Починили кривично дјело у РТРС-у

Агенција за заштиту личних података у БиХ је покренула поступак против НН лица због сумњи да је почињено кривично дјело па чак и кршење Устава РС а у вези са објављивањем личних података на порталу РТРС-а уочи скупа Правда за Давида.

Република Српска 31.07.2018 | 12:52
Починили кривично дјело у РТРС-у
Подсјетимо, јавни је сервис уочи великог окупљања грађана "Правда за Давида" у Бањалуци објавио како ће на поменути скуп стићи и људи са криминалним досјеима, а између осталих на списку, који је објављен заједно са матичним бројевима особа, налазили су се и Предсједник Удружења Рестарт Стефан Благић, бањалучки одборник Драшко Станивуковић и Жељко Вулић.

Списак са овим лицима, како је навела Агенција за заштиту личних података, између осталих садрже податке о њима "из казнене и оперативне евиденције уз назнаку да ли "пролазе" кроз ове евиденције, те за која кривична дјела се терете или су била терећена"

Након што се дигла бура у јавности због списка, јавни је сервис замаглио јединствене бројеве грађана, да би пар сати касније ту вијест са портала обрисао.

Поменути тројац најавио је да ће тужити РТРС због објављених података, међутим по службеној дужности, и Агенција за заштиту личних података покренула је своју процедуру.-

Они су се овим поводом прво обратили МУП-у РС, затраживши информацију по ком правном основу и у коју сврху је личне податке 16 лица са списка, а нарочито податке из казнене и оперативне евиденције о тим лицима, доставило РТРС-у.

"Како објављени списак садржи податке из евиденција које у оквиру надлежности и овлашћења прописаних Законом о полицији и унутрашњим пословима, води МУП РС, Агенција је покренула поступак по службеној дужности у вези такве обраде личних података." наводи се у документу Агенције достављеном удружењу Рестарт Српска а који су ови објавили на својој ФБ страници.

Из МУП-а је стигао одговор како Министарство није запримило захтјев нити је РТРС-у доставило податке из својих службених евиденција који су били предмет јавног објављивања.

Агенцији није преостало ништа друго него да се обрати Тужилаштву у Бањалуци са "основом сумње" како је дјело починило НН лице.

"Уважавајући званично изјашњење да Министарство није доставило податке, произилази да је НН лице којем су доступне службене евиденције Министарства, неовлашћено сачинило предметни списак и учинило доступним личне податке поји су објављени на порталу Радио телевизије Републике Српске.

Због свега наведеног,  Агенција сматра да због објављеног списка постоје обиљежја кривичног дјела "Неовлашћено коришћење личних података" из члана 157. став 1 и 3. Кривичног законика Републике Српске.

Истовремено лични подаци су заштићени Уставом Републике Српске на начин да је "зајамчена заштита тајности података о личности"

Устав Републике Српске каже да "прикупљање, обрада и сврха коришћења личних података се уређује законом, забрањено је коришћење података о личности које је супротно утврђеној сврси њиховог пркупљања. Грађани имају право да траже и добијају све податке о себи, садржане у катима државних органа и у другим службеним евиденцијама"

Агенција је дакле утврдила да постоје елементи кривичног дјела, али и Устава Републике Српске и на тужилаштву је да спроведе потребне радње како би се дјело оквалификовало.

Стефан Благић, предсједник Рестарта каже за БУКУ како од ове институције не очекује ништа, па ни да пронађу лица одговорна за кршење Устава Српске и уставом загарантованих права њених грађана, као ни за кршење Закона о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске.

"Подсјећам вас да се одговорни, према мишљењу Агенције, али и према мом мишљењу, налазе у Министарству унутрашњих послова РС, јер су само припадници Министарства могли да имају оне податке, које су илегалним токовима прослиједили нечему што се назива јавни сервис" истиче Благић за БУКУ.

Каже како је штета која им је нанесена и понижење које нам је приредио РТРС заједно са појединим нечасним припадницима МУП-а, није нешто што се тек тако може исправити.

"Чак и да се одговорни санкционишу, ко зна у ком тренутку се наши лични подаци могу злоупотријебити, да ли за мјесец-два, пет или десет година. Подсјећам вас да сам прије 3 мјесеца морао напустити земљу, јер сам имао информације да нам се нешто слично, чак и горе, спрема и то пред прве велике протесте Правде за Давида" рекао је Благић.

Додаје како је данас приморан да започне процес промјене адресе становања, јер у правно несигурној земљи, како каже, не можете никада бити сигурни да вам неко сутра неће закуцати на кућну адресу и ријешити да се обрачуна са вама, јер је прочитао да сте криминалац и да покушавате да срушите земљу, иако се ви трудите да је саградите, јер је она већ одавно девастирана.

Стефан Благић тврди како ће наставити са правном борбом док буде постајао и трачак наде да једног дана дочекамо правду, али смо дубоко свјесни да је илузорно очекивати да ћемо са оваквом политичком елитом на власти правду икада успјети да дочекамо.

Извор: Бука

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

децко

31.07.2018 11:00

Погасите репеиторе СНСДтв-а да не трују људе висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.07.2018 11:23

Прекрсен је устав насе дрзаве Републике Српске неко мора да одговара

Name

Напред са Врецом?

31.07.2018 12:35

Нека одговара НН док не доказемо МД.

Name

Ре ре

31.07.2018 12:41

Нема те дрзаве

Name

Ре РАСПУЦХИН

31.07.2018 12:58

Они (владајућа камарила са све "јавним") сматрају да су они и закон и "Устав Р.С.) а сви ми остали они који их требају поштовати , бар. Иако , они би били много срећнији да им се клањама као божанствима.

Name

ер децко

31.07.2018 13:21

Бука , дебела , знојна и масна крмаца.

Name

Радник

31.07.2018 14:34

Добили смо 400 КМ да гласамо за секту, ал ће их моја породица зајебати, гласаће како ја кажем, против багре.

Name

Ре Радник

31.07.2018 15:25

Е свака ти цаст. Постовање.

Name

Цисто да се зна

31.07.2018 16:20

Свака провјера у МУП-у се логује тако да је врло једнкставно провјерити ко је и када за које лице несто провјеравао, наравно ако моцници не нареде слузбеницима ИКТ-а да то обрису тако да вјероватно никад нико неце утврдити ко је дао податке, а мозда некад и хоце, упецатљив ми овај поицијски термин "Пролазе"

Name

Бице нам овако док год нема ПРАВДЕ И ИСТИНЕ

31.07.2018 11:09

ДОДИК је засјео у фотељу и неда му се из ње С једне стране све оно што видимо у СКУПШТИНИ РС указује нам на једну хаотичну ситуацију, која не гарантује да Република Српска може може ићи напријед. Константне свађе и подбадања показују да ћемо ићи на изборе у октобру - ОНИ ЋЕ ПОКАЗАТИ ЗАШТО СВИ ЧУВАЈУ СВОЈЕ ФОТЕЉ. Међутим, сваки пут кад нам се учини да су ти избори близу, појави се МИЛОРАД ДОДИК који смирује ситуацију. Зашто? Јер је засјео у фотељу и јер му се неда из ње. То ми показује како су коалицијски партнери спремни апсолутно на све, па макар то значило једно апсолутно нечињење да задрже своју фотељу. КО ЈЕ САДА СПРЕМАН ИЗАЋИ ИЗ ФОТЕЉЕ - САМО ДА НАРОДУ БУДЕ БОЉЕ, ДА МЛАДИ ИМАЈУ БАР КАКВУ ТАКВУ ПЕРСПЕКТИВУ ЗА БУДУЋНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепи Пепи

31.07.2018 14:26

Сунце ти јбм неписмено.

Name

Ре лепи пепи

31.07.2018 14:52

А шта си ти ? Неки лектор или шта. Човјек писе како зна и шта ти ту исправљаш. Или ти је можда криво што не хвали твоју црврну банду.

Name

За Овог Лепог

31.07.2018 15:50

Цисто сумњам да је лепи,а ти сто псујес си као писмен,покусај бити мало образован,неце ти скодити.

Name

Радован ИИИ

31.07.2018 11:11

Свим дозвољеним правним и демократским средствима ударати на творницу лази тзв. Јавни сервис РТРС. То је оличење зла и лази те подјеле народа. Завадјају сваки дан сваки минут. Узимају паре од свих, чине зло. Дно дна од професије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре РАСПУЦХИН

31.07.2018 13:02

Сва су средстав дозвољена у самоодбрани а њихово атаковање на нашу имовину , здравље и животе нам то дозвољава.

Name

ДаркоБ

31.07.2018 11:19

И сад ја требам вјеровати да је МУП цасна институција ? Да неце мени, мом дијетету сутра урадити исто? Убити, претуци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дире Страитс

31.07.2018 12:31

Сви злоупотребљавају личне податке. Нарочито банке и МКО. Доставите им матични број, он остаје код њих у евиденцији и са њим могу у Ваше име радити шта хоће. За почетак Вам вршљају по кредитној историји, односно имају све Ваше податке, када сте, гдје и колико подигли кредита. Да ли сте га вратили, коме сте били или сте још увијек жирант. Каква је његова кредитна ситуација, колико он има кредита, и тако до унедоглед. Нико да ово спријечи. Знам неколико случајева и веће злоупотребе по овом питању јер су људи одједанпут обавјештевани да "не плаћају" кредит који су подигли, пошто је то умјесто њих урадио службеник једне микрокредитне организације.

Name

који хостоплери

31.07.2018 11:27

Резимски, откуда им право да то раде свом народу...фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУЗ

31.07.2018 14:18

РТРС РЕЗИМСКУ ШТАЛУ ЗАТВОРИТИ И НЕ ДОЗВОЛИТИ ДА ЈЕ ТАТА МИЛЕ ПОКЛОНИ СИНУ И КЋЕРЦИ.

Name

Дундо Мароје

31.07.2018 11:28

Треба укинути РТРС ,ставили су љидима мету начело! Нека одштету плате свим људима кољи су се нашли на том срамотном списку без обзира ко су и шта су радили и раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киле

31.07.2018 11:33

Ртрс укините

Name

Укидајте ви Федералну ТВ и БиХ ТВ1

31.07.2018 12:58

Штаћете ви укинути, није то ваше да укидате. Треба промјенити људе на уређивачким мјестима и казнити одговорне, али од укидања РТРС неће бити ништа. РТРС је наш јавни сервис и ми ћемо га чувати од вас укидача. То што је уређивачка политика мало застранила то се да исправити.

Name

?!

31.07.2018 13:05

РТРС као јавни сервис нетреба укинути,већ треба рашчистити смеће тј отпустити све новинаре,уреднике и раднике примљене од 2006 године без изузетка јер су сви из система зла.РТС је то урадио отпуштени су лајавци Ленард,Јовић и Комраков дошао је Тијанић и направио конкурс довео ТВ лица са БК које је створио и направио конкурс за нова лица и направио најгледанији јавни сервис.Тако се мора урадити и у РТРС.Наравно да се неможе очекивати квалитет као што је урадио Тијанић,али макар да се постигне обкективност информативног програма.Несхватљиво је ћутање новинарских удружења која би требала да се ограде од "колега" из РТРС и да их искључе из новинарских удружења.

Name

Ма Наравно

31.07.2018 14:11

РТРС није ниција Бабовина,она је власниство народа а да комплетно руководство треба смијенити ту нема двојбе,направити овакав пропуст,то само говори да тамо раде тотално неструцни људи.

Name

Одличан одговор

31.07.2018 16:32

Нека укину они своју ФТВ и БХТ а РТРС је наш јавни сервис де јуре, треба да буде и де факто, или правно је јавни сервис, треба да буде и стварно.

Name

борац

31.07.2018 11:42

Па бајине новине могу да раде ста оце Баја је РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

31.07.2018 12:02

Овај кривицни прекрсај није мала ствар. То треба одмах врсити притисак на тузиластво да неко буде хитно оптузен. Ако не знају ко је тај у МУПу који је прекрсио и закон и устав, онда се вец сада зна ко је те податке објавио. Тај је те податке од некога њему познатог добио. То се све мозе у року једног дана сазнати. Мозда се преко тога мозе и сазнати ко је директни сауцесник у прикривању теског злоцина. А сви знамо како тузиластво у неким слуцајевима цак и нерадним даном издаје налог за испитивање постеног народа. Знаци мозе се и брзо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре водопија

31.07.2018 12:16

Боже колико неписмености и неупућености. За вас је битно да нешто као коментаришете, а колико сте интелектуално моћни за то, није ни битно.

Name

Алан Форд

31.07.2018 15:27

Ништа од тога. На крају ће бити појео вук магарца.

Name

Wодолија за ре

31.07.2018 18:39

Ја се извињавам ако сам ти са својим коментаром нанијео душевну бол.

Name

Мемага

31.07.2018 12:20

Нема хитње, не журити. Сачекати да се газда огласи. Да он каже има ли кривичног дјела или прекршаја, је ли повријеђен обичајни или морални кодекс, шта вели комшилук, шта црна а шта бела магија..., па тек онда да се покреће офанзива или у ровове да се закопајемо. Он најбоље зна. И његових 40 и више разбојника и разбојница. Према томе, сабур. И машала, нека му је аферим и ејвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

31.07.2018 12:46

Ооо ајде ајде у ровове,само пази могла би бити утакмица без судије овај пут

Name

Стијак Радуловиц Ковацевиц

31.07.2018 12:27

МУП РС = ЗЛОЧИНАЧКО УДРУЖЕЊЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаси ти МУП Федерације

31.07.2018 13:01

То што појединци не раде добро не занчи да треба нападати комплетан МУП РС. У том МУПу је 80% поштених и честитих полицајаца а ови други су кукољ којег се треба ријешити. МУП РС је наш и ми га чувамо и ако Бог да унапријдићемо га да буде најбољи, по мјери обичног човјека.

Name

Адил

31.07.2018 12:28

Срби ви нисте нормални! Сами хоцете да укинуте своје институције? Аферим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

31.07.2018 14:13

Јесте Адиле, постење прије свега!

Name

мислилац

31.07.2018 14:30

Боље је укинути све институције које не раде свој посао, а успут плаћају типове да их на порталима бране под лажним именима бошњака.

Name

Рус

31.07.2018 12:39

Додо краљ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Краљ:

31.07.2018 12:59

насиља, простаклука, папака и осталих корисних идиота! Зивио нам прецедник!

Name

Блмојград

31.07.2018 14:21

Краљ лијевцанских паприка,хахахахахахахахахахаха...

Name

Драго

31.07.2018 14:25

Све треба објавити, нек се види ко су, постени и добронамјерни нису сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

31.07.2018 15:39

Овај велики баја из дана у дан све висе сммммрди. Тик - так. Тик - так. Тик - так.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ослободимо РТРС

31.07.2018 17:51

На Фацебоок има група која се бори против оваквог јавног сервиса. Молимо да лајкујете и да подрзите рад групе. Група се зове Ослободимо РТРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркуска представа

02.08.2018 20:33

Замислите дрзаву у којој се подстице неко да стално блати и оптузује другог, а када се изнесу подаци у јавности за лица која се воде у казненој евиденцији онда је то гријех. Смијурија. Овај слуцај је најбољи примјер да се институције БиХ користе за разрацунавање са Републиком Српском и полицијом Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

02.08.2018 23:56

Па циме се криминалци бране само криминалом све це да раде јер им је Фоца близу од страха све покусавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

03.08.2018 03:57

Ово што је РТРС урадио је недопустиво. Нешто ме ова листа асоцира на Шиндлерову листу, само што су се на тој листи нашли људи које је Шиндлер спасио, а на Додиковој РТРС листи су људи за одстрел.

ОДГОВОРИТЕ