Суперкуп: ПСЖ - Монако 4:0!

Ди Марија разбио Монако, погодио и син Жоржа Вее за први трофеј ПСЖ! Фудбалери Пари Сен Жермена освојили су први трофеј у новој сезони – Суперкуп Француске.  Нсоки, Нкунку, Веа: Деца из Париза "убила" Монако! Од оне шампионске сезоне Монака, Пари Сен Жермен има седам победа у низу над ривалом са југа и гол-разлику 27:4.  ПСЖ послао поруку Монаку: Бирајте време, место и оружје, опет ћемо вас декласирати! Погодио и мали Веа! Свеци освојили Суперкуп Француске после тријума над екипом из Кнежевине – 4:0.

Фудбал 04.08.2018 | 17:15
Суперкуп: ПСЖ - Монако 4:0!
"Свеци" су убедљиво савладали највећег ривала из претходних година Монако са 4:0 (2:0) у кинеском граду Шенжену.

Парижани су до седмог узастопној трофеја у Суперкупу стигли доминантном представом у којој је главну улогу водио Анхел ди Марија, у одсуству Нејмара.

Најскупљи фудбалер свих времена је због недовољне физичке спреме ушао са клупе за резерве 15 минута пре краја.

Ди Марија је излуђивао "Кнежеве" у првих 45 минута да би коначно у 33. пробио "бункер" ривала из слободног ударца за 1:0. Није прошло ни десет минута, а ПСЖ је дуплирао вођство преко Кристофа Нкункуа.

Победу средином другог дела меча "оверава" син легандарног Жоржа Вее, Тимоти, да би коначан резултат другим голом на мечу поставио Ди Марија у надокнади времена.

Тако је први трофеј са ПСЖ освојила легенда Јувентуса Ђанлуиђи Буфон, који је одлично бранио у Шенжену.

Био једном (кратко) један дерби.

У првом такмичарском мечу сезоне 2018/19, када су лиге "петице" у питању, шампион Француске декласирао је привидно најозбиљнијег ривала за титулу и освојио Суперкуп.

У кинеском граду Шенжену: Пари Сен Жермен - Монако 4:0 (2:0), уз два поготка инспирисаног Анхела Ди Марије и још два која су постигли "полетарци" Кристофер Нкунку (20 година) и Тимоти Веа (18) на асистенције Стенлија Нсокија (19).

Рачунајући од Монакове шампионске сезоне 2016/17, када су "кнежеви" савладали "свеце" 3:1 као домаћини и одиграли 1:1 на гостовању, прескупи тим из престонице Француске везао је данас и седму узастопну победу у свим такмичењима над истим ривалом уз гол-разлику 27:4.

У последњој утакмици прошле сезоне, када је тренер "светаца" био још Унаи Емери, резултат је био 7:1 на "Парку принчева", а у сличном маниру наставили су браниоци титуле и у првом званичном наступу младог немачког стручњака, Томаса Тухела.

Занимљиво, после 17 година проведених у Јувентусу, 40-годипшњи Ђанлуиђи Буфон освојио је трофеј већ у првом такмичарском наступу у новом клубу.

С њим на голу, Тијагом Силвом у одбрани и Ласаном Дијаром у средини терена, Тухел је ривалу на суседној клупи, Леонарду Жардиму, супротставио поставу у којој није било ни Килијана Мбапеа, ни Нејмара, ни Единсона Каванија, а која је у оба полувремена "прегазила" црвено-беле.

Португалски стручњак покушао је да тргне екипу и промени нешто на терену дуплом изменом на старту другог полувремена, када су ушли Кеита Балде и Софен Диоп, али се ПСЖ "није осврнуо" на то већ је наставио да игра унапред и увесељава 30-ак хиљада Кинеза на трибинама стадиона на ком наступа Шенжен.

У првих 45 минута, преко Јурија Тилеманса и Ронија Лопеза, Монако је још и имао шанси да савлада Буфона, међутим како је време одмицало, а нарочито након првог од два Ди Маријина поготка, много више посла имао је Дијего Бенаљо који је, узгред речено, помогао и да резултат не буде убедљивији.

Тимоти Веа, 18-годишњи син бившег аса Пари Сен Жермена и Милана, а касније и председника Либерије Жоржа Вее, постигао је данас први такмичарски гол за клуб у ком је поникао и за који је његов отац наступао од 1992. до 1995. уз 55 погодака. Тимотијев првенац стигао је 8.516 дана након последњег Жоржовог гола у дресу "светаца" (11. април 1995. године).

Небитно је такмичење, небитно је и место одигравања утакмице, небитно је и ко седи на клупама два клуба... ПСЖ добија Монако где год га види! Сјајну традицију, установљену прошле године, Свеци су наставили и у дуелу Суперкупа Француске одиграном у кинеском Шенжену. Кнежеви су побеђени и понижени – 4:0.

Могло је да буде и много, много више. Меч који је требало да обележи званичан деби Ђиђија Буфонапретворио се у демонстрацију силе тима из Париза који је послао недвосмислену поруку једном од главних фаворита.

Баш моћно је деловала екипа Томаса Тухела и стигла до седме победе у низу против Кнежева. Да ће тако бити могло се наслутити још у 33.минуту када је Ди Марија сјајно погодио из слободњака.  Његова ударац левицом погодио је само угао голмана Бенаља... Била је то само једна секвенца која је учинила да публика у далекој Кини ужива.

До полувремена ПСЖ је дуплирао предност. Из неспоредне близине погодио је Нкунко.

Деловало је у појединим тренуцима да играчи Монака нису знали шта их је снашло. Покушавао је нешто да уради Стеван Јоветић, али није вредело.

Дуел два најбоља француска клуба обележио је и син легендарног Жоржа Вее. Млади нападач Тимоти Веа, рођен 2000.године, добио је шансу од Томаса Тухела. И искористио је. Одлично се снашао у 67.минуту и из непосредне близине затврио меч чији исход је био познат и раније.

Публика у Кини је и после тога могла на делу види и суперстара ПСЖ-а Бразилца Нејмара. Он је ушао у игру у 76.минуту уместо Вератија. Кључ је, ипак, био код Ди Марије. Аргентинац је у финишу погодио и пречку. А онда је у последњем тренутку ставио тачку на добру партију.

Семафор:

1:0 - Ди Марија (33)

2:0 - Нкунку (40)

3:0 - Веа (67)

4:0 - Ди Марија (92)

ПСЖ: Буфон - Дагба, Силва (од 74. Бернад), Римен, Нсоки - Верати (од 76. Нејмар), Дијара (од 64. Маркињош), Равио - Ди Марија, Нкунку, Веа. Тренер: Тухел.

Монако: Бенаљо - Глик, Рађи, Жемерсон - Грансер (од 46. Кеита), Пеле (од 46. Диоп), Аулу, Серано - Рони Лопез (од 65. Мбула), Јоветић. Тренер: Жардим.

Лига 1 почиње 10. августа.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар