Хладна острва спас за врели Париз?

Температуре у Француској ових дана обарају рекорде од пре неколико деценија. Да би ублажили последице врућина, велики градови смишљају различите стратегије. Париз, на пример, тренутно тестира тзв. хладна острва.

Занимљивости 01.08.2018 | 08:22
Хладна острва спас за врели Париз?
Хладна острва, мале оазе у главном граду Француске, требало би да екстремну топлоту учине подношљивијом. Испод клупа, тече хладна вода Сене, тако да људи могу да седну и да се расхладе.

„У подземном Паризу постоји систем канала кроз који тече хладна вода Сене. Користи се за хлађење великих зграда. Клупе су директно повезане са овом расхладном мрежом. Вода тече кроз цев у бетонском блоку и хлади седиште и атмосферу у непосредном окружењу“, објашњава Жереми Јегер из Климатске агенције Париза.

Инфаркт, пад шећера и крвног притиска, сунчаница, дехидрација, главобоља, грчеви, само су неке од последица високих температура које ових дана погађају западну Европу.

Прогностичар Франсоа Гуран истиче да су климатске промене потврђене.

„Мораћемо да се навикнемо на таласе врућина. Без обзира на то који сценарио ћемо применити, број топлотних таласа удвостручиће се до средине 21. века“, нагласио је Гуран.

Према светским подацима, више људи сваке године умре од последица врућине, него од урагана, поплава и других елементарних непогода.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар