимирају млади који чине озбиљно гласачко тијело са пресудним утицајем на исход избора. Теме су разне али највише ће се прича вртити око Правде за Давида. Од стране СЕКТАШКОГ режима је очекивати блаћење и омаловажавање Правде за Давида која је стицајем околности постала најутицајнија друштвена група на друштвеним мрежама у РС. Чак би се могло догодити да њен утицај буде пресудан за исход избора поготово ако се успиЈу изборити са до сада невиђеним БОТОВСКИМ нападима ос стране СКТАШКОГ РЕЖИМА.

Name

Микорд

07.08.2018 07:49

Додику ако узмете саторе и микрофон боље га убите,он је,измедју осталог,један од вецих саторских сељацина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

абоб

07.08.2018 08:05

А како це неписмени ко це за њих писати они су главна гласацка масинерија а не знају изици на интернет еее није фер морају се сатори оставити и узиво ко фоле навратили до вас у пролазу као зељја на Борју пензионерска феста хахаха као у пролазууу

Name

мј за абоб

07.08.2018 08:30

Зависи где сте.Наса странка је организовала бедплатне курсеве за користење интернета.Гузва је велика углавном све сами пензионери и старији земљорадници.Зар непримјецујете да нас је и на овом порталу сваки дан све висе.седам дана пред изборе уци цемо у топ форму таман спремни за сендвице пиво и цевапе.

Name

Бојан

07.08.2018 10:04

АБОБ .. ,,А не знају изић на интеренет", ма нека ти знаш изићи на интернет. О тачкама и зерезима да и не причам.

Name

за мј

07.08.2018 10:49

Пиво и ћевапи ааааа ?Беспотребан тошак !!!Треба скресат ваш буџет!Добро рече овај горе -онај ко не зна изаћ на интернет тај зна изаћ на гласање,а онај ко *излази на интернет тај је лијен и не да му се прошетати до гласачке кутије!!!!Све је то забетонирано овим изборним законом!!!

Name

Кад наступа

07.08.2018 22:54

Велики рудоња ,ста му је репертоар? ако је са њим хеликоптерка пјеваљка ,колико је улатница ?,

Name

Робин Худ

07.08.2018 08:19

Истина је наиме да је у Милетову странку ушао свако онај који је био нула у животу и нула у предходној странци из које је изашао,било купљен било из освете јер је вјеровао да само учлањење у странку доноси и памет,мјења статус,повећава углед и остварује не остварене жеље! У овој странци су се смјестили сви они који су вјеровали да након толико година ,у претходним странкама,су имали право бити неко....типичан примјер Шпирић,Стевандић,и бројни папци и палачинке који су због свог кукавичлука,комплекса,злобе,а силне жеље да су неко и нешто! Не остаје у претходним или се не учланише јер их није било кад је требало и било ,,вруће,,...или кад је историје ми час то захтијевао! Сад су они Социјалдемократе,уједињени,народни,напријед,и које какви спасиоци.....а да ни сами не знају зашто,уствари знају,да буду мрави који купе мрвице донЦорлеоннеа....али,али....ви који сте достављали,чворови,гњиде и подручне куце ће те тамо гдје и сва балега иде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лелица

07.08.2018 10:22

Свака цаст Робин Худ

Name

мј Робин Худ

07.08.2018 12:45

Нацекат цете се.Дјеца це вам порасти док то доцекате а мени це тада вец бити 80 г. А тада це ми стварно бити свеједни ко це владати

Name

ре

07.08.2018 14:07

Ајд молим те,скроз су нове миграције!!!Сви поштени су већ у ДНС-у!!Миграције неће стати само на под преседницима,већ ће се убрзавати и на вишим и нижим чиновима све до информатике!!!!

Name

Истина и правда

07.08.2018 08:22

Лаксе се суоцити са народом преко интернета,него узиво.Мозда би неко био извиздан,добио батине и онда тај страх да се народ описменио и да се једноставно гнуса сатора и сељаклука,зато сатора и неце тако бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.08.2018 09:00

Тацно. АЛИ цовјек који зна користити интернет, има могућност да о кандидатима сазна све, а не само оно сто ТВ презентује.

Name

Мико

07.08.2018 08:40

Народе,ако вас баја опет превари онда је до вас,није до баје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЈАШКО ОДОЗГОРОВИЋ

07.08.2018 08:43

У суштини доста је примитивизма,силовања ушију турбо фолк звуцима,меса пред истеком рока и које боце пива такођер пред истеком рока.Жалосно је за шта осиромашени народ даје свој глас,ко вели:"нека сам сит бар дан у 4 год."

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

07.08.2018 08:45

Исправак кривог навода "Иако је изборна кампања у БиХ још незамислива без шатора, сеоских окупљања и бесплатног ића и пића" промијенити у "код Срба је незамислива без шатора, сеоских окупљања и бесплатног ића и пића" јер остала два "народа" су много културнија, а о "осталима" да не говорим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Девијант

07.08.2018 09:03

Дај људи не лупетајте. Код нас трећину становништва чине пензионери, зна се камо се добијају гласови од њих. Препаднете их мало да пензије неће бити редовне ако они не побједе.Онда им још повећаш пензију за 10км и они су презадовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј.

07.08.2018 14:30

Немојте тако о пензионерима.то је једна категорија становниства која је навикла на рад и ред и да има и да неме.Мој комсо пензионер такодје у СДС-у а ја у СНСД-у оба излазимо на изборе глсамо свако за своје.Пензије нам нису бас ни мале повецање је мало веце од 10 км па када стигне сједне се мао се залије и тако од повецања до повецања ,од сатора до сатора и од избора до избора.

Name

Да

07.08.2018 09:28

Далеко смо ми јос од тога, вецина оних који излазе на изборе не користе Интернет ни социјалне мрезе , то су углавном пензијонери који И одлуцују изборе,радо видјени гости под пердизборним саторима И прелима

ОДГОВОРИТЕ
Name

мј.

07.08.2018 14:13

Богами ја сам пензионер и волим отици мало под сатор пред изборе,али јос никада нисам могао уци све сама омладина.

Name

Песимиста са покрићем

07.08.2018 09:47

Просјечни гласач, што редовни излази на гласање и не пропушта шаторске сеансе, по правилу ни вечерњи дневник у пола осам не догледа до краја. Саслуша најаве, уз гласно одобравање - 'е вала добро му је и реко, и нека му је реко, свака му злата вриједи, канда је мене пито..' и затим гласно захрче и блажено потоне у сан као у празни бездан. Ништа он не сања. Није добро, нити ће бити. Нису изгледи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

07.08.2018 10:28

Ево сједим у ладовини и гледам како клизе око овог Баје ови подрепаши....откад изиђе из оне тице,нека нова, прво онај неки мали..ваљда је пилот,он се све пропиње на прсте небил био већи, а кад га Баја потапша он само што не паде од среће...па овај Петровић..ја људи моји шта мајка роди...који дупелизац...да ти се живот згади...зна јбг овај лопов с такима, а овај набусит само ћека коме ће пружит руку и ко хоће да се љуби....а "ми ерцеговци" волимо то још ако је прешједник једне државе....фуј нас буди..толико из овог предшатора......

Name

Директ

07.08.2018 10:25

У Америци црнац прије 10 година добио изборе захваљујуци Фацебооку, а ови наси политицари би јос увијек да нас терорису преко лосе музике и куцања од врата до врата као Јеховини свједоци. Традиционални нацин не да нема никаквог ефекта вец обицно не гласам за неког цији плакат имам у куци вец по неком свом осјецају.

ОДГОВОРИТЕ