Нови кредит за капиталне радове

Скупштина града Источно Сарајево усвојила је Одлуку о кредитном задужењу Града у износу 5. 286. 500 КМ, с циљем реализације капиталних пројеката и рефинансирања постојећег кредитног задужења.

Република Српска 01.08.2018 | 10:21
Нови кредит за капиталне радове
За рефинансирање постојећег кредита предвиђено је 1,9 милиона КМ, док је остатак намијењен за капиталне пројекте на подручју града.
Кредитна средства биће искоришћена за реализацију 17 пројеката на подручју шест градских општина.

„Ово је врло важна одлука за подручје града Источно Сарајево, а прије него што смо је предложили извршили смо детаљне анализе које су нам показале да буџет града неће бити оптерећен овим кредитним средствима.

Жељели смо да се, прије свега, ријешимо ранијег кредита код Банке Српске (некадашње Балкан Инвестмент банке), јер је њена будућност неизвјесна, због чега можемо бити доведени у опасност да нам наплата остатка дуговања приспије одједном, што би за нас било велико оптерећење.

Одлучили смо се да на овај начин санирамо тај кредит, те да, с друге стране, обезбиједимо још око 3 милиона КМ за инвестиције на подручју свих градских општина“, рекао је, након скупштинског засједања, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.



Вуковић каже да је поносан што је предлагач ове одлуке која је скоро једногласно прихваћена, што показује да је одлука донесена у корист свих грађана, али и свих политичких партија.

„То је доказ да смо размишљали о добробити свих општина, јер ће се у свакој од њих реализовати по неки значајан пројекат. На тај начин помажемо грађанима, али и самим општинама, јер ћемо им скинути један дио терета, кроз ове обавезе чије ће финансирање преузети Град Источно Сарајево“, истакао је Вуковић, додајући да није ријеч о предизборном задужењу, јер се ниједан пројекат, због неопходних процедура које треба да буду проведене, не може реализовати прије октобарских избора.

Вуковић је објаснио да ће се средства из буџета Града достављати за конкретне пројекте, те да неће бити могућности било каквих злоупотреба.

„Уважили смо иницијативу Митрополије дабробосанске за изградњу Духовног центра Свети Сава у Источном Новом Сарајеву, чији ће пројекат бити представљен ускоро, а који треба да буде нови украс града Источно Сарајево. Важан је и пројекат изградње атлетаске стазе на подручју општине Пале која ће „затворити“ спортски комплекс у тој општини.

Одговорни ћемо бити и према туризму на подручју града, кроз изградњу објекта амбуланте и туристичког инфо-бироа на Јахорини, а сличан пројекат биће реализован и на подручју Требевића.

Бројни су пројекти које ће у наредном периоду финансирати Град Источно Сарајево, те стога очекујемо да Министарство финансија РС наш захтјев оцијени реалним и да нам, без уплитања политике, изда сагласност за ово кредитно задужење“, нагласио је градоначелник Источног Сарајева.

Скупштина града разматрала је Информација о стању на Универзитету у Источном Сарајеву и јасно је указано на значај ове високошколске установе.



Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић рекао је да је став руководства – интегрисани Универзитет у Источном Сарајеву, односно, Универзитет какав имамо сада, те да никакве измјене у том смислу не могу бити прихваћене.

Коментаришући иницијативе декана Медицинског факултета у Бањалуци Ранка Шкрбића о спајању два медицинска факултета у Републици Српској у струковни универзитет, Пашалић је рекао да то није изводљиво на нашим просторима.

„Наш став је јасан-испод овога што имамо сада, ми нећемо ићи. Само овакав, интегрисани Универзитет у Источном Сарајеву може да опстане и да буде значајна институција у Републици Српској, која броји нешто мало више од милион становника“, рекао је Пашалић.

Пашалић је захвалио руководству Града Источно Сарајево на разумијевању и досадашњој доброј сарадњи.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је Универзитет једна од најважнијих институција на подручју града.
„Имамо изузетно добру сарадњу, како са бившим, тако и са садашњим ректором.

Веома нам је важно да су на Универзитету схватили да Град Источно Сарајево подржава Универзитет у садашњем облику, те да се оштро противимо свим иницијативама и настојањима да сједиште било којег факултета или студијског програма буде измјештено из нашег града“, рекао је Вуковић.

„Очекујемо од надлежних институција да усвоје стимулативну политику која би задржавала студенте на овом подручју, како бисмо спријечили одлив студената из нашег града и са Универзитета у Источном Сарајеву“, нагласио је Вуковић и похвалио промотивне активности појединих декана и представника факултета.

На сједници Скупштине града разматране су и Информација о стању у области водоснабдијевања и канализационе инфраструктуре на подручју града, Информација о стању студентског стандарда у Источном Сарајеву, информације о стању здравствене заштите, борачко-инвалидске заштите, те Одлука о додјели награда и признања Града Источно Сарајево.

(БН) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Скептик

01.08.2018 08:36

"За рефинансирање постојећег кредита предвиђено је 1,9 милиона КМ, док је остатак намијењен за капиталне пројекте на подручју града" (!?). Зашто се уопште задужујемо ако РЕЖИМ тврди да је економија, финансије и буџет Српске стабилни!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маракуја

01.08.2018 09:56

Па зар је могуће да ова нејач из СзП узима кредите. Нон стоп су кмечали када влада Републике Српске подиже кредит, шта би ово?

Name

Нека се гради

01.08.2018 10:26

Маракуја, ово је кредит код комерцијалне банке који ће бити усмјерен у конкретне пројекте( 17 пројеката у шест општина ако добро прочитах). Није задуживање код ММФ-а и других страних организација од којих Влада РС узима кредите, прави нас тако њиховим слугама, а медјународне организације насим господарима. А онда што је најгоре од свега, кобајаги пљује по медјународној заједници и тим истим медјународним организацијама без чијих пара не мозе опстати.

Name

Никола пале

01.08.2018 15:02

Ненад Вуковиц је најбољи градонацелник Града И. САРАЈЕВО икада. Никада није било толиког напретка и толико пројеката као за његовог мандата човјек је несто висе од годину дана на позицији а урадио је више него његови предходници заједно

Name

Рајко

01.08.2018 22:37

Кад цете асвалтирати и средити пут Лукавица-Враца-Требевиц-Јахорина, то је велика брука и срамота у каквом је стању цеста, а пуно туриста и излетника. Федерација свој дио ради увелико, а нама , тј.вама на образ.

Name

Деба

01.08.2018 11:11

Све једни те исти људи у овој скупстини, мијењају фотеље и позиције! Трновит је пут од цобана до нацелника и обрнуто, ццццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгце

01.08.2018 13:28

Лијепо је видјети да се кредити подизу за капиталне инвестиције, њих цак 17 ако сам добро запамтио, а не за куповину луксузних аутомобила. Подрска за руководство града и само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корисник

01.08.2018 13:41

Нешо је одличан градоначелник! Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

01.08.2018 16:21

Свака част Ненаде, по први пут Град финансира пројекте од општег значаја за своје општине без икакве селекције по политичком критеријуму што је за сваку похвалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАци

01.08.2018 19:08

Задузење за пројекте које немају али имају њихов износ,мозда као и за радио и тв И.Са,именован директор и паде завјеса,људи зар мислите да смо глупи.

ОДГОВОРИТЕ