"Српска опен" у септембру у Бањалуци!

Бањалучки челенџер ове године са већим наградним фондом, више бодова за побједника, бољом организацијом и новим именом.

Тенис 06.08.2018 | 11:30
"Српска опен" у септембру у Бањалуци!
Бањалука ће од 10. до 16. септембра по 17. пут угостити тенисере из цијелог свијета на бањалучком челенџеру који од ове године носи име "Српска опен“.

Организатори турнира очекују квалитетнији тенис и звучнија имена учесника, јер је у односу на прошлу годину направљен велики помак, када је наградни фонд у питању.

"Ове године Бањалука челенџер носи име ’Српска опен’, а имамо већи наградни фонд који сада износи 85.000 евра и побједник ће добити 100 бодова. Биће то велики мотив за играче који почињу каријере на челенџерима и оне који се након пада на АТП листи из неког разлога, враћају на наш челенџер“, рекла је директор турнира Лана Поповић.

Она је истакла да је бањалучки челенџер други најјачи у региону.

"Организујемо га 17. пут, а по јачини само је Умаг испред нас. Осим већег наградног фонда и броја бодова, биће побољшане још многе ствари, јер да бисмо остали у овом рангу турнира морате да имате и добру организацију и оцјене супервизора, не само наградни фонд. Имаћемо 2 физиотерапеута, једног нам шаље АТП, као и двојицу судија, једног из Египта и једног из Чешке", рекла је Поповићева.

Прошле године наградни фонд износио је 43.000 долара, а побједнику Максу Мартереру припало је 80 АТП бодова. Ове године побједник ће добити 100 АТП бодова, а менаџер турнира Озрен Ђурђевић, истакао је да је то врло важно за привлачење квалитетних тенисера у Бањалуку.

"Ако упоредимо, 100 бодова које добије побједник турнира у Бањалуци је више него што добије полуфиналиста турнира у Дохи, гдје је наградни фонд око 1,3 милиона долара, или четвртфиналиста турнира у Дубаију и Пекингу. Играч који дође на овај турнир са 200. позиције на АТП листи и освоји турнир помјериће се на отприлике 150. мјесто, играч који дође са 400. позиције и освоји помјериће се за 150 позиција на листи. Тих 100 бодова је врло важно, то је оно због чега тенисери долазе на турнир“, рекао је Ђурђевић.

Он је истакао да у свијету постоји осам турнира ове јачине, те да је Бањалука један од њих, а бањалучки челенџер спада у ТОП 30 најјачих у свијету, од укупно 150 који се играју.

Директор ТК Младост Синиша Симеуновић истакао је да ће овај клуб и Бањалука бити добар домаћин и најавио долазак српског тенисера Јанка Типсаревића.

"Надамо се да ће ТК Младост и Бањалука бити још бољи домаћин и д аће сви који дођу у Бањалуку уживати. Чуо сам се са Јанком Типсаревићем, почео је да тренира и нада се да ће бити здрав и да ће доћи у Бањалуку. Захваљујући Тениском савезу РС млади играчи из РС добиће ’вајлд карте’ и за њих ће ово бити значајан турнир“, рекао је Симеуновић.

Он је додао да ће организатори благовремено обавијестити јавност о именима учесника, те да рок за пријаве истиче 20. августа.

Предсједник ТСРС и предсједник Организационог одбора турнира Драшко Милиновић истакао је задовољство што ће бањалучки челенџер сада прерасти у „Српска опен“.

"Задовољан сам што сада имамо Отворено првенство РС, обратили смо се АТП-у и након дуго година успјешног организовања турнира добили смо одобрење, као и сагласност ТСРС. Зашто смо хтјели да то буде Српска опен? Сви наши тенисери већ учествују у квлаификацијама, они су ту на домаћем терену гдје могу да одмјере снаге са великим тенисерима који долазе у Бањалуку“, рекао је Милиновић.

Организатори бањалучког челенџера „Српска опен“ истичу да у тој седмици од 10-17. септембра у АТП календару је још 5 турнира, па је Бањалука раме уз раме са Истанбулом и Шангајом, којима је, како много мањи проблем обезбиједити наградни фонд.

“Наравно ми не бисмо могли без помоћи државе. Покровитељи су Предсједник РС, Влада РС, Град Бањалука, Министарство породице омладине и спорта РС, ове године генерални спонзор је компанија „Проинтер, ту су наши дугогодишњи пријатељи ’М:тел’ и ’Ланацо’,, а у спонзорском пулу је и Електропривреда РС“, рекла је Поповићева.

Током турнира, али и прије њега биће организовани и бројни попратни садржаји у парку Младен Стојановић.

Један од њих биће и хуманитарни тениски меч између прослављених рукометаша Младена Бојиновића и Горан Ступара, који ће бити одржан у недјељу 12. августа.

Улазнице коштају 10 КМ, а како је најавио директор РК Борац Владимир Бранковић,  дио прихода иде за Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“, те дио за развој омладинског рукомета у Бањалуци.

Квалификације за Бањалука челенџер "Српска опен" почеће у суботу, 8. септембра, а главни турнир играће се од 10. до 16. септембра, за када је заказано финале.

НАГРАДЕ И БОДОВИ

Побједник - 12,250 евра + 100 бодова
Финалиста - 7,200 евра + 60 бодова
Полуфиналиста - 4,260 евра + 35 бодова
Четвртфиналиста - 2,480 + 18 бодова
Друго коло - 1,460 евра + 8 бодова
Прво коло - 885 евра

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар