Програм продат за 125.000 долара

Око 150 година прије него што је рачунар постао нешто што свако домаћинство има, енглеска математичарка Ејда Ловлејс написала је први рачунарски алгоритам, а прва едиција тог рукописа продата је на аукцији за више од 125. 000 долара.

Занимљивости 03.08.2018 | 08:16
Програм продат за 125.000 долара
Поред тога што је била први програмер на свијету, Ловлејсова је била кћи романтичарског пјесника Лорда Бајрона, који јој је омогућио да се дружи са водећим умовима Енглеске. Као тинејџерка, спријатељила се са Чарлсом Бабажом, професором математике на Кембриџу, који је заслужан за концептуализацију првог компјутера који је било могуће програмирати.

До тренутка када је Ејда навршила 20 година, могла је да понуди своју стручну помоћ. Бабаж је 1842. године представио свој концепт на Универзитету у Торину, а италијански математичар Луиђи Менабреа то предавање преводи на француски, а Ловлејсова је замољена да га преведе на енглески.

У текст је додала своје властите забиљешке, укључујући сугестије за алгоритам који би програмирао мотор и финални рукопис на крају је био три пута дужи од оригинала.

Рукопис је објављен 1843. године и постоји само шест копија које постоје данас. Аукцијска кућа "Мооре Аллен & Инноцент" очекивала је да се копија прода за своту између 50.000 и 80.000 долара, али ју је анонимни купац купио за 125.000 долара.

Ловлејсова је позната по својој улози у компјутерској историји данас, али је деценијама њен рад био непримијећен. Њени обожаватељи су тек 2009. године почели прослављати Дан Ејде Ловлејс, који пада средином октобра.

Ни Ловлејсова ни Бабаж нису доживјели да виде како њихов аналитички мотор постаје функционална машина, али Ловлејсова је имала скоро пророчку визију онога шта је њихов рад значио за будућност. Предвидјела је да ће се компјутерски програми једног дана користити за компоновање музике, креирање графика и научних радова. 

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар