Цијеле породице одлазе из Српске

Сваке године бањалучке средње школе заврши 100 ученика мање, а када се погледа издалека ствар је још гора, јер је цела Српска у последњих пет година остала без 10. 000 средњошколаца.

Република Српска 01.08.2018 | 09:13
Цијеле породице одлазе из Српске
Поједине бањалучке средње школе ове године нису успеле да попуне сва одељења, док у основним од два праве једно, јер је ученика из године у годину све мање.

Републички завод за статистику каже да смо пре три године у Бањалуци имали 410 одељења у средњим школама, а прошле школске године било их је 397. Прогнозира се да ће их у школској 2018/19. бити још мање.

Несумњиво је да су негативан природни прираштај и исељавање становништа кривци за ову поражавајућу статистику, а осим тога што се све мање деце рађа, све је више оних који напуштају школе и школовање настављају у иностранству.

Више није довољно да један од родитеља ради вани, сад у иностранство одлазе целе породице, под паролом „не желим да ми дете овде одрасте“.

Такво размишљање има и четворочлана породица Сарић, која се овог лета сели у Цирих.

– Муж је отишао пре три године, а ја сам остала са децом док син завши пети разред и научи језик, да би тамо могао наставити школовање. Ове године смо га исписали из школе и сви се преселили у Швајцарску. Не можемо више бити овде, за нас је касно, али хоћу да спасем своју децу – прича мајка, која има и четворогодишњу ћерку.

Додаје да више није проблем у новцу и запослењу, јер су као породица били добро ситуирани, већ да једноставно не жели својој деци будућност овде.

– Њима је сада лепо и питају зашто морамо да се селимо, али касније ће ми бити захвални. Нећу да их уче и воде они са купљеним дипломама, да не може да се запосли јер није у странци и да кад год се разболи мора да докторима даје мито да га лече. Једноставно, овде се све претворило у циркус. Па и наши политичари своју децу школују вани, знају шта су урадили нашем образовању – каже ова мајка.

Како кажу у школама, са оваким случајевима се, нажалост, сусрећу пречесто. Просветни радници са којима смо причали кажу да готово сваке седмице неко од малишана са родитељима дође и да узме своје документе и испише се из школе, а разлог је све чешће иностранство.

Управо из тих разлога у бањалучкој Грађевинској школи много више ђака се упише него заврши, а у три одељења уписано је пет ђака.

Тужна слика и у ОШ „Јован Цвијић“, где разматрају опцију да од два одељења шестог разред направе једно, јер су многи малишани отишли у иностранство.

– Чим видим да у канцеларију уђу мајка и дете знам шта желе. Тужно је, али све их више долази и исписује се из школе. Све је мање деце у одељењу, наставници имају проблема са испуњавањем норме, а последице ће бити још веће. Не знам зашто се о овом ћути – испричао нам је секретар једне бањалучке средње школе, јер због годишњих одмора нисмо успели контактирати никог од директора.

По своја документа за испис долазе и основци, и то махом у петом или шестом разреду.

Према статистичким подацима за испис из једне школе најчешћи је разлог селидба у други део Бањалуке, а на другом мјесту родитељи наводе иностранство.

Када је у питању цела Република Српска, средње или основне школе годишње, из неког разлога, напусти око 600 ђака.

У Бањалуци тренуто постоји 17 средњих и 52 основне школе, којих је 2013. године било 55.

Стручњаци све ово виде као подлогу за затварање и градских школа, јер неће бити довољно ђака за њих. 

(Српска.инфо)

Коментари / 98

Оставите коментар
Name

www.независникандидат.инфо

01.08.2018 07:17

Да ли знамо (или не знамо) куда ово води и куда идемо? Опстати или нестати? Овдје живити или одавде отићи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

01.08.2018 07:44

МОЈА ДЈЕЦА НИСУ ДОБИЛА ДОБРЕ КРЕДИТЕ ДА НЕСТО РАДЕ А ОД СТАБИЛНЕ ИЛИ НЕСТАБИЛНЕ Р.СРПСКЕ НЕМОГУ ЖИВЈЕТИ.НА РТРС ИМАТЕ ЗА ДОРУЧАК РУЧАК И ВЕЧЕРУ ДОДИКА И СТАБИЛНУ Р.СРПСКУ ПА ПРИЈАТНО ВАМ

Name

XXЛ

01.08.2018 07:45

ОМЛАДИНО..БЈЕЗИТЕ ИЗ ОВОГ ПАКЛА ДОК СТЕ МЛАДИ..МИ ОД 54 ГОД. СМО ПРИНУДЈЕНИ ДА ЗИВИМО ОВДЕ...

Name

Дудук

01.08.2018 07:46

Ево ти ДО-ДИЧЕ слике твоје успешне РС. Од укупно младих 20-35 год. којих има око 300 000, нестат ће из РС за 20 година, а она ће бити земља стараци, инвалида, миграната и богаташа ових што су сада богати.

Name

дијаспора

01.08.2018 07:47

Све мање стиже пара из дијаспоре, јер стари умиру, а дјеца немају коме више слати за храну и лекове.

Name

МИРКО

01.08.2018 08:07

Моје пола фамилије одлази а имају егзистенцију и неко мора идговарсти за ову масовну појаву! Шта ће коме раз кад ћемо напустити сами државу гдје полиција по ауто путу пљачка а пред основним школама дила дрогу што није спорно,видјели смо сви!

Name

Ре XXЛ

01.08.2018 08:12

Сто би био принудјен? Ако се бас не мозе увјек има алтернатива:))) А омладино ти бјези. Бјези у три п.м.:))) Иди у Дојцланд И Остерајх да ти се спрдају И да ти дјете никада не придје сколи у коју иде јевреј И германска аристократија:))) Нек ти унуце не зна Српски али нек ти имас 2000€, иако они ниста не вриједе тамо гдје зивис.

Name

ккк

01.08.2018 08:38

Све ово нема везе са Републиком Српском и стањем у којем се налази! Ово је глобални тренд који је врло тешко зауставити. Њемачка и земље западног свијета стратешки узимају младе људе са ових простора зато што су у најбољим годинама и зато што су потентни. Уназад 50 година Њемачка и њихови савезници имају проблем са наталитетом. Код њих жене живе са псима и неће да рађају дјецу, зато им требају наши млади људи ! Погледајте Хрватску која има веће проблеме него ми када је у питању исељавање становништва!

Name

Једноставно

01.08.2018 09:21

СНСД је успио оно сто нису успјели османлије, аустроугари и НДХ заједно - погасили су народ.

Name

ја

01.08.2018 10:01

Незнамо а политичари поготово незнају и чак их то и не занима...

Name

за РЕ XXЛ

01.08.2018 10:16

Коњу ,наси имају веца права у Њемацкој,него у светим српским земљама.Тебе власт ухлебила па паламудис насој омладини да остају овдје слузеци српску олигархију која се обогатила на крви сиротиње.

Name

ре ккк

01.08.2018 10:19

Да се не к*окају,ме би их било 85 милиона,ми се наводно к*камо а све нас мање,зар је могуце да смо од Сваба јалови а ку*цимо се као неки способни ј*баци.

Name

савез незаситих

01.08.2018 10:30

Остаје само онај што мора, ко је луд више слушати лажи и измишљотине, грађанима се сервира једна те иста прича деценијама а живот прође, уједињење, присаједињење, нестанак, опстанак, српско ово српско оно...бла бла бла, а економија,? ништа, све горе и горе. а да сам млађи сутра би отишао, отишао бих гдје ме нико неће питати о мојој приватности, отишао бих гдје је ред рад и дисциплина, овде нема живота, тренутна власт РС је довела у катастрофално стање а владалући режим очекује побједу на изборима?? идите дјецо и неокрећите се, бјежите одавде а мајкама остаје да оплакују узалуд изгубљене животе својих синова.

Name

Ре ккк

01.08.2018 12:13

Ма немој. Ко је луд да иде из своје земље ако му је добро. Па нисам толико пролупала да саљем од себе сина јединца. Нееецууу да га газе у сопственој земљи. Сад је на њему колико це бити успјесан. А како ствари стоје БиЦЕ.

Name

роки

02.08.2018 16:33

А смије ли неко оставит жену кући као некад?

Name

Миланко

03.08.2018 18:19

А кад нису одлазиле? Мој отац је отишао на рад још 1970 год, за вријеме " комунистичког благостања" И, наравно вратио се! :)

Name

РУЗА

03.08.2018 19:21

ОТИЦИ СТО ПРРИЈЕ У НОВИ ЗИВОТ У НОВУ И ЉЕПСУ БУДУЦНОСТ БАР ДЈЕЦИ А ДОДИК НЕК СЕ РАСИРИ СА СВОЈИМ ТАЈКУНИМА.

Name

Ето учинка СНСД

01.08.2018 07:26

Срозали образовање, здравство, праводуђе, полицију... Министри са купљеним дипломама, Каран без лиценце директор Завода и нико ништа... Тако и јесте, треба спаковати кофере и нагулити одавде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде висе

01.08.2018 07:40

Па нагуууулииии висе, јел ти неко брани?

Name

ОН је за све крив, само ОН.

01.08.2018 07:47

Кад видис Бајина млацење сламе, пљацку, отимацину, заглупољивање српским идејама и темама онда размисљас „не желим да ми дете овде одрасте“!!!! и не треба...бјезите људи од ове црвене гамади која прица само о РС, а посла, правде, борбе против пљацке и отимацине нигде...ОН је за све крив, само ОН...њега треба отјерати са власти!!!!!!

Name

Гојко

01.08.2018 08:21

Само нагули и не окрећи се сине

Name

ре за (РЕ XXЛ)

01.08.2018 10:10

И ја сам исто као и XМЛ 43 године троје дјеце ми у Њемачкој и Аустрији и још једно са маном ал неће њемачки да ући зна довољно каже ал хоће и енглески перфект а воли БиХ и овај живот али нереда ту лопове. Дијете се школује ал неће радити код неког приучених мајмуна (бизнисмена) из некаквих приватних факултета гдје "сви" купују дипломе. Имаш лове купи Фаx. Бљесак тако да се реплика своди на то подржавам то сто је написао XXЛ а не подржавам ре XXЛ. ТАЧКА.

Name

Ре Ајде висе

01.08.2018 10:50

Типичан си примерак: гласа за оне који су га запослили, довољно му да види мјесец испред себе (дугорочно га нити занима нити може о томе да мисли), дај Цецу и пиво у кафани и то је “врх”, својим рукама ништа не ствара (само врте неке папире по институцијама), нема осјећаја према другим људима (само гледа свој ужи круг)...”љеља мозак”.

Name

Паки

03.08.2018 14:34

Па куд цете народе ни гдје нема зивота ко у рс бјезите вани да будете робови сути и узивајте у рс.

Name

Рогатица

03.08.2018 18:30

Ништа без СДСа, а? Хахахаха...итд

Name

Бого

03.08.2018 19:00

Ова коалиција на власти је висе истјерала народа него и бљесам и олујаа дјецооо памтите записите својој дјеци за наук а попови и политицари напрабили своја царства на покраденом народу дно дна бјезе комплетне породице остају немоцни стари и робови послусници и зиве у феудалном друству дно дна

Name

Скептик

01.08.2018 07:32

Рецимо да сте завршили средњу школу или факултет и да се желите запослити у неку државну институцију или јавно предузеће, неопходно је да се учланите у СЕКТУ или СПС и ДНС. А шта ако због личног увјерења или поноса не желите да се учланите у поменуте странке? То значи да посао у државној служби НЕ МОЖЕТЕ добити и морате ићи да робујете код приватника. Ако то не желите онда вадите визе и идите ван. Значи, за ово стање у РС искључива одговорност је на СЕКТИ ињиховим коалиционим партнерима и њихова ОДГОВОРНОСТ (КРИВИЦА) за одлазак становништва је НАЈВЕЋА јер су направили од државних служнебика своју гласачку машину. И не само то, него су у тој државној служби запослили барем 50 % више људи него што је реално потребно. И њих плаћају кредитима које мора да врати сво становништво у РС а не само СЕКТАШКИ УХЉЕБИ. Но, поставља се разумно питање, КО ЋЕ ТЕ КРЕДИТЕ ВРАТИТИ? КО ЋЕ ВРАТИТИ СВЕ ОСТАЛЕ ПРОНЕВЈЕРЕНЕ КРЕДИТЕ ЗА АУТОПУТЕВЕ И РАЗНЕ ПРОПАЛЕ ПРОЈЕКТЕ? ми нећемо имати ни радника ни становништва да то вратимо јер ће НАЈКВАЛИТЕТНИЈИ И НАЈПРОДУКТИВНИЈИ дио становништва отићи из РС. да ли ћемо морати продавати своје природне ресурсе и индустријска богатства ( руднике, фабрике, изворишта, термоелектране, хидроелектране...) да их вратимо? СТРАШНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

01.08.2018 08:28

Да ли се уопште може замислити следећа ситуација, да у рудницима, пиланама, машинским фабрикама, дрвопрерађивачким фабрикама, грађевиским фимама, трговинама свих намјена, тржним центрима, бензиским пумпама, занатским радњама, фирмама за одржавање травњака и чистоће, кафанама, ресторанима, приватним здравственим установама и ординацијама, аутопраоницама, хотелима, пољопривредним газдинствима итд РАДЕ ЧЛАНОВИ ИЛИ СИМПАТИЗЕРИ СНСДа, СП и ДНС?????

Name

Све

01.08.2018 07:35

Све..пред колапсом....корупција једино цвјета.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре све

01.08.2018 09:29

Овде једино цвјетају криминал, корупција, отимање из уста,... Боље је рећи, да је поменуто достигло зрелост за наше велике у клониране Тите, за већину нас неиздрзивост постојања уопште...

Name

РЕ СВЕ

01.08.2018 11:20

Па колико ја знам хрватска је преполовљена као и србија сви одосе вани а сад вас цуди бих-додик крив јој бисера

Name

ре РЕ СВЕ

01.08.2018 14:45

Има одговорности у овоме и власти.Али превисе им се товари.Било би у боцу исто да је на власти у РС и Сзп.Постоје општине које држи опозиција и како је тамо?Даље, ово се десава у многим земљама.Португалија се опасно празни.Мало се дјеце тамо рада плус пуно се мигрира.Нароцито у Енглеску,гдје су знатно боље плате.Њима се не гаде мигранти и јавно их позивају да дођу да се код њих населе.Мислим да дебело гријесе,али мозда немају избора.

Name

Поднукли Британци примају мигранте ??,!!

01.08.2018 17:45

Мало сутра ! Погледајте Кале у Француској. Добити визу за Англиу је лутрија у БХ. Ангела је уништила Нијемце а онда нас!

Name

Никола

01.08.2018 07:36

Оваквим Темпом - неце нас бити за 50 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2018 08:22

Из твојих уста у Бозије уси...

Name

СПАС

01.08.2018 07:37

Да ли ико са купљеном дипломом са приватних факултета напушта РС и иде у иностранство? Мало вјероватно јер с том дипломом у иностранству могу само обристати своје д.пе. Ми у РС имамо парадоксалну ситуацију, да они који су купили дипломе по пеиватним факултетима раде у државној служби а они који су завршили тешке државне факултете иду радити код приватника !!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

01.08.2018 07:59

Парадокс до парадокса

Name

Геограпхy

01.08.2018 08:23

Не каже се џаба да само у Босни и Херцеговини човјек са факултетом лијепи плакате човјека са средњом школом. Ето каква нам је ситуација

Name

Ре:

01.08.2018 08:28

Ти сто су купили дипломе, купили су и радно мјесто у дрзавној управи. Зато раде. РС је кројена по мјери оних који имају паре да све купе. Тако је то кад је До Дицк баја

Name

Ре СПАС

01.08.2018 08:48

И на крају када држава коначно банкротира и све ово пропадне, највећи губитници ће бити обични ухљеби, страначка војска СНСДа, СП и ДНСа која сада на државним јаслицама пландује за ситне паре јер тада неће ништа знати радити. Њихови садашњи шефови ће до тада намарисати огромне количине новца и неће их низашта бити брига, поготово за њих и биће одбачени као старе крпе. Сви који сада ишта знају радити и раде код приватника, ипак ће се снаћи и могу чак отићи радити вани. Садашњи станачки ухљеби неће ићи вани јер су тотално неспособни и лиијени, без радних навика, а и не знају ништа радити.

Name

Тип топ

01.08.2018 07:39

Ми одлазимо (4 нас), а знам да из разреда дјетета иду још 2 породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наздравље

01.08.2018 08:00

Само напред. Поведите и Мектица и осталу братију

Name

Миланко

01.08.2018 08:20

СРЕЋНО јуначе, кажу да су у Аустрији у дефициту коњушари! Ти да хоћеш радити, ори њиве и ливаде и буди свој газда, ал' ти је у души служити другом. И за то кривиш власт, због својих улизичких порива. Искрено, многи и не заслужују живот у Српској. Путуј игумане!

Name

ккк

01.08.2018 08:42

Одлазите зато што сте напустили своја села, своју земљу и имања. Нећете да обрађујете и производите, само државна служба! Не могу сви радити у државној служби, окрените се својој земљи и производите здраву храну!

Name

Ре Миланко

01.08.2018 08:52

А је ли тај ЈУНАК треба да остане овде и да служи ову власт? Као што ТИ радиш, и то како сам кажеш због ТВОЈИХ улизивачких порива. Управо , ТИ Миланко не заслужујеш живот у Српској!

Name

МИЛАНКО

01.08.2018 09:01

Свака част и ја ћу ускоро у Њемачку

Name

Ре миланко

01.08.2018 09:01

Боље тамо бити коњушар, него овдје бити коњ као ти.

Name

ККК

01.08.2018 09:27

Месар миле је унистио пољопривреду и унистио је све у Рс и због тога људи и одлазе.

Name

Тип топ 2

01.08.2018 09:58

Овима који поручују да нагулимо : већ јесмо, због вас таквих. А ви се поносите како сте своје сународнике отјерали...преко 300.000 није случајно отишло.

Name

xxy

01.08.2018 10:33

Одосмо и ми, цекамо спајање породица и одведосмо троје дјеце. Ето вам СНСД-овци дрзава па сами себе опорезујте и дјелите си плате.

Name

перспектива=0

01.08.2018 17:32

Вани се тразе инзињери свих профила. Овдје треба да остану напротив папци да узивају у властитом смраду кога годинама стварају! Браво папцине патриоте, ха, ха.. какви комплетни идиоти..

Name

ИНВИЦТУС РеМиланко

02.08.2018 13:09

Е моја кљусино за сицу си продао дупе али нема везе бескицмењацима као сто си ти то је у природи.А сад брзо трци по сендвиц отеце ти га колеге клосари, превисе их је на бајином списку а премало паризера.

Name

Па

01.08.2018 07:41

Како наше пустају а мигрантима не дају у ту Западну Јевропу? Селе, селе, шта ако селе, само будала живи где се родила а свако паметан ђе му је боље. Ви се а и сви други сикирате за РС ма да као и ја ал у хурцу. Демагогија, демагогија, па демагогија, а можда да неко други дође на власт више не би нико иселио а можда би и населили РС. Ко више зна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

01.08.2018 10:02

"Па" дјелимицно је тацно то сто казете али, у Њемацкој је сигурно боље (материјално) него у Републици Српској, то је цињеница. Да ли би по тој логици сви требали отици у Њемацку? По тој логици нисмо се требали одупирати ни Турској а послије ни Аустроугарској монархији ? Због тога сто се не би требали сикирати за Републику Српску нам се и десава ово сто се десава, комадају нас и растурају прво страни а ево у задње вријеме и унутрасњи непријатељи. Република Српска се мора вољети и Република Српска мора нам бити на првом мјесту, зато сто Република Српска није само ми и није само данас, него је Република Српска сутра и прекосутра и наса дјеца па дјеца насе дјеце и сва дјеца иза насег осмог покољења. То је сустина. А као сто смо српску земљу у разним ратовима бранили од страних непријатеља тако је јос висе морамо бранити од унутрасњих непријатеља јер они су јос подлији, ту су, наси су, фину нам прицу прицају (демагогију) а раде нам о глави, то су сви они који мисле себицно само на себе и само на данас, они који имају рацуне за сваки слуцај негдје на оффсхоре острвима, они који нас задузују и бахато тросе јер их није брига сто це им унуци то морати врацати, непријатељи који узимају новац из дзепова Републике Српске и трпају незаконито и на превару у своје властите приватне дзепове насе заједницке паре. А ако нам је свеједно да ли цемо се ми сви одавде иселити а неко други овде населити ко смо онда ми ? То је потпуна утопија. Цему онда градимо и радимо ? Мислите да це вас у Њемацкој неко доцекати као сто вас це вас доцекати мајка у најсиромаснијем дијелу Републике Српске. Хоце хурац као сто ви рекосте. Задовољство материјалним стварима у тудјој земљи јесте привлацно али јако брзо продје и ста сте ви тада, празна љустура која ради , једе и врси физиолоске потребе након варења хране? Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

Name

ре рациц

01.08.2018 10:20

Знаш шта би рекао твој простор за увлацење, ( Милорад Додик ) ајде не сери, рацицу.

Name

рациц

01.08.2018 11:59

Не подрзавам политику Милорада Д. сасвим супротно, нароцито унутрасњу политику према сопственом народу, спољна политика, ако би узели у обзир да искрено мисли то сто говори, јос би и могла проци.

Name

Радник

01.08.2018 15:56

У РС сам радио у трговачком ланцу и то домаћем за 370 евра, а сад радим у Њемачком трговинском ланцу за 1450 евра, живјела Њемачка, у ви уживајте у биједи.

Name

рациц

01.08.2018 20:20

"Радник" Бато знамо ми да су тамо плате далеко веце него овде код нас у Републици Српској, али је цињеница да не моземо сви колективно иселити у Њемацку, а питање је да ли се квалитет зивота мозе мјерити искљуциво колицином новца који зарадјујемо ? Немам ниста против тога да ви узвикујете зивјела Њемацка, али ми није право сто мислите да ми треба да узивамо у биједи. Зивјела Република Српска и да Бог да па да и овде код нас плата буде бар 1450КМ у таквом једном слицном трговинском ланцу. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

Name

Наравно

01.08.2018 07:42

Једини излаз за маригиналну опозицију у РС која политицки зиви на несрецама овог народа позарима, поплавама, убиствима и покусајима блокирања развоја... јесте одлазак одавде у земље финансијера њихових активности против РС и градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Наравно

01.08.2018 08:16

Испран то је мозак. Не ради се и позицији или опозицији. Неце ти инат ко дјецу сколоват, а тебе лијецити, нецес пензију примат јер неце ко имат да пуни пензиони фонд. РС траје 26 година, трајаце јос 24, и то је то, нема висе, је л' ти јасно? Твог Додика су странци поставили и њега финансирали, откуд сад опозицију да неко финансира? Испран ти је мозак цовјеце, мисли главом!!!

Name

ревенгер2015

01.08.2018 07:44

Људи мислите да це ово неког узбудити? Сто се великог баје, моземо се сви иселити. Заправо исељавањем махом образованијих, паметнијих и способнијих људи њему рапидно расту сансе на изборима, јер остају глупи и неспособни, сто је управо циљна група дотицног. Да им организује саторе,пјеваљке, купи их за 30 км и добије избора. Са смањењем популације на усртб људи који одлазе, повецава се проценат крезубог,заосталог,необразованог, примитивног другим ријецима оцајног дијела РС и тај процес куповине избора је много једноставнији тј јефтинији. Тако да власт свјесно и намјерно подстице исељавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

напацени градјанин

01.08.2018 07:47

Ситуација је катастрофална. Млади нам одлазе, радници који иста знају радити су отисли да раде по Њемацкој. Нецемо имати висе радне снаге. Образовање је срозано но ниво 0. Здравство је исто у колапсу. Приварни факултети су унистили образовање. Свак се бави политиком. Тако да сам одлуцио да напустим ову дрзаву. Нек остану дјеца тајкуна и политицара, а ја одох, ви добро размислите ста и како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

01.08.2018 07:57

Сто пре то боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

01.08.2018 08:04

Ако Милокрад и Снсд побиједе на монтираним излобираним изборима сви це мо отици за увијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

02.08.2018 11:48

ПАКУЈ КОФЕРЕ И ИДИ. МИЛЕ ЦЕ ДОБИТИ И ОВЕ ИЗБОРЕ.

Name

Миланко

01.08.2018 08:11

Стиче се утисак, ако дође СДС ( пу, пу, пу,) на власт, и Ангела Меркел ће се преселити у Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

01.08.2018 08:24

Неце се Ангела преселити, али це сарадјивати са РС зато сто је нови предједник на бијелој листи а не на црној. Онда могу озбиљнио инвестори да сарадјују, а не ови досадасњи, који само перу новац од дроге.Многи нису ни свјесни ста знаци ни Литванија ни Дјевицансака острва.

Name

Ре Миланко

03.08.2018 05:00

Ко год да додје на власт, наси це опет бјезати највисе код Меркелове!

Name

Миланко

01.08.2018 08:22

А шта су урадили наши вајни представници у " заједничким органима" да нам буде боље? Зауставили извоз јабука у Русију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.08.2018 08:43

Извоз јабука у Русију је био обустављен због преваре фирми блиских Игору Додику гдје су јабуке из Пољске декларисали као јабуке БХ-а поријекла. Након преговора Мирка Саровица са Руском страном опет су се обновиле дозволе за извоз. Извоз меса за Турску, иму то јос много позитивних примјера који су константно опструисани од стране ентитетске власти коју за твоју информацију вец 12 година цине СНСД-е са својим коалиционим партнерима ДНС и СПРС!

Name

Рагиб

01.08.2018 08:51

Заустављена је због Додикових муљања, тј његовог сина и слицних.

Name

Капетан

01.08.2018 08:58

Ајде не кењај Миланко, вала доста и тебе и твог паметовања и скини те наоцаре за слијепце јер оцигледно да кроз њих немозес ниста видјети. Ако ти је добро ти сути и узивај а пусти народ висе и несмарај са глупостима.

Name

Дуско

01.08.2018 08:24

Одлицан цланак. Тако је то кад се сељацине, кретени и криминалци играју политицара. Због таквих идиота висе је народа напустило овај простор него у рату. Срамота и туга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

01.08.2018 08:24

Моји су отисли, ево задњи је отисао у Словенију на годину дана па онда даље, а нека ОН Прави ову РС по мјери сина, свакако је све послове поклопио...ћао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Много

01.08.2018 09:38

Много полиције ,све покрадено ,много сумара све посјецено ,много наставника ,професора , лосе образовање ,много доктора све болесно ,много банкара , и банака ,нема трезора . Гдје су паре.?? ,Много странака ,а народу мањка ,много тренера ,нема фудбалера ,много пензионера ,мало контејнера ,много бједних и гладних мало ,јавних кухиња. Много факултета ,нема студената .Много видовитих људи ,нико ниста не види То смо ми То је наса стварност и реалност. . 52 год ,ми имамо ја и супруга . Цекамо визу ,сваки сат . Никад није касно. Напуста моја породица овај ентитет . Дјеца су вец напустила. Прије двије године. НИКАД ВИСЕ . НИКАД.

Name

Славица

01.08.2018 08:26

Ако обратите пазњу на понасање високих званичника СНСД.а, на јавним мјестима или у саобраћају, сви имају исто понасање , журе, газе све преде собом и тако 12 година, а ево сви се селе..од зурбе не би ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

01.08.2018 08:33

ОВО ШТО ПИШЕ ЈЕ УГРОЖАВАЊЕ РС А НЕ МИГРАНТИ.ВЛАСИМА ЈЕ ДОБРО ОНИ ЋЕ ИСТО ПОБЈЕЋИ КАД ДОЂЕ ВРИЈЕМЕ АЛИ НА ДЕСТИНАЦИЈЕ И ВИЛЕ КОЈЕ СУ ПОКУПОВАЛИ СВОЈОЈ ДЈЕЦИ.ТО НАМ ЈЕ ПРИЈЕТЊА ОНИ ТО ЗНАЈУ И НИШТА НЕ ЧИНЕ ДА СЕ ТО СПРИЈЕЧИ. ШТА ЋЕ НАМ РС БЕЗ НАРОДА.КАО ШТО ЈЕ И КОСОВО.АЛИ ОНИ ИМАЈУ РАЗЛОГЕ ДА ЗАГЛУПЉУЈЕ НАРОД КОЈИ ОСТАЈЕ.ТЕШКО НАМА СА ОВИМ ШТО НАМ СЕ ДЕШАВА.ТО ЈЕ НАМА НАЈВЕЋА ПРИЈЕТЊА.СРЕТНО СВИМА КОЈИ СУ НАПУСТИЛИ ОВО ЗЛО.ОВДЈЕ НЕМАМО НИШТА ПАМЕТНО НИ НАУЧИТИ НИ ЧУТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немац Из РС

01.08.2018 08:46

Мени је веома жао што целе породице напуштају Републику Српску али изгледа да тај проблем одласка у иноземство никог у влади РС не брине нити се било што подузима да се спреци одлазак у иноземство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

01.08.2018 10:00

Мени није зао, спасили се људи

Name

007 Бонд

01.08.2018 08:55

А јесте, ето, све се испразнило. За 23 сата и 55 минута ће бити пустош, јер сви ће отићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кикирики

01.08.2018 09:01

Ма ово није тацно ... Иду људ на рад али породице ја јос никога не знам да је отисао !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д.И.

01.08.2018 09:49

Назалост то је једини излаз у којем родитељи виде будуцност за дјецу. За мене је вец свеједно, али ме брине окрузење у којем це ми дјеца расти, сколовати се и радити. Са преко 3000 КМ куцног будзета мјесецно ипак размисљам о одласку. То вец довољно говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

много

01.08.2018 10:17

Зелим да демантујем госп. Кикирикија . Ако познаје град Бијељину ,нека продје околна села ,не мора по граду питат никог . Нека направи једну анкету колико је отисло само у последњих сест мјесеци комплетних породица ,оставивси сво имање ,а о граду ,и да не писем. Зна то он врло добро ,али мозда не зели да се суоци са истином . Лп. Кикирикију ,и свима који прате портал БН

Name

Линуx

01.08.2018 10:56

Све је ово посљедица наивности народа који је насјео на пропаганду национал их странака 1990.године. И још увијек насједа. Сад ИМАМО РС и БИХ али немамо ни индустрију ни пољолривреду ни банке, немамо ништа, и људи нестају. Остаје пуста територија. Али зато националне вође, ратни профитери, тајкуни и криминалци имају све. Кад ће једном народ схватити да рат није био ни отаџбински ни домовински ни одбрамбени него ИМОВИНСКИ смишљен да се опљачка огромно друштвено богатство које смо стварали деценијама. Ако то једном схвати, можда има наде за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бинго !

01.08.2018 14:42

Апсоултна истина. Јбг, сад је касно за све. Сналази се како знаш и умијеш или бјежи.

Name

абрахам

02.08.2018 13:25

То је то право у центар.

Name

Пензионер

01.08.2018 11:43

Акумулирани губитак Рафинерије нафте у Босанском Броду 617,6 милиона КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арзт аус Баyерн

01.08.2018 11:58

Ста други да се казе осим следецег: 5 година радан на КЦ Бања Лука, доприноси уплацени за 6 мјесеци... Здравствено нисам имао а ни моје дјете... За кога да остајем у РС???

ОДГОВОРИТЕ
Name

лилy

01.08.2018 12:08

Нека иду..само требају знати да се тамо не сједи по кафицима цитав дан..вратице се брзе него сто оду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

02.08.2018 18:51

Сто би се врацали. Знам многе који су отисли и никог ко се вратио.

Name

Сербе

01.08.2018 16:35

Сви који оду морају знати да се ради од јутра до сутра а све сто се заради то оде на резије.Станови и куце су скупе као да су од злата.Не мозес купити куцу у Њемацкој без пола милона евра.А у пензију се иде са 70 год а нико неце ни зивети дузе.Храна је смеце а јос остали лоси нацини зивота али људи није све у парама.Зивим овде преко 30 год и пзнајем све није овде бајан зивот.Немам скупа кола и луксузан зивот али ми је моја отадзбина и моја Бијељина увјек у мислима.Теско ономе ко воли висе туде него своје.Види овде како се људи пате спавају по подрумима и испод мостова а криминал је у порасту,Не смијес напоље изаци од криминалаца све це овде пуци.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канада

02.08.2018 06:30

Па, засто се ниси вратио у Бијељину кад је тако лосе у Њемацкој. ? Засто си остао , како реце, преко 30 година тамо. Ево , и ја сам у Канади скоро 40 година, долазим у РС веома цесто и видим ста се десава и како људи зиве. Тамо је пропаст у свим сферама зивота и није цудо сто народ одлази , поготово млади. Какве сансе они имају у Републици Српској ? Сансе са развој , каријере, професионално доказивање , за адекватна примања од којих могу нормално зивјети. Па, то је мислена именица на тим просторима. Остаје им само или да оду или да се понизно кезе овој политицкој мафији и продају себе политицким партијама не би ли добили какав посао без помисли на неко струцно усаврсавање или уопсте примјену онога сто знају. То вази за све професије ; од бравара до електро- инзењера. Тамо приватнику не пада напамет да плати неком вриједном и струцном раднику усаврсавање у струци . Сувисе су глупи ( цаст изузецима) да схвате да би се првенствено њима то висеструко исплатило. То су ти новокомпоновани. О дрзавном сектору да не говорим.

Name

Лептир купусар

01.08.2018 16:45

Па господо градјани ви сте хтели републику србску,,тразили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за РXXЛ весна

01.08.2018 20:24

износис празну прицу. Ако је дете паметно има велике сансе да направи несто у зивоту, било у Њемацкој или Аустрији. Које сансе има у РС??? Ради се зивјети у правној дрзави или у нецијој "прцији"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цврчак

02.08.2018 11:14

Народе треба бјезати од лопова и криминалаца ко прије оде боље а и његова Бајина администеација се спрема помало вани селити виде и они лопове око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

03.08.2018 00:06

Вецина је хтјела такви РС гдје се од криминала и национализма мозе зивјети и сада таква РС нетреба никоме мора се радити и од постеног Рада зивјети сада би сви да иду негдје ,нигдје нисте добро досли то је истина ,подрумасе сте испратили е сада криминалце и националисте у Фоцу И засуците рукаве ако хоцете боље сутра себи И својом дјеци радом знањем сами одлуците хоцете професионалце или националисте и криминалце срецна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

03.08.2018 06:56

Ја сам отисао, сад вец поодавно. Имао сам у РС све: стан, ауто, одлицан посао. Стиснуо и отиснуо се. Једино због цега се кајем сто нисам и прије. И овдје зивим скоро исто, јер смо тамо јако добро зивјели, али не гледам примитивне фаце, не слусам прице, нисам окрузен примитивизмом, не треба ми ј.веза да извадим документ. Нико ме не пита "хоцес у неки управни одбор, само лези и зазмири. Остало ми радимо(метафорицно)". Дјеца су ми другација. Другације мисле и прицају. Поредим их са дјецом неких мојих пријатеља која су родјена у исто вријеме и одрастала у истом миљеу. Никога не занимам. Радим свој посао и мислим хоцемо ли успјети отици на Јамајку на одмор? Дакле, из Босне одлазе они којима је свега преко главе. И избора, Додика, Бакира, националних интереса, јада, цемера, рупа на асфалту, смрдљивих болница, неписмених наставника, недељног поподнева и "насе гостољубивости".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босан@ц Србин

03.08.2018 20:38

ЈЕ_ЕШ ДРЖАВУ У КОЈОЈ ЈЕ ПОЛУПИСМЕНИ ТРАКТОРИСТА ПРЕДСЕДНИК И ПЕВА ПОД ЦЕРГОМ. А ГУСЛАР СЕ СПРЕМА ДА ГА НАСЛЕДИ. ПА ТИ САД БИРАЈ ОД ВА ЗЛА КОЈЕ ЈЕ МАЊЕ. ИДИ ОМЛАДИНО ТАМО ГДЕ ХЛЕБА ИМА И ГДЕ ТЕ НИКО НЕ ПИТА КАКО СЕ ЗОВЕШ НЕГО САМО СТА ЗНАШ РАДИТИ. СРЕТАН ПУТ ИЗ ВУКОЈЕ ИНЕ ЗВАНЕ РС.

ОДГОВОРИТЕ