Како је Партизан, ипак, послушао Душка Вујошевића?

Црно-бели приводе крају прелазни рок у којем су се определили за довођење млађих и талентованих појачања. Да ли ће то бити довољно да испуни очекивања навијача?

Кошарка 03.08.2018 | 23:15
Како је Партизан, ипак, послушао Душка Вујошевића?
“Партизан треба да има шампионски тим или да ствара шампионски тим“, давно је рекао Душко Вујошевић. А чини се да после пет тешких и мање више сушних година када су трофеји у питању, Партизан коначно има тим који би једног дана могао да буде шампионски. И свесно или несвесно, а упркос свим размирицама трофејног стручњака и актуелне управе Партизана, изгледа да су водећи људи клуба из Хумске „послушали“Вујошевићев савет.

Полако, али сигурно је спортски директор Никола Лончар, очигледно кључни човек у овој причи, почео да склапа екипу у којој има доста младих, а талентованих играча и на њима би могла да почива будућност најтрофејнијег српског кошаркашког клуба. У односу на крај прошле сезоне екипу су напустила шесторица играча, а несумњиво најважнији је био одлазак Најџела Вилијамса Госа. Клуб је на његовом одласку у Олимпијакос зарадио 100.000 евра, многи кажу морало је више, али клаузула о висини обештећења била је одређена још приликом његовог доласка у Партизан. Елем, први потез који је био индикатор како ће се одвијати овај прелазни рок у Хумској био је продужетак сарадње са Вањом Маринковићем који, иако „туче“ већ шесту сезону у првом тиму, има само 21 годину и може да допринесе успесима Партизана.

Остао је и Александар Аранитовић, момак који је важио за једног од најталентованијих српских играча али није имао среће са повредама и тек повремено у прошлој сезони је наговештавао таленат и потенцијал. Шта тек рећи за Марка Пецарског? Овај момак је фебруару напунио 18 година, види се да је још мекан за изазове сениорске кошарке, али свакодневним радом и напорним тренизима могао би да постигне много, а добро му је дошло и Европско првенство где се тренутно такмичи у дресу јуниора Србије.

Када су у питању новајлије, Лончар је направио, чини се, озбиљан посао и довео петорицу играча који слове за талентоване играче. Први је стигао Раде Загорац, момак који је био надомак потписа шест месеци раније, али се коцкице нису поклопиле. Са 23 године Загорац има две добре сезоне у Мега Лексу и искуство наступа за Мемфис у Летњој лиги, као и полусезону у Бетису. Нема дилеме да навијачи имају велика очекивања од њега, али је недавно у интервјуу за наш портал рекао да нема никакав проблем са тим.

Задовољно прошлогодишњим искуством са Најџелом Вилијамсом Госом, црно-бели су се определили да на позицији плејмејкера доведу Американца који је имао запажену колеџ каријеру. Избор је пао на Маркуса Пејџа, дипломца легендарног универзитета Северна Каролина. Има 25 година и својевремено је играо финале НЦАА лиге, тако да зна шта је борба за трофеје. А Пејџ ће минуте на позицији број један делити са словеначким репрезентативцем Алексејем Николићем чији долазак је представљао својеврсну победу Партизана над љубљанском Олимпијом јер је овај момак био једном ногом већ у том клубу. Има 23 године, али и искуство са Бамбергом у Евролиги, а да не говоримо о томе да је прошлог лета са селекцијом Словеније постао сениорски првак Европе.

Доста дуго су црно-бели тражили центра, списак потенцијалних петица био је подужи, али је овде избор пао на дечка који обећава. Аустралијанац Џок Лендејл са америчког универзитета Сент Мерис потписао је уговор са црно-белима зато што, како је рекао, Партизан представља клуб који уме да афирмише талентоване играче и лансира их даље у кошаркашку орбиту. Само дан после њега дошао је репрезентативац Босне и Херцеговине, Амар Гегић који има 20 година, игра бека, а претходне две сезоне провео је у минхенском Бајерну са којим је освојио титулу првака Немачке.

Од искуснијих играча ту су Ђорђе Гагић, који ће са Лендејлом делити минутажу на центарској позицији. Са 27 година овај момак предстаља „спону“ са оном последњом генерацијом Партизана која је била првак Србије и Јадранске лиге и свакако ће имати шта да пренесе млађим саиграчима. Ту је и Бонџа Си, остао од прошле сезоне, што је такође једна новина у односу на некра ранија времена. А с обзиром да има 28 година и овај момак рођен у Паризу слови за искусног вука у тренутној поставци. А за крај, остављамоНовицу Величковића. Капитену је истекао уговор, али би требало да потпише нови и са 32 године, колико пуни у октобру, представљаће онај, како тренери воле да кажу „лепак“ који сједињује целу екипу. А свакако зна како се освајају трофеј.

Наравно, то што је нека екипа пуна талентованих играча никако не мора да значи да ће она остварити тај потенцијал. Може да буде и мач са две оштрице и да, у случају слабијих резултата на старту сезоне кола крену низбрдо. И ту ће сада бити велика и важна улога тренера Ненада Чанка, а чини се да је баш због тога као помоћник доведен искусни Милан Минић. Партизану остаје да довођењем још једног крилног центра заокружи комплетирање екипе за нову сезоне, а врло је могуће да и тај играч буде неко од млађих и талентованих.

Било како било, ако узмемо године старости свих поменутих играча, просек им је 23,63 и јасно је да ће тек бити у напону снаге у будућности. А додатна ствар која је добра за клуб што су малтене сви уговори вишегодишњи. Ове тендеције очигледно је препознао и добар део навијача Партизана, које опет тресе еуфорија и једва чекају почетак нове сезоне. То је поткрепљено и чињеницом да је већ продато 2.000 годишњих карата, па ако се настави тако, може се очекивати да трибине хале Пионир поново буду добрано попуњене. Партизан је створио предуслове да опет постане озбиљан конкурент макар у Јадранској лиги, али то што имају на папиру, морају да пренесу на терен и то може да се уради само „крвавим“ радом. А успех, то смо ваљда научили у спорту до сада, не мора да дође и често не дође одмах, већ тек после одређеног времена.

Извор: моззартспорт

Фото: Старспорт

Коментари / 0

Оставите коментар