Сјећање Лечића на убијеног Ђинђића

Преносимо вам делове сећања Бранислава Лечића, кога је Ђинђић позвао у постпетооктобарску владу да буде министар културе, у којима први пут открива садржаје њихових разговора из периода који су били преломни за српску историју.

Србија 02.08.2018 | 07:44
Сјећање Лечића на убијеног Ђинђића
Ови делови објављени су у књизи "Ђинђић", а преноси их Недељник.

"Пази да нам не прође живот у компромисима"

Стижем у Београд, не распакујем кофере, и одмах одлазим у Симину 41, у седиште ДОС-а, да се видим са Зораном Ђинђићем, који ме већ чека јер сам му јавио да долазим.

Са врата му еуфорично кажем, пре него што смо се загрлили и поздравили: "Сада побеђујеш!"

Зоран Ђинђић: Зашто мислиш?

Лечић: Због две ствари.

З: Које?

Лечић: Прва је ствар што си се прогласио за менаџера ДОС-а, а не за лидера, иако то јеси. Док ови из ДОС-а то схвате, ти ћеш завршити посао.

З: (смеје се) А друга?

Лечић: Зато што си можда први пут у историји Србије, а у новијој сигурно, ставио неког испред себе - Коштуницу. У Србији то не бива. Ето зато ћеш победити.



З: Е то друго ће ме зајебати.

Л: Еј, немој сада да ме разочараш. Таман сам поверовао у твоју величину и генијалност.

З: Не знаш ти ко је он и какав је.

Лечић: Ко је? И какав је?

З: Видећеш.

(И ни речи више није рекао.)

Петог октобра власт заиста пада, али ја имам исти осећај недовршености који сам имао и после Чесме.

Али чујем Зорана, који ми опет држи лекцију да се политика састоји из могућих и остваривих потеза, и да велики радови увек трају дуго. У тим радовима, компромиси су неизбежни.



Л: Зоки, пази да нам не прође живот у компромисима.

З: (опет његов осмех, помало прекоран, али и ослобађајући)

Ти би сад да се сакријеш у професију!

Бранислав Лечић је у сећањима на Ђинђића изнео и епизоду која је довела до његовог постављења на место министра културе:

Формира се прва демократска влада у Србији. Зоран Ђинђић је већ виђен за премијера. У истом тренутку - немири у зони безбедности са Косовом.

То вече, добијам Зоранов позив. "Хоћеш ли да идеш са мном сутра у Бујановац? Хоћу да дам подршку полицији и војсци у зони безбедности."

Одмах пристајем. Рано ујутру крећемо. Са нама иде и Миодраг Костић, у џипу са приколицом на којој су моторне санке - поклон за војску да зими лакше обилази терен.

На трећини пута, стајемо на некој пумпи да напунимо гориво. Возач излази да регулише рачун, Зоран и ја остајемо. Одједном, Зоран каже: "Еј, хоћеш да будеш министар?"



Л: Министар?

З: Да, министар.

Л: Чега?

З: Како чега? Па културе.

Л: (Очигледно запањење и збуњеност на мом лицу) Зашто?

З: Шта - зашто?

Л: Мислим, зашто министар?

З: Па зато што ми требаш. Хоћу нестраначке министре који ће да ураде посао.

Л: Али ја то не знам да радим!

З: Не знаш? А видиш, ја сам се родио као премијер. Не знам ни ја, али ћу научити! Сви ћемо да учимо. Није то тако тешко. Тешко је створити добру атмосферу за промену. Мало је оних који ће бити уз нас. Али резултати, за 2-3 године, могу да промене ствар.

После једног мандата очекујем озбиљну подршку. А ако бисмо успели да добијемо и други мандат, очекујем озбиљну промену, у којој би и обични људи схватили, и у већини били за нас.

Л: Знаш шта? Све схватам и разумем. Али мени се не оставља моја професија. Ја волим оно што радим.

Тишина.

Поново смо на путу. Још увек траје тишина. Непријатно ми је.

Одједном, Зоран удара рукама по седишту из све снаге, и оставља у шоку и мене и Салета. При томе, еуфорично говори: "Значи тако! То си ти! Сад кад треба да се ради! Ти би да се сакријеш у професију! Шта смо онда до сад ово радили?! Теби је лепо, је ли?! Волиш то! Па и ја волим своју породицу, али ретко их виђам. Јер радим нешто изузетно. Нешто што је прече од свега. Нешто за шта сви треба да се жртвујемо, бар мало. Да направимо најзад од ове земље достојно место за живот, и нас и наше деце!"

Не, не, не, не. Ако сте мислили да је ово политички говор, варате се.

То је мајсторство психолошког рада. Слушам га отворених уста.

З: Гледам те у кампањи ДОС-а! Ти си једини ишао са нама као нестраначка личност. И кад год си говорио, био је то нов говор. Ниједном се ниси поновио! За разлику од свих нас. Ти говориш из душе, из тебе навире! А ми смо политичари, понављамо поруке да би их људи запамтили. И све што си говорио, не само да је покретало народ него и нас, и мене! А сад кад треба да радиш, тебе нема. Ти би у позориште, на сигурно, где је лепо. Значи, ти си само за причу, а не и за дело.

Шах-мат. Генијално. Неочекивано. И што је најгоре, мотивишуће. То је био Зоран.

Наравно да сам пристао да будем министар - било чега.

Иако је телефоном опоменуо да не жели у Бујановцу да види ни Радета Марковића ни Павковића, и један и други се појављују, чак и Легија. Тада сам га први пут видео. Жохари слуте у чијим је рукама одлука.



Друго изненађење долази већ следеће вечери - дан пред сутрашњу инаугурацију Владе. Састанак будуће владе је, такође, у Симиној 41, али сада у поткровљу, где је већи простор. Зоран ово организује да се међусобно упознамо и припремимо за сутрашњи дан.

Само што смо сели, креће Зораново уводно слово:

"Пре него што кренемо о ономе шта од вас очекујем, желим само да захвалим Браниславу Лечићу што је пристао да буде део овога тима као министар за културу."



Мало је рећи да ми је било непријатно. Хтео сам у земљу да пропаднем. И ово што вам пишем ми није пријатно, али ово причам због њега, да и ви који ово будете читали бар мало схватите какав је то био човек.

Тог тренутка бетонирао је моје поверење и лојалност.

Знао је да те веже и обавеже. И као сваки прави лидер, знао је да све не преузме на себе, него да створи респектабилан тим и делегира одговорност.

Ово не може да се имитира. Са тим се рађа", наводи Лечић у свом сећању на убијеног премијера Ђинђића.

Извор: Курир.рс/Недељник-Одломак из књиге "Ђинђић" (издавач "Вукотић медија")

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Балкан труе

02.08.2018 06:37

Ко год жели истинске промјене овде има 2 опције: да оде одавде, или да проба и буде ућуткан кад-тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оззy

02.08.2018 07:03

Идеалне власти нема. Али ово зло сто је почело са западним човјеком ђинђдићем, је донијело почетак краја Србије. Жао ми је овако неких мојих јунака из ране младости, као сто је ĺека (после овог текста морам и њега малим словом), што су се продали за шаку сребрењака. Глумац његовог калибра, ако му је било мало овде, требао је да се окуша преко баре као Шербеџија. Србијо у памет се!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

02.08.2018 09:41

Нека су теби пресуђене убице и ратни злочинци идоли. Типични неписмени србаљ, слави Русију и у исто вријеме сања да пере западне гузице за еуре и доларе!

Name

Оззy за @

03.08.2018 08:12

Казес осудјени злоцинци. И ја неписмен. Да си икада иста цитао могао си науцити да су Срби један велики слободарски народ, који је својевремено донио слободу и твом племену, као и аустријским коњусарима. Само нека је проклет краљ Александар и сто направи Југиславију да се све будуце генерације натезу с вама незахвалнима. Видис ја волим мајку Русију. А вец годинама радим за долар. Али не продајем своју дусу, вец рад, за разлику од твојих дједова, који су ти оставили у аманет да не знас ни ко си и мрзеци мене, мрзис себе. Поздрав од поносног Србина Православца.

Name

Зеx

03.08.2018 17:05

Срам те било. Видис ли на ста лици Србија сад? Знас ли на ста је лицила за време Слобе? Видис ли да је народ робље? Видис ли да изумиремо? Видис ли светло на крају тунела? Да то нису браца Вуциц? Да нови млади лидер није министар Стефановиц? Цовеце, ако у теби има Србина цовека, а не задригле Србенде, схвати да су деспоти који нас воде с обе стране Дрине само гомила ниткова која це да помузу задње сто је остало, да Срби висе немају снаге за нове промене, да је ово један тузан крај насе нације...

Name

Робин худ

02.08.2018 07:42

Лека дупеувлакац, јос један у низу издајника свог народа. Никад среце нецемо имати, превисе сљама имамо у својим редовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.08.2018 10:19

Нема теби спаса као ни Србима са таквим менталним склопом који ваши “воздови” масовно користе ! Глуп си ! А са таквима је лако манипулирати и владати . Српска нација, као уосталом ниједна друга у време Немањића није постојала. Постојала су разна племена која су међусобно ратовала, сарађивала па и утапала се једно у друго.А ратовало се не за Србску државу или Србство него за предсто и власт.

Name

Србац

02.08.2018 13:08

Убиство Ђинђића у многоме говори само за себе. Можемо замислити колико је некоме сметао кад су морали да га ликвидирају!!! И вјероватно су касније, ти исти који су га ликвидирали, прилично се добро окористили са сљедећим Владама Србије. Лично мислим да је Србија, а самим тим и ми као дио српског корпуса, пуно изгубила са Ђинђићевом смрћу. А ви народе, милсите шта год хоћете.

ОДГОВОРИТЕ