Објављена имена убијених Срба

Документационо информациони центар Веритас објавио је имена 1. 861 погинулих и несталих Срба из хрватске војно-полицијске акције "Олуја" и после ње.

Србија 03.08.2018 | 15:25
Објављена имена убијених Срба
Од тога су више од 60 одсто цивили, а од њих су око три четвртине били старији од 60 година.

Како је данас саопштио Веритас, међу жртвама је 548 жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година, што представља један од "црних" рекорда грађанског рата деведесетих прошлог века на просторима претходне Југославије. "Олуја" је извршена упркос чињеницама да је та област била под заштитом УН, под називом сектори "Југ" и "Север", и да су представници РСК претходног дана у Женеви и Београду прихватили предлог међународне заједнице о мирном решењу сукоба. 

Против крајишких Срба (око 230.000 становника, са око 30.000 војника) ангажовано је око 200.000 војника, од којих је директно у операцији учествовало 138.500 припадника ХВ-а, МУП-а и ХВО-а, анведено је у саопштењу. 

Од неколико до сада процесуираних припадника сопствених оружаних снага за ратне злочине над Србима из времена “Олује”, хрватски судови су правоснажно осудили само једну особу (случај “Прукљан и Мандићи”). У неколико последњих година, неколико породица убијених Срба у овој акцији, након дугогодишњих и исцрпљујућих спорова пуних обрата, успели су остварити накнаду штете за убијене рођаке, саопштио је Веритас. 

И суд БиХ судио је и осудио једну особу за ратни злочин над четворицом припадника СВК, које је уз његову сагласност, по заробљавању на Сувој међи на територију Хрватске, убио муџахедин из састава исте јединице, наведено је у саопштењу.



(БН ТВ/Бета)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Заборав

03.08.2018 13:51

Срамота да не поменете број помагаца са истока,плаценика које је јна опљацкала па побила ко зецеве и први побегли за сербију,војска видела да це бити одерана и они збрисали...народ где год страдо...назалост.Издаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

03.08.2018 14:00

Због цега се толико узнемиравате само неколико дана пред обиљезавање кад је Олуја била легитимна по свим стандардима ратовања. Хрвати су то одрадили професионално,нису их успјели преварити Срби као сто су тако радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мммм

04.08.2018 11:36

Људи драги било које нације престаните висе завадјати и хускати народе ми смо сви толико слицни малтене исти и имамо лоса и добра искуства до сад дај да гледамо унапријед и за добро свих нас и насе дијеце јер ово хускање неводи ницему суи имамо своју истину и сви смо управу срби србују и плацу над олујом хрвати устасују и плацу на страдања вуковара муслимани сире насилно ислам и плацу над сребреницом сви имамо право плакат али и спознати да нисмо свеци ми а они други дјавли е спознајмо своје греске које смо сами поцинили и бице нам свима лаксе и боље и моци цемо зивити и постивати једни друге или треце поз.