Зашто је убијен познати адвокат?

Истрага се води у више праваца, Огњановић је највероватније још једна у низу жртава крвавог рата који букти између црногорских кланова.

Србија 31.07.2018 | 08:03
Зашто је убијен познати адвокат?
После убиства познатог београдског адвоката Драгослава Мише Огњановића (57) испред његове зграде на Новом Београду истрага се води у више праваца, а једино што је за сада сигурно јесте да је злочин извршио професионалац.

Инспектори покушавају да открију чија је мета у суботу увече био адвокат и ко је имао мотив да га ликвидира, а за сада постоје четири теорије за могући мотив професионалне ликвидације Огњановића.

Криминолог Златко Николић каже да је највероватнија теорија да је адвокат још једна у низу жртава обрачуна зараћених породица Бојовић и Шарановић.

- Познато је да је Слободан Шарановић имао списак за одстрел, а на њему се наводно налазио и Огњановић. Шарановић је био гневан што је Огњановић, који је годинама заступао Луку Бојовића, успео да га ослободи свих оптужби - каже Николић и додаје да не треба искључити ни могућност да је адвоката убио неки незадовољни клијент.

- Он је бранио многе моћне криминалце, па не треба отписати ни теорију да је неко од њих, незадовољан услугама адвоката, одлучио да му узме живот - истиче наш саговорник.

Како сазнајемо, истрага о ликвидацији Мише Огњановића води се у више праваца, а између осталог, помиње се и могућност да је он још једна у низу жртава крвавог рата који букти између црногорских кланова - кавачког и шкаљарског.


Фото: Дамир Дервишагић

- Такође, у последње време се помиње и то да је дошло до унутрашњег сукоба у клану Луке Бојовића и да онај део клана који жели да га свргне "чисти" људе који су му одани - каже извор.

Супруга Сања Папић тугује

Мили мој, највољенији

Огњановићева супруга Сања Папић јуче није имала снаге за разговор.



- Немојте, молим вас, имајте разумевања - кроз сузе је рекла несрећна жена.

Она је током дана на свој Инстаграм профил поставила фотографију с црном позадином и речима "Мили мој, највољенији".



1. Рат породица Бојовић и Шарановић

Драгослав Огњановић заступао је Луку Бојовића, који је био у рату с покојном браћом Браниславом и Слободаном Шарановићем. Сукоб две породице почео је 2009, када је нестао син Данила Радоњића, кума породице Шарановић. Верује се да је он последњи пут виђен у друштву сада покојног Луке Ђуровића, Бојовићевог сарадника. У потрагу за несталим укључио се Бранислав Шарановић, који је у октобру 2009. убијен на Дедињу.

Тада се његов брат заклео да ће га осветити, што је и учинио у априлу 2013, када је у Београду ликвидиран Никола Бојовић, Лукин рођени брат. Четири године касније у Будви ликвидиран је и Слободан Шарановић. Само током протекла три месеца у Београду је убијено троје људи блиских Луки Бојовићу. Слободан Шарановић је, наводно, после убиства брата направио списак за одстрел људи блиских Бојовићу, а на том списку се наводно налазио и Огњановић.


Фото: Марина Лопичић

2. Рат "шкаљараца" и "кавчана"


Као још једна могућа теорија бруталног убиства помиње се и рат црногорских кланова. Бојовић је наводно близак "шкаљарском клану", који ужива његову заштиту, па се Огњановић као његов адвокат нашао на мети супротстављеног "кавачког клана". Зараћени црногорски кланови у сукобу су од 2014, када је у Валенсији нестао товар кокаина, а до сада је у том рату животе изгубило више десетина људи са обе стране.

Рат се из Црне Горе последњих година проширио и на територију Србије. Могуће је да је "кавачком клану", чији је вођа Даворин Балтић ликвидиран 1. јануара на Врачару, засметао Драгослав Огњановић, који је пред судовима бранио и неке припаднике шкаљарске групе. Друга могућа верзија јесте да су "кавчани" на овај начин желели да пошаљу поруку "шкаљарцима" да су јачи и да не опраштају жртве својих припадника.

3. Освета незадовољног клијента

Један правац истраге усмерен је ка клијентима убијеног Огњановића, који је био врстан адвокат-кривичар и који је заступао бројне особе с оне стране закона, али и оштећене који су били мета криминалаца. Не искључује се ни могућност да иза убиства стоји неки клијент незадовољан пресудом и Огњановићевом одбраном пред судом. Полиција ће током истраге проверити списак свих његових клијената не би ли евентуално у њему пронашла могући мотив и починиоца. Иако је мало вероватно да је адвоката убила особа коју је заступао, полиција не искључује ни ту могућност.


Фото: Марина Лопичић

 4. Сукоб унутар Лукиног клана


После убиства Лукиног кума Драгослава Милорадовића 28. маја на Карабурми појавиле су се приче да је унутар самог клана дошло до сукоба и раскола због многих илегалних послова, међу којима је, како се сумња, и трговина наркотицима. Постоје спекулације да један део ове криминалне организације жели да преузме Луки вођство, због чега "чисте" све људе који су му били блиски и одани и који су водили његове послове у Београду. Како каже наш саговорник, могуће је да се адвокат Огњановић нашао на мети оног дела клана који жели да свргне Луку и његове људе. Ипак, ова теорија је, према речима извора, најмање вероватна, али истражитељи не желе ништа да препусте случају.

Убица побегао аутомобилом

Како незванично сазнајемо, полиција трага за "голфом", модел 5 или 6, тамне боје и београдских таблица, који је виђен у близини места Огњановићевог убиства.

- Последња два слова на регистрацији наводно су М и С. Такође, верује се да је тај аутомобил пратио други, мањи ауто, такође тамне боје, али с босанским регистрацијама - каже наш извор и додаје да је нападач знао кретање и навике адвоката, као и места у близини његовог стана која су покривена сигурносним камерама.

Извор: Курир

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

перспектива=0

31.07.2018 06:20

Једина препорука јесте побјеци са овог дивљег запада! Овакво стање у друству је резултат висегодисње стратегије уводјења "демократије и слобода" кроз такозвани корпоратизам и сок-ефекте капиталистицке елите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема даље!

31.07.2018 07:22

Ово је декларација о опстанку насих следецих генерација на овим просторима!

Name

Дивљација

31.07.2018 15:08

Дрзава дивљација.

Name

Доктор

31.07.2018 06:23

Као и за сваки други слуцај, писаце се 1-2 седмице, а после ко се сјети да помене. Ријесице се на "Светог" НИКАД. Ста би са Оливером Ивановицем, јел' ријесисе тај слуцај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ АДВОКАТА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕРОПЕ

31.07.2018 06:52

ОДБОР ЗА ЗАШТИТУ АДВОКАТА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ. ИНИЦИЈАТОРИ ЗА ФОРМИРАЊЕ ОДОРА СУ: АДВОКАТ ДУШКО ТОМИЋ - САРАЈЕВО; АДВОКАТ ЗОРА НИКОДИНОВИЋ - ДОБРИЧАНИН - БЕОРАД; АДВОКАТ АНТО НОБИЛО - ЗАГРЕБ, АДВОКАТ СЕНАД КРЕХО - САРАЈЕВО; АДВОКАТ РИФАТ КОЊИЋ- ТУЗЛА; АДВОКАТ СЛОБОДАН ЦВИЈЕТИЋ -БИЈЕЉИНА И АДВОКАТ ЈЕФТО СУБОТИЋ - Б. ЛУКА. ЦИЉ: СТОП НЕКАЖЊЕНОМ УБИЈАЊУ И ПОВРЕЂИВАЊУ АДВОКАТА!!! ИЗБОРИТИ СЕ ДА АДВОКАТИ ИМАЈУ СТАТУС СЛУЖБЕНИХ ЛИЦА КО И СУДИЈЕ И ТУЖИОЦИ! СВАКИ АДВОКАТ МОЖЕ ПОСТАТИ ЧЛАН ОВОГ ОБОРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.

31.07.2018 07:31

Свакако али и адвокати морају имати скрупула. А не за новац радити СВЕ без било каквих морланих и других норми. Ко је има несрецу да вас сретне зна о цему прицам. Мислим да је право име за једног адоваката "лесинар". Извините али је тако.

Name

децко

31.07.2018 07:20

Морам реци... Београдска свакодневница

ОДГОВОРИТЕ
Name

резиме

31.07.2018 07:40

И бањалуцка! Фуцк yоу Додик!

Name

Труе

31.07.2018 08:06

19 убистава овакве врсте у Београду, од почетка године.

Name

За Труе

01.08.2018 19:20

То су криминалци, па молим лијепо, нек се само кокају, антај адвокат, да му Бог душу прости, исти је као и они! Ко се за мач хвата, од мача и гине!

Name

небитан је

31.07.2018 08:38

На туђој несрећи нема среће , то важи и за њих .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина и правда

31.07.2018 08:41

У Србији се то само ради метком и то би се рекло -цасније,овдје у Р С,зртва се данима масакрира,злоставља и немојте то занемарити.Онда и закљуците разлику измедју тамо и овдје!!! И разлику медју лидерима,поцевси од ријецника и културе,па осталог....Погане рјеци,псовања...да се постиде синови цовјецији! Спаси Бозе,земљу ову,од насилника и крвопијаца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

31.07.2018 09:06

Једина сорта људи коју не залим јесу адвокати, то су посебна врста људи коју цека девети круг пакла јер ста раде сем сто узимају баснословне тарифе и награде и тразе рупе у закону и ослобадјају од одговорности полусвијет и криминалце

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

31.07.2018 11:18

Како се понашао према бившој зени и аутистичном сину није боље ни заслузио.

ОДГОВОРИТЕ