Без проблема доживјети стоту

У наредних 20 година број стогодишњака ће се драстично повећати, тако ће их за коју деценију бити 3,7 милиона! Јер сада тренутно колико се зна у свијету живи 451. 000 стогодишњака!

Занимљивости 01.08.2018 | 08:09
Без проблема доживјети стоту
Према попису из 1990. године, било је око 100.000 сљуди који су имали 100 година живота, али је боља здравствена нега и виши животни стандард тај број повећао за четири пута. Демографи кажу да ће у будућности велики број дјеце која су рођена у богатим земљама - славити 100. рођендан.

По свјетским демографским прогнозама до 2050. године човјечанство ће бити виталније и дуговечније па ће тако људи моћи и дуже да живе него сада.

Иако број стогодишњака у односу на седам милијарди људи не дјелује велики, треба знати да се њихов проценат непрестано повећава. Наиме, пре двије деценије су стогодишњаци износили једва три одсто људи, сада су више од седам, а до 2050. године ће их бити више од 23 одсто.

Од 1990. године популација старијих од 65 година је најбрже расла у односу на све друге, а занимљиво је да највећи број живи у САД, па следе Јапан, Кина, Индија и Италија. Становништво рапидно стари. Наредних година се очекује да ће Кина преузети примат.

У Јапану тренутно живи 67.824 стогодишњака, а рецимо, само у Окинави их има више од 2.000! Године 1971. било је само 339 стогодишњака.

Ова земља економски тешко подноси старење становништва, јер држи свјетски рекорд по проценту људи старијих од 65, а број станивника се смањио за милион, па улажу у развој робота-геронтодомаћица.

Због оваквих забрињавајућих података у САД размишљају да подигну старосну границу за државне пензије са 65 на 70 година. У исто вријеме, овакав тренд многи користе да зараде, па поједине козметичке куће продају креме искључиво за старију кожу како би жене у седамдесетим, осамдесетим и девдесетим годинама задржале свјеж изглед.

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар