Колина више није ''први судија'' УЕФА-е!

Легендарни италијански судија Пјерлуиђи Колина повукао се са чела Судијске комисије УЕФА из личних разлога.

Фудбал 03.08.2018 | 11:00
Колина више није ''први судија'' УЕФА-е!
Колина је напустио позицију у главном сектору за суђење у Европској фудбалској унији и одлуку је саопштио током одржавања курса за судије у Ниону.

Њега би требало да наслети Роберто Росети, такође из Италије.

Иначе, 58-годишњи Италијан је 2010. године постављен за првог главног директора за суђење при УЕФА, пет година након што се опростио од дељења правде на фудбалским утакмицама.

За време проведено на споменутој функцији, Колина је успео да направи искорак у процесима надгледања и унапређивања суђења на фудбалским теренима. Постигнут је напредак и по многим другим питањима, а оформљен је и Центар за изврсност у суђењу.

Европска кућа фудбала је током Колининог мандата увела и надгледање суђења у систему "360 степени", али је покренула програм чији је циљ унапређење техничких, физичких, па и прехрамбених стандарда судија. Покренути су и програм за осигуравање помоћи тактичког знања екипама у припремама судија за мечеве.

Председник УЕФА Александер Чеферин прихватио је оставку Италијана.

"Пјерлуиђи нам је својим радом у УЕФА донео исту визију, разумевање и жар које је демонстрирао и док је судио утакмице. Желимо да му се захвалимо на преданости током година и због свега што је донео европском фудбалу као главни директор за суђење", рекао је Чеферин.

Колина је упутио опроштајну поруку.

"Била је привилегија радити као главни директор за суђење УЕФА у протеклих осам година. Поносан сам на резултате које сам постигао заједно са својим колегама. Желим да се захвалим УЕФА и на снажној подршци суђењу у протеклим годинама, као и свим судијама на њиховој преданости", истакао је у среду.

Његов наследник Росети био је међународни фудбалски судија од 2002. до 2010. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар