250 пловила на Савској регати

Око 250 учесника пријавило се за овогодишњу Савску регату чији је старт био у Црњелову код Бијељине у 10,00 часова, а циљ на Сремској Рачи у 18,00 часова.

Република Српска 05.08.2018 | 21:28
250 пловила на Савској регати
Традиционална манифестација, својеврсни скуп пловила различитих врста, дизајна и веселих екипа, након седам година на Дрини, из безбједносних разлога посљедње четири се одржава на ријеци Сави. Ове године, осим Семберије, учесника је било из читавог региона, из Шида, Јамене, Брчког, Сремске Митровице, Тузле. Командант регате био је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

“У сарадњи са Државном граничном службом, Цивилном заштитом, Полицијом и Туристичком организацијом, све је спремно и организовано. Према овоме што смо видјели на старту, расположење је на завидном нивоу, а ми смо све урадили да пловидба протекне безбједно”, каже на самом старту пловидбе градоначелник Мићић.

Планирана је и пауза у трајању од 2 часа.

“У Остојићеву ћемо мало одморити и освјежити се од 13,00 до 15,00 часова. Сваки учесник је осигуран у осигуравајућој кући, обезбијеђен им је и по бон за освјежење, по мајица, а и вријеме нас је послужило... Ми смо задовољни, наш циљ је да се ријека Сава и сав овај потенцијал искористи и промовише, посебно за спортове на води, као и за дружење, и разоноду, посебно када су млади у питању. Ово је један прави карневал на води”, каже Миливоје Ера, из Туристичке организација Бијељине.

Дружење је почело још синоћ. Око 50 екипа је камповало, припремајући се за пловидбу. За случај пријеке потребе, на регати су били присутни и рониоци из Ронилачког клуба “Наутилус”.

“Ако Бог да ту смо, спремни, али вјерујемо да ће све бити у реду и да неће бити потребе да реагујемо. На чамцу смо са пријатељима, спасиоцима из Шамца, безалкохолно освјежење је спремно, а спремни смо и ми”, рекао је Миленко Ћирковић из “Наутилуса”.

Редован учесник Савске регате, и љубитељ природе и дружења је и Здравко Стевановић.

“Људе овдје привлачи дружење и сплаварење, воле људи да су на ријеци. Мало ћемо успут и пливати, да се расхладимо. Ми смо спремили апсолутно све, хране и пића има 10-ак кг, потрошиће се све, можда и зафали”, каже уз осмијех Здравко.

Ово је дан када се сви опуштају, па чак и љекари, па смо тако на регати затекли и познатог доктора, Игора Новаковића.

“Ово је јако добро за здравље, и физичко и психичко, и чини ону бољу, квалитетну страну живота. Без оваквих ствари јако је тешко преживјети свакодневни стрес који носи радни дан и текући проблеми. Суштина је у овим тренуцима опуштања. Наш сплав је спреман, амбициозно смо ушли у све ово, дискретно страхујемо хоће ли издржати пловидбу, али Сава је добра, вјерујем да ће све бити у реду”, закључује доктор поносно показујући сплав који су брижљиво припремали за пловидбу данима и који представља на праву малу башту са тендом.

Гости су пристигли из свих крајева Шида, Јамане, Брчког...

“Први пут учествујем, надам се да ће се ово претворити у традицију, одлично изгледа”, каже Драгиша Симикић који је дошао на регату из Брчког.

“Моја екипа и ја учествујемо четврти пут. Три пута смо били на Дрини, и три пута у Бајној Башти. Добро је било свих претходних година, водостај је био добар. Претходних година смо се купали, сад је мало висок водостај, па нисам сигуран хоћемо ли. Храна, пиће, све је спремно, сунцобран, што је најбитније, обзиром да је сунце јако, као и сваке године”, рекао нам је Милош Стевановић из Велике Обарске код Бијељине.

Добар глас се далеко чује, па је тако Савска регата по свом чувењу постала позната и много даље од наших граница, широм свијета. Многи свој одмор прилагођавају управо овом догађају, јер желе да уживају на ријеци у добром друштву.

“Ово је један лијеп начин да проведем одмор, сваке године га прилагођавам да бих била присутна на регати. Ове године сам повела и пријатељицу која је права Њемица, којој сам причала о овоме и која је хтјела да дође и учествује, јер овог нема у Бечу”, рекла је непосредно прије старта пловидбе Анђела Кнежевић из Беча.

“У далекој Аустралији овако нечег нема. Ово је баш нешто изузетно, специфично за наше крајеве. Оно што треба сваком човјеку у оваквом времену јесте дружење и ја једва чекам да дођем и проведем дан на Сави са овим дивним људима”, са носталгијом прича Алекса Тешић из Аустралије.

Највеселија посада добила је печено прасе, а да садржај пловидбе буде још богатији, у току паузе организована су и такмичења као што су скок у даљ и бацање камена с рамена.

Судећи према атмосфери и одзиву учесника, циљ регате, а то је опуштање, дружење и кориштење наших природних потенцијала, свакако је испуњен.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кум

05.08.2018 20:06

Ово је за примјер свим другима како се организује и како се људи слазу.У костајници ове године 2018. је уна регата била до новог града и даље није ниста било посто је хр.костајница одказала ту регату а нити је нови град нити та хр.костајница јавила костајници да је то одгодено.срамотна ствар за такву неку регату која је вец била постала традиција али сматрам да це бити уна регате али без оних тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе

06.08.2018 06:22

Ово године је све добро организовано и посјећено. Не знам да ли је то ради тога што је изборна година па нико не жали новац. Троши се "до задње марке". Код нас у Зворнику као никад до сада. А како ће бити кад нам стигне зима, нека нам је Бог на помоћи!

ОДГОВОРИТЕ