Српска тробојка није за славља

Какве су казне и када српска тробојка сме да се употребљава

Србија 05.08.2018 | 11:51
Српска тробојка није за славља
Вијориле су се српске тробојке на последњем дочеку приређеном нашим златним делфинима. Заставама се огрћу навијачи у еуфорији победе, али и сватови. Ово обележје неретко се нађе окачено на конференцијама или трибинама, пишу Вечерње новости.

Ипак, чини се да не схватамо да застава није драперија или декорација, већ државни симбол. И баш зато су Законом о изгледу и употреби грба, заставе и химне јасно прописана правила када, где и на који начин се застава поставља.  

Многи не знају да застава Републике Србије постоји у два облика, као државна застава и као народна застава и то у размери три према два.

"Грађани не разликују државну од народне заставе, па несвесно крше прописе о њеном коришћењу и постављању", каже хералдичар, ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма.

"А закон је јасан. Државну заставу са грбом могу да употребљавају само државне институције. Никако грађани!"

У држави не постоји ниједно тело које би се бавило контролом и кажњавањем институција које не поштују закон и државне симболе. Ипак, Закон о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије јасно прописује казне.

Новчаном казном од 50.000 до 500.000 динара казниће се правно лице које употреби заставу у облику који није утврђен Уставом и законом.

Тако ће се казном од 40.000 до 400.000 динара казнити правно лице ако истакне оштећену заставу, а физичко - казном од 5.000 до 20.000 динара.


Кад бодримо спортисте, припадност треба да показујемо заставом без грба

Државна застава је хоризонтална тробојка са црвеним, плавим и белим пољем која су исте висине, а преко свега се, центра помереног ка јарболу за једну седмину укупне дужине заставе, налази Мали грб.

Народна застава јесте хоризонтална тробојка, такође дугачка три и висока два метра, са пољима истих висина.

ЗА "ОБИЧНЕ" ЉУДЕ ЈЕ НАРОДНА ЗАСТАВА

"Не може обичан човек на својој кући да држи заставу са грбом, јер то није државна институција. Ни приватне фирме, на својим објектима не могу да окаче овакву тробојку. Застава са грбом се не сме користити на свадбама, дочеку спортиста и другим прославама. За све такве манифестације грађани би требало да користе народну заставу. Јер, општенародна весеља нису државне церемоније", истиче Јовановић.

У закону јасно стоји и да тробојка не сме бити изложена тако да додирује тло, да служи као подметач, простирка, завеса... Њоме се не смеју прикривати возила и други предмети, украшавати конференцијски столови...

СКРНАВЉЕЊЕ СИМБОЛА

"Закон крше и државне институције, па су тробојке често спуштене дуж јарбола попут окаченог пешкира или разапете између две мотке чиме се овај државни симбол скрнави. Многе институције имају јарбол 'Г' који подсећа на вешала када се тробојке каче вертикално. И још горе, тада се често из незнања наруши поредак боја. Када се обележје државе качи вертикално црвена боја мора да буде до копља", каже Јовановић.



Греши се и при постављању, јер се често нарушава поредак:

"Тробојка мора да буде са десне хералдичке стране, односно са гледаочеве леве. А са леве хералдичке стране каче се општинске заставе или заставе неких других органа. А највећа грешка је неоснована употреба застава других ентитета којима ми не припадамо, попут заставе ЕУ", истиче саговорник.

Забрањена је и употреба оштећене и поцепане заставе, а много је таквих случајева где државни симбол личи на "дроњу". По правилу и слову закона, тробојка се истиче док траје обданица, а о ноћи и за време лоших временских услова се не истиче.

(Телеграф.рс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Супер Бас..

05.08.2018 10:19

Супер сте са тим законом. Нека у хрватској смију све а ми ништа... Браво..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.08.2018 10:22

Најлудји закон за који сам цуо.Ста јос има да нам се укине.Као да смо само ми лудаци па не знамо постовати своју заставу.Ко би то забранио Хрватима н.п.р.

Name

Бања Лука

05.08.2018 10:20

Бога ми дрзавном заставом Србије масу и сватови по Бањалуци, по зборовима и сеоским коридама и да не набрајам. Ста сељак зна ста је застава и цему она слузи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имамо

05.08.2018 12:58

ми кориду кад се разапне сатор и поцне арлаукање ,кркање прасетине ,јагњетине и испијање ракије и то све на нас рацун.. ето ,ко хоце на кориду нека изволи брзо це поцети...

Name

Ветеран РВИ

05.08.2018 10:43

Ускоро неце имати ко носити ни дрзавну ни народну. Само ви паметујте и доносите законе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

05.08.2018 13:11

А кад идемо у рат, јел тада битно коју тробојку носимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

05.08.2018 14:11

У америку свака кућа има државну заставу. Само Срби не смију да је ставе јер тих народних и нема купити.

ОДГОВОРИТЕ