Шаровић: Утврђен уговор о трговини

Савјет министара Босне и Херцеговине утврдило је нацрт уговора о слободној трговини с Турском - изјавио је данас замјеник предсједавајућег Савјета и министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

Република Српска 01.08.2018 | 21:15
Шаровић: Утврђен уговор о трговини
 Након дискусије утврђен је нацрт уговора с извјештајем о обављеним преговорима који су трајали двије године и то је упућено Предсједништву БиХ на коначно изјашњавање - казао је новинарима Шаровић.

Напоменуо је да се ради о међународном уговору, те да је то дио обавеза које је носило Министарство спољне трговине и економских односа. 

Оцијенио је да је тај уговор врло важан, јер је унапријеђен и бољи него досадашњи уговор о слободној трговини који је три пута мијењан. 

- Оно што је, по мени, најважније у односу на ранија рјешења, то је да је по први пут у уговор унесена одредба која се тиче обавезе Турске да Босни и Херцеговини сваке године обезбиједи квоту за извоз меса у Турску, обзиром да су говеђе месо и друге врсте меса до сада биле на пуној царинској стопи, без умањења царине, с тим да је турска влада једностраном одлуком сваке године одобравала одређену количину - појашњава Шаровић.

Према његовим ријечима, сада по први пут то имамо у споразуму о слободној трговини.

Навео је да се друге двије кључне измјене односе на приступ тржишту услугама и приступ јавним набавкама.

- Јавне набавке и тржиште услуга су, по законодавству БиХ, либералне обзиром да имамо европско законодавство, али је приступ тржишту Турске био затворен и на неки начин овим споразумом ми смо омогућили да се оно отвори, што је добар резултат преговора који су трајали двије године - казао је Шаровић.

Додао је да данас није разматрана информација о мигрантима, јер министар сигурности БиХ Драган Мектић није био присутан на сједници Савјета министара БиХ.



(БН ТВ/Агенције)

 

 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

аха

01.08.2018 20:37

А ја мислио да је са Русијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАци

02.08.2018 15:06

Двије године за један уговор хахахахаха Има ли шта ново хахаха...

ОДГОВОРИТЕ