Мађарски премијер је претјерао

Изјавом да ће мађарски "нелиберални" модел демократије бити покретачка снага обнове Европе и ЕПП, мађарски премијер Виктор Орбан је претјерао.

Свијет 04.08.2018 | 16:13
Мађарски премијер је претјерао
То оцјењује Ана Марија Кораса Билт, шведска чланица ЕПП у Европском парламенту.

У ауторском тескту за портал Политико, она истиче да се европски конзервативци морају супротставити, како каже, нелибералном мађарском премијеру.

"Мађарска се очито удаљава од статута ЕПП", пише Билт, која је и прва потпредсједница Комитета за унутрашње тржиште и заштиту потрошача. 

"У протеклих неколико година, имали смо конструктивни дијалог са партијом Фидес мађарског премијера коју смо више пута упозорили да је у опасности да пређе линију", наводи она. 

Та линија је, каже, пређена прошлог месеца, када је Орбан, на догађају поводом сјећања на насљеђе њемачког државника Хелмута Кола, изјавио да ће мађарски "нелиберални модел демократије бити покретачка снага која ревитализује Европу и ЕПП". 

"Та могућност је дубоко узнемирујућа. Тамо где је Кол ујединио Европу удружујући исток и запад, Орбан поларизује континент покушавајући да га распарча", пише шведска посланица у ЕП. 

Каже и да ЕПП не може више да себи дозволи да минимализује политички развој догађаја у Мађарској, већ да мора своју унутрашњу дебату учинити јавном и свој став дефинисати, нарочито уочи партијског конгреса у новембру у Хелсинкију. 

При том је, указује, кључно да ЕПП не дозволи да владавина права постане политизована, истичући да је највећа опасност по ту партију - напад на њене вриједности, а не потенцијалне посљедице одлуке да се оне бране. 

Под Орбаном, каже ауторка текста, тражиоци азила се описују као криминалци и непријатељи, а људима који им помажу пријети се робијом, док је, истиче, затварање заговорника људских права и кршење права избјеглица противмо Повељи ЕУ о основнима правима.

"Он (Орбан) је, такође, надгледао напад на академске и културне слободе, као и прљаву кампању против ЕУ, коју оптужује за промовисање "инвазије" муслимана", пише она.

ЕПП, истиче, верује да је миграција европско питање које изискује европско рјешење, и прихвата кључни принцип европске солидарности.

Одбијање Мађарске да питање миграције рјешава на нивоу ЕУ заправо је "поклон крајњој десници", упозорава ауторка текста.

"Орбанова прокламована агенда јесте да шири свој политички бренд и екстремни национализам. Не смијемо дозволити да тај канцер нагриза наше принципе", закључује Ана Марија Кораца Билт.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Заре

04.08.2018 14:16

Само се ви угледајте на Орбана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрко

04.08.2018 16:46

Додо ме увелико подсјеца на њега.као да су браца и стасом и дјелом.Тако се бори за своју дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

04.08.2018 18:54

Па људи неце избјеглице којима сте ви и Меркелова обецали све.Узмите их ви а оставите људе да зиве на миру у својој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је то

04.08.2018 20:13

Канцер је Сорос који је купио људе у ЕП. Бог помогао Орбану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

04.08.2018 21:09

Нек им уведу санкције изопсте из свих медјународних сарадњи,, И други це сконтати да има неко медјународно право.. Али неце ЕУ ниста урадити него це с.. Ебати Србе и у Србији И РС, вец су поцели играти сах,, оде Косово,, па док се наси исвадјају И је. у матер једно другом други це се смијати И Јо'с висе нас подијелити,, ето Срби Сами сте себи непријатељи.. На крају це нам увалити избјеглице са неким парама да их хранимо АЛ да буду код нас,, сад је циљ направити Колапс на Балкану да би зауставили прилив миграната,, Само се ВИ свадјајте,,

ОДГОВОРИТЕ