Власт поклекнула пред мигрантима

Босна и Херцеговина сву своју неорганизованост и нефункционалност показала је на питању мигрантске кризе пребацујући првенствено безбједносно питање на политички терен, што ће за посљедицу имати велике проблеме у будућности.

Босна и Херцеговина 03.08.2018 | 07:44
Власт поклекнула пред мигрантима
Ово је у суштини став аналитичара који наглашавају да политичка препуцавања неће донијети ником добро те да БиХ, њене безбједносне службе и оба ентитета морају да се пробуде и синхронизовано рјешавају проблем пред којим су се нашли јер је готово сигурно да ће на штету свих он ескалирати кад-тад.

"У БиХ је далеко више миграната него што власти званично приказују. Власт није спремна и надзор над њима је слаб. Опозиција то превише форсира, а требало би заједно с њима да ради да се тај проблем што прије ријеши. Имамо проблем са мигрантима, али се он гура под тепих и користи се за политичка препуцавања", рекао је Горан Ковачевић, професор Факултета за криминалистику у Сарајеву, додајући да БиХ на прави начин не поступа са мигрантима и да се Република Српска понаша као да то није њен проблем, а у стварности је свих у БиХ.

Колико је БиХ неорганизована, спора и недорасла проблему пред којим се нашла говори и податак да је, рецимо, кроз Србију као кључну земљу на западнобалканској рути прошло преко 700.000 миграната. Дневно у ову земљу је знало ући готово 10.000 људи, а толико је према званичним подацима у БиХ ушло од почетка ове године. Србија је, рецимо, већину тих људи евидентирала, сликала и узела им отиске прстију, што се у БиХ, на примјер, не ради. Слично је било и у Хрватској, кроз коју је прошло преко 600.000 миграната, дневно такође око 10.000 и сви су евидентирани и безбједносно обрађени, сликани и такође им је узет отисак прста.

"У БиХ у овом тренутку имамо између 6.000 и 7.000 незаконитих миграната над којима ми немамо надзор. То је истина коју морамо рећи и одатле морамо кренути у рјешавање проблема. Ти људи ће дуго остати у БиХ с обзиром на политику ЕУ коју су они заузели наспрам миграната и онога што је нама речено.

Мораћемо кренути са мртве тачке, утврдити идентитет тих људи и кренути с процедуром враћања у земље поријекла, односно једноставно примијенити закон који имамо", рекао је Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ, додајући да ће значајан дио миграната презимити у БиХ. Наводи и да је БиХ изгубила контролу над мигрантском кризом те да се о њој говори популистички и демагошки и да ће касније рјешење бити све теже.

У овом тренутку БиХ неопходно је више прије свега људи који ће радити на питању миграната, њиховом евидентирању и спречавању нелегалних улазака, међутим, како истичу стручњаци, о томе нико не води рачуна и све се ради стихијски.

"Служба за послове са странцима је кључна у свему томе, а њих пола је отишло на годишње одморе и то довољно говори о томе колико воде рачуна и колико су се ангажовали да ураде нешто. Нама су неопходне хиљаде људи да даноноћно раде на томе и рјешавају проблем, а не ово што се сада ради", рекао је Ковачевић.

(Независне новине)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

О чему сад ви

03.08.2018 06:07

Откуд мигранти? Па зар Мектиц није рекао да налети по неки, ту и тамо,и да их он све прати? Па зар он није увјек у праву? Па зар човјеку није свака на мјесту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.08.2018 08:24

Јавност мора да зна да ли БиХ за прихват миграната прима какву помоћ и колику уд ЕУ. Ако прима, а вјерујем да прима, онда је све јасно, неко трпа паре у свој џеп.

Name

Ре скептик

03.08.2018 09:40

Примили су од ЕУ једно велико ниста. Увалисе им га момацки, казу им да су вец добили и превисе помоци.

Name

смолуца

03.08.2018 10:16

Појацати границе и врацати одакле долазе.

Name

Ре:

03.08.2018 10:27

Мигранти су само у галопирајуцем проласку кроз опљацкану и осиромасену РС захваљујуци СНСД-у. Пљацком и теским сиромаством Додик цува РС од миграната. Велико хвала предсједнику сто нас тако добро цува...

Name

Маракуја

03.08.2018 06:11

Каже Драган "да кажем тако" Мектић, мирно спавај нано, све је закључано....кад оно.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дире Страитс

03.08.2018 06:16

Која опозиција, када су сви и власт и опозиција у зависности на који се ниво власти гледа. Сви хоће политичку корист од ове кризе,а и не знају да је ово питање и сувише важно и да се играју малтене са ватром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРНИ

03.08.2018 07:29

Управо тако

Name

Кхал Дрого

03.08.2018 06:26

Тачно је да се овај проблем гура под тепих, и то чини бошњачка политичка елита. Заправо, а сада је то јасно, својим дјеловањем доприносе овом проблему, настоје створити све несигурнију ситуацију у БиХ како би неке своје науме спровели, али и наум је смјестити ове мигранте у преостале општине у фед.БиХ са српском већином, почев од Босанског Петровца и тако промијенити етнографску слику у тим општинама. Покварено и подло, на упозорења из Српске подругљиво одговарају како у Српској умишљају проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

03.08.2018 08:34

О цему ти размисљас и цему се надас.Болан!

Name

Петар

03.08.2018 06:32

Немојте тако сада сви причате причу коју је прије 4 мјесеца причао предсједник РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ја не вјерујем док нам то не саопшти министар безбједности БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

03.08.2018 06:44

Јок нема миграната у БиХ. Сем на тв ја још ни једног нисам срео. У потпису хихихи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен!

03.08.2018 06:59

Мектиц ће проблем миграната ријешити на само једној конференцији за штампу. За рјешавање тог проблема нису му потребни "нижи нивои власти"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

макy

03.08.2018 07:15

Ово показује сву наказност непостојеце тзв дрзаве..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

03.08.2018 07:16

Ништа код нас не функционише. Ни служба за послове са странцима, ни полиција, ни црвени крст, ништа. Срамота ме је као грађанина ове земље како нико није пружио помоћ у храни, одјећи, обући, јадним људима који траже спас, боре се за свој живот и иду негдје, ни сами не знају гдје. Сваки дан виђам групе исцрпљених и уморних људи миграната у Бијељини и око Бијељине. А ми се правимо луди. Хајде да им помогнемо у обући, храни, ... било како. Није тешко бити фин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

03.08.2018 08:57

Бих је мртва тацка и за нас који зивимо у њој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.08.2018 09:52

Насе власти их виде као туристе и оцекују зараду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо Република Српска

03.08.2018 17:31

Министар дрзавни дрзаве ове, је рекао да нема разлога за забринутост,да то само додик пласи народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исиловци...

03.08.2018 20:22

Ма људи,једног смакнут,па да видиш како ће нас заобилазити у широком луку!Мада,и ова наша власт и опозиција,све иста багра и иста стока муфлонска,једни другима све нешто пребацују а не зна се ко је већи лопов и кретен.Такође мислим и на ове новопридошле младе опозиционаре који "као" критикују власт а само је скупљање поена за изборе.Не схватам само народ који се ложи на њих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

05.08.2018 13:50

Да имало размишљају ове наше власти бориле би се да добију два - три центра у Српској за неких цца 10.000 имиграната (то је са неким протоком од 20-25% одлазећих и исто толико долазећих на мјесечном нивоу). Јер ионако њихов циљ није Српска нити БиХ. Прво добро устројити систем евиденције, да буде бољи него онај у ЕУ. За сваког мигранта отворити неку врсту досијеа. Располагати подацима. Прије тога то све договорити са ЕУ и другим донаотрима. Замолити их за подршку. Рећи ми би, али нам треба лове. Те та наша прихватилишта на њихов рачун средили та мјеста уз наравно ангажман домаћих фасадера, молера и осталих грађевинаца, те добављача грађевинског материјала. Потом би ангажовали домаће произвођаче кревета, душека и постељине и договорили испоруке хране, лијекова и санитарија. Једноставна рачуница говори да је то минимално 20 км/дан човјек за храну, спавање, воду, санитарије, ев. брзе медицинске интервенције. То је 200.000 КМ на тај број људи, то је 6 милиона КМ мјесец, односно 72 милиона година. Само за дневне потребе, без инвестиција нових кревета, постељине. Цца 120.000.000,00 КМна годишњем нивоу. Гдје је потрошња тих људи? Њемачка и треба неког таквог ко ће да им прочешља будућу радну снагу. И што је најбитније имаћемо информације. Па кад нас БНД или друга европска обавјештајна Агенција назове 10 пута, мамо и ми право једном. Па можда некада Њемачка другачије гласа у ПИК, Французи понуде више стипендија нашим студентима и слично. Додајмо томе и већи проток страних раднка Међународне организације за избјеглице и других, већи број остварених ноћења у хотелима у Српској и слично. ЗАШТО НЕБИ ПОКАЗАЛИ СВИЈЕТУ ДА МОЖЕМО БИТИ КОРИСНИ? Зашто не ангажовати наше магистранте и докторанте да раде своје дисертације на ту тему, приближити се тим људима научити како се ради са њима. Сутра на тај начин обезбједити да Срби сједе у главним мјестима УН. Да имамо везе, да имамо контакте. Српска ионако нема динара, а још бјежимо од свега. Бојимо се 40 енглеза, бојимо се шачице миграната, па каква смо ми Република? Шта се дешава сад, мигранти около лутају ко муве, упадају људима по воћњацима, у куће и викендице. Је ли ово систем?

ОДГОВОРИТЕ