Камп Ноу мијења име - Барси 300.000.000 €!

Камп ноу, стадион Барселоне, могао би да ускоро да добије ново име, преносе шпански медији.  

Фудбал 01.08.2018 | 14:00
Камп Ноу мијења име - Барси 300.000.000 €!
Чувени Ноу Камп се више неће тако звати? Барселона би могла да прода име свог стадиона Ноу Камп за 300 милиона евра.

Познато је да ће Камп Ноу почети ускоро да се реновира и да би Барселона на њему требало да заигра сезоне 2021/2022.

Како преносе медији у Шпанији, међу којима је и Марка, ако се челни људи клуба сложе са идејом промене имена стадиона клуб из Каталоније могао би да инкасира 300 милиона евра.

"Бренд је веома важан у спорту и на крају крајева то је нешто што вам даје ресурсе да се надмећете", рекао је један од директора, а преноси Марка. 

Године 2015. предоложено је да стадион промени име и тада је цена била 200.000.000 евра, међутим како је три године касније усвојен план за реновирање стадиона који би требало да се зове "Ноу Цамп Ноу", клуб је подигао цену за 100 милиона. 

Претпоставља се да би америчке или азијске компаније могле да плате оволику цену и о томе ће се расправљати почетком 2019. на великом генералном састанку клуба.



Фудбал је одавно више од забаве, пре би се рекло моћна индустрија. 

Вртоглави трансфери фудбалера, још вртоглавији спонзорски уговори, велики новац од ТВ права, масовна продаја дресова... уз то и продаја имена култних стадиона, јер сваки додатни "динар" (евро/долар/фунта) добро дођу.

Барселона је, рецимо, дуго оклевала да на грудима својих дресова "инсталира" лого и име спонзора, али богата понуда катарске компаније била је исувише примамљива да би била одбијена... 

Зато и не чуди што је освежена прича о томе да би Барселона могла да се придружи Арсеналу, Манчестер ситију, Бајерну и многим другим европским клубовима, који су продали име свог стадиона. Да би остали конкурентни и осталим највећим клубовима света, и у Барселони су одлучили да је време да се заборави традиција и заради додатни новац од спонзора, а нови потез руководства биће и промена имена стадиона "Ноу Камп".  

Последње информације из Каталоније говоре да је управа Барселоне близу одлуке да прода име стадиона Ноу Камп за 300 милиона евра (на дугогодишњи период), упоредо са проширивањем капацитета и модернизацијом тог објекта (радови би требало да буду завршени за сезону 2022/23.).

Ако се ове информације обистине, а наводно челници Барселоне преговарају са компанијама из Азије, али и САД, већ од оне тамо сезоне (2029/20.) стадион Ноу Камп, који је Барселонин дом више од 60 година (0д 1957. године), могао би да се зове другачије.

О овој идеји прича се већ неколико месеци, а раније су челници Барселоне наводили да би уговор о коришћењу имена стадиона трајао 25 година. Раније се причало и да је готово близу споразум са фармацеутским гигантом из Барселоне - компанијом "Грифолс" око коришћења имена стадиона, али то није било реализовано. Да јесте дом Барселоне би се већ звао "Ноу Камп Грифолс".

Сада су у игри неке друге компаније заинтересоване за "наминг ригхтс" (коришћење имена стадиона) са којима су преговори отворени, наводе медији у Шпанији, због тога што планирани радови на реновирању стадиона изискују више новца од планираног, па је Барселона тренутно "кратка" за око 200 милиона евра. 

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар