Најава - Комјуниити шилд: Челси - Манчестер сити...

Тики-така ВС Сарри-балл, први пут у енглеском фудбалу! Стручњаци који не крију своје дивљење о оном другом одмериће снаге у Комјунити шилду.  Сити или Челси - коме припада први трофеј? Челси и Манчестер сити отварају такмичарску сезону у Енглеској и од 16 сати на Вемблију бориће се у Комјунути шилду за први трофеј.

Фудбал 05.08.2018 | 13:15
Најава - Комјуниити шилд: Челси - Манчестер сити...
Пеп Гвардиола је водио Сити до титуле у прошлој сезони са више од 100 одвојених бодова, са рекордним бројем победа (32) и са највише постигнутих голова (106) у једној сезони у Премијер лиги.

„Не волим осећај када изгубим. Једноставно тај страх од пораза ме чини гладним и тера ме да побеђујем“, рекао је Гвардиола.

И Пеп има прву прилику да утоли глад већ данас против Челсија, освајача ФА купа.

Али, он ће за противника имати Мауриција Сарија, новог менаџера Челсија којем ће ово бити први такмичарски меч на клупи „плаваца“ и који сигурно оећа исту глад као и Гвардиола.

Оба клуба су до сада по четири пута освајала Комјунити шилд, а последњи тим који је освојио овај трофеј, а затим у наставку сезоне тријумфовао и у Премијер лиги био је управо Манчестер сити 2010. године.

Данас би требало да дебитују и појачања Ситија и Челсија, Ријад Махрез се опоравио од повреде зглоба и требало би да буде у тиму „Грађана“, а на терен ће вероватно и Жоржињо, који је бирао управо између ова два клуба пре одласка из Наполија и одлучио се за „Плавце“.

Челсијев тинејџер Калум Хадсон-Одои био је импресиван у предсезони и могао би да буде у стартних једанаест на позицији Едена Азара, који је тражио од Сарија да се у клуб врати у понедељак уместо у недељу.

Азар се налази између потписа новог уговора с Челсијем и одласка из клуба.

„Чули смо се, али нисмо разговарали на ту тему. Причали смо само о томе да ли може да дође у понедељак. У овом моменту нема проблема са Азаром“, тврди Сари.

Азар није једини играч који ће недостајати. У тиму неће бити ни Куртое, Батшуаија, Кантеа, Жируа.

Питање је да ли ће и Челси моћи да рачуна на Де Брујнеа, Стерлинга, Жесуса.

„Меч ће бити тежак за нас, али ја желим да победим. Важно ми је да освојим трофеј одмах на старту. Али подједнако ми је важно и што ћу водити утакмицу на „Вемблију“. То ће ми бити први пут“, рекао је Сари, манџер Челсија.

„Ово је можда и најбољи тим против којег сам се суочио. Заљубљен сам у Наполи“.

Овим речима Пеп Гвардиола је описао утакмицу против Наполија Мауриција Сарија и победу у прошлосезонском окршају у Лиги шампиона.

Изјава Пепа Гвардиоле остала је урезана као најбољи доказ колико је леп фудбал играо Наполи на свом врхунцу. Та емоција напуљског друштва није овенчана титулом у Серији А, иако трофеј био на врховима прстију. Неколико месеци касније, сада у улози тренера Челсија, Маурицио Сари није остао дужан човеку коме се неизмерно диви.

„Ја га сматрам пријатељем, он је најбољи тренер на свету, један од најбољих свих времена“, рекао је Сариу петак.

Сада је дошло време за нови судар две филозофије. Тики-така и „Сарри-балл“. Место окршаја: Вембли. Време: 16.00. ВАР: Присутан. Повод: Комјунити шилд!

Поводом прве званичне утакмице у сезони и борбе за први пехар, време је за мали оглед стилова два тренерска ума. Стилове, сличности, разлике...

ТАКТИЧКИ СТИЛ

Није тајна да је сваки Гвардиолин тим по неписаном правилу морао да буде вођен системом поседа лопте с нападачким менталитетом. Можда фудбалски револуционар не воли термин „тики-така“, али то је појам који најбоље описује његов фудбалски стил. Надалеко познати систем 4-3-3 одлично је функционисао у Барселони и Бајерну, мада је на Острву требало времена да се разради. Али, када су се нови тактички принципи „примили“, Сити је постао тим као ниједан други. Сваки играч мора да се осећа комотно с лоптом у ногама, да се придржава задатог ритма и не дозволи мањкавост у игри.

Што се Саријеве филозофије тиче, он је Наполи претворио у тим који је играо јединствени, нападачки систем фудбала који је нашироко постао познат као „Сарри-балл“, што су поклоници ове игре прихватили на свим крајевима света. Баш као и Гвардиола, Саријев тим игра у систему 4-3-3, где се форсирају брза, кратка, оштра додавања којим се противнички бедем избацује из зоне комфора. Када не могу до прилике за гол, играчи држе лопту у свом поседу и „даве“ противника све док концентрација не попусти, када се брзо проналази пукотина и ствара шанса за гол.

ПСИХОЛОГИЈА ТРЕНЕРА

Није тајна да Пеп Гвардиола у слободно време практично сате и сате посвећује тактичком усавршавању игре и време проводи у канцеларији. Занимљиво је да Гвардиола тактику усавршава и нове детаље смишља док гласна музика трешти из канцеларије, а када је у своја четири зида увек је изувен, како не би осећао никакав притисак, ни тегобу.

Маурицио Сари је страствени пушач и за дан потроши по пет пакли цигарета. Пуши где стигне. На стадиону, терену, свлачионици... Добро је позната прича да су људи из Лајпцига уочи сусрета у Лиги Европе прошле сезоне морали да му направе посебну кабину где би он могао да седи и пуши, пошто су у Немачкој правила по питању цигарета изузетно стриктна.

ТРАНСФЕР СТРАТЕГИЈА

Актуелни шампион Манчестер Сити и његов тренер Пеп Гвардиола су пола посла завршили довођењем Ријада Мареза који је нациљан још зимус. Али друга половина посла је довођење "шестице" која већ недељама измиче Ситију и која се може очекивати до краја пијаце. Нису успели да доведу Жоржиња, Фреда, Алкантаре, Пјанића, Ковачића... Помињао се чак и Лемина из Саутемптона као крајња опција. И даље постоје неке шансе да дођу Алкантара или Ковачић. Времена је мало, али Сити је потрошио паре само на Мареза тако да би нека бомба могла да пукне. Није искључено ни да доведу штопера за ротацију о чему се причало на почетку прелазног рока. Мада, довели су Сандлера из Цволеа који је био планиран за позајмицу, али би можда и могао да остане.

Челси полако иде ка томе да постане највећи губитник прелазног рока од великих клубова у Премијер лиги. Много времена су изгубили са Антонијем Контеом и „талачком ситуацијом“ у коју их је ставио Италијан док му нису уручили отказ. Плавци су отворили неколико различитих трансфер фронтова с намером да буду у току уколико остану без најтраженијих пулена - Вилијана, Азара и Куртое. Новог тренера Мауриција Сарија брине што газда Роман Абрамович више води рачуна да блокира прилазе поменутој тројици својих најтраженијих фудбалера, него да му пружи неко милионско појачање. Истина, довео му је Жоржиња којег је украо испред носа Гвардиоли. Али, то је мало. Хтели су Игуаина, Калдару, Руганија, Алисона, Пјанића, Головина... Нису довели никог од њих. Помињу се и Марсијал, Заха, Грилиш, Весино, Бернард, Милинковић Савић, Пикфорд... Неко од њих би ипак могао да дође. Зависи од ситуације са Вилијаном. Челси мора да доведе макар два топ појачања. Али немојте се изненадити ако Сари појачања нађе у неким од Челсијевих младих играча који нису имали велику минутажу.

ШТА ИГРАЧИ КАЖУ О ЊИМА?

За Гвардиолу круже „помешане емоције“ када су у питању бивши играчи. Златан Ибрахимовић и Јаја Туре, на пример, не могу да поднесу Пепа. Рахим Стерлинг је рекао једном приликом да му је Гвардиолапроменио поглед на фудбал и самим тим утицао на каријеру.

Саријев бивши играч Ђанбатиста својевремено је причао да је овај „фудбалски манијак“, Ево и шта је конкретно испричао:

„Он увек стреми ка савршенству. Такође, никада нисам видео таквог радника у каријери. Пре петнаест година Сари је гледао сваку ситницу, детаљ, сваког дана. Сада се мало променио, али је и даље велики радник и победник. Не воли да буде други“.

ТЕМПЕРАМЕНТ

Гвардиола се никада није плашио да прича без длаке на језику и често комуницира са играчима крај аут-линије када није задовољан неким одлукама. То понекад може скупо да га кошта и довољно је само вратити филм на четвртфинале Лиге шампиона прошле сезоне против Ливерпула, када је искључен из игре због тога што се свађао са шпанским судијом Антонијем Матеу Лаозом.

Сари је познат као контроверзна фигура у Серији А пошто је имао неколико тешких инцидената. Најпознатија је она прича да је хомофоб пошто је испрозивао некадашњег тренера Интера Роберта Манћинија 2016. године. Потом је женској новинарки једном приликом рекао:

„Ви сте жена. Лепи сте, због та два разлога никада вам не бих рекао да се је...е“.

Након меча против Јувентуса у Торину у априлу, Сари је показао средњи прст навијачима Старе даме.

КАКО СУ ПРОШЛИ ТОКОМ ПРИПРЕМА?

Сити је припреме завршио без највећег дела првог тима због њихових обавеза на Светском првенству. Многи клинци су добили шансу да задиве Пепа Гвардиолу на турнеји по САД, а неки од њих добиће прилику и данас. Џон Стоунс, Венсан Компани и Фабијан Делф су се раније вратили тренинзима од играча који су били на Светском првенству и могуће је да ће заиграти на Вемблију. Касније су се прикључили Едерсон, Габријел Жезус, Николас Отаменди, Серхио Агуеро, Фернандињо, Давид Силва...

Челси је највећи део лета провео у озбиљном раду на транзицији у Саријев систем. Острвски новинари тврде да су играчи које је Сари имао на располагању били стављени на озбиљне муке и да се крвнички радило на сваком тренингу. Сада је пред Саријем можда и највећи изазов – да што пре размрси петљу по питању будућности белгијског тандема Азар – Куртоа, који је недељама уназад врло близу мадридског Реала.

КО БИ МОГАО ДА ЗАИГРА?

Тешко питање. Сити ће сигурно бити без Кевина де Брујнеа и Рахима Стерлинга, можда и без Габријела Жезуса, док се Ријад Марез опоравио од незгодне повреде и требало би да стартује. Челси неће рачунати на белгијски трио Азар – Куртоа – Батшуаји, који се још није вратио с одмора. Нису ту ни светски шампиони Нголо Канте и Оливије Жиру...

МАНЧЕСТЕР СИТИ – ЧЕЛСИ (16.00)

Стадион: Вембли;
Судија: Џонатан Мос;

ПОТЕНЦИЈАЛНИ САСТАВИ

Манчестер Сити (4-3-3): Едерсон – Вокер, Компани, Отаменди, Менди – Силва, Фернандињо, Фоден – Марез, Сане, Агуеро.

Челси (4-3-3): Кабаљеро – Аспиликуета, Луиз, Ридигер, Алонсо – Жоржињо, Фабрегас, Баркли – Педро, Хадсон Одој, Мората.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар