Насер Кељменди ослобођен оптужби

Косовски портал Каллxо јучер је открио информацију да је Насер Кељменди (након жалби одбране и тужилаштва), према пресуди Апелационог суда Косова, сада и правоснажно ослобођен оптужби за организовани криминал те за убиство ратног сарајевског команданта Рамиза Делалића Ћеле.

Регион 03.08.2018 | 11:51
Насер Кељменди ослобођен оптужби
Тужилац Ендрју Хјуз (Андреw Хугес), који је заступао оптужницу, све вријеме је филован лажним доказима и свједоцима с криминалном прошлошћу од Дубравка Чампаре, тужиоца Тужилаштва БиХ, а чији је једини циљ била политичка компромитација Фахрудина Радончића и Савеза за бољу будућност као политичког фактора у БиХ.

Радончић је током суђења у оптужници потенциран као уротник и финансијер тог злочина.

Осим Кељмендија и Радончића, у оптужници су се нашла и имена Сенада Шахинпашића Шаје, Екрема Лекића те Насера Орића, ратног команданта Сребренице. Њихова невиност је без било какве дилеме судски потпуно потврђена. То значи да је Апелационо вијеће потпуно потврдило првостепену пресуду за споменути дио оптужнице, која је, што је јавности познато, била ослобађајућа.

То значи да је Апелационо вијеће потпуно одбацило жалбу Ендрјуа Хјуза.

С друге стране, Апелационо вијеће уважило је жалбу познатог косовског адвоката Бесника Берише, који је заступао Кељмендија у овом маратонском процесу од 2014. те је укинуо и осуђујући дио из првостепене пресуде којом је Кељменди био осуђен на шест година затвора за само једну тачку, због наводне трговине наркотицима.

Судије су, прихвативши Беришину жалбу, утврдиле да је у том дијелу првостепене пресуде дошло до погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања те су наложиле да се искључиво само за ту тачку оптужнице закаже ново суђење.

"Апелациони суд је одлучио да пусти Насера Келмендија из притвора", наставио је Бериша те је додао:

-Такође, жалба Тужилаштва одбијена је као неоснована.

А поништена је пресуда првостепеног суда у вези са спомнутим дијелом изречене пресуде од шест година те је само за тај дио заказано ново суђење.

Адвокат Бериша казао је да је његова жалба била обимна с јаким аргументима те да Вијеће није имало тежак посао да донесе ослобађајућу пресуду.

" Опет ћу поновити да се амерички тужилац Ендрју Хјуз враћа у своју домовину као губитник и лажов. Нека се на томе захвали свом колеги Дубравку Чампари. Већ током првостепеног поступка било је јасно да се ради о фабрицираним доказима и свједоцима с лажним исказима.

Оно што је битно јесте да је господин Кељменди слободан човјек, за којег је правоснажно доказано да није крив ни за једно кривично дјело које су му стављали на терет. Ова пресуда је коначна и на њу нема права жалбе", казао је Бериша.

Он је, такође, навео да Тужилаштво није ни могло одговорити жалбом, јер је већ у првостепеном поступку било јасно да су се тужиоци Хјуз и Чампара срушили са планине лажи коју су сами направили.

- Што се тиче поновљеног суђења за само једну тачку ту не могу много рећи осим да очекујем ослобађајућу пресуду. Не вјерујем да ће Тужилаштво изнова изводити свједоке за које је већ утврђено да лажу, нити доказе за које је већ утврђено да су фабрицирани. Не могу доказати то кривично дјело, јер се оно, заправо, никад није ни десило – казао је Бериша.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дивља држава

03.08.2018 10:08

Шта очекивати од такозване државе као што је Косово? Гдје су носиоци власти људи који су трговало људским органима. Унапријед се знало да ће овај кримос бити ослобођен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Америцке судије

03.08.2018 17:41

Јесу судили америцке судије. Они инаце бране само људска права.

Name

Нострадамус

03.08.2018 10:09

Ово је стварно крај докле це криминалци и злоцинци бити ослобадјани а обицни градјани да одговарају за све и сваста. Ово води само анархији законом застицени и криминал и злоцин и корупција па докле људи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

03.08.2018 10:23

Сацувај Бозе, свједока и правосудја. Овдје све голи кримос и нарко дилер постао угледан градјанин (наравно само они који финансирају политицаре попут Радонцица и компаније)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тип топ

03.08.2018 10:41

Мафија је одавно ушла у све поре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.08.2018 12:36

Сви невини . Миле има ли референдума ? Има ал' у к...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дикс

03.08.2018 20:57

Цампара, смеце од цовијека....

ОДГОВОРИТЕ