Одржан парастос за убијене Србе

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у спомен-капели у Трнову и на спомен-обиљежју на Рогоју данас је у организацији Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново обиљежено 26 година од страдања 124 цивила током протеклог рата.

Република Српска 30.07.2018 | 16:39
Одржан парастос за убијене Србе
Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија изјавио је данас да је општина Трново, према броју становништва које је тада живјело, друга општина по броју страдалих у Републици Српској.

"У Трнову су се догодили страшни злочини почев од села Ледићи, а из 11 села је тотално исељено српско становништво", рекао је новинарима Тимотија.

Он је позвао да се процесуирају ратни злочинци одговорни за страдање становништва Трнова, наглашавајући да се тренутно води један поступак против Еде Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозе.

"Осим тог злочина, има и других. Ко је крив за убиство Милуна Тешановића од 18 мјесеци и старице од 95 година. Коме су сметали ти људи? На данашњи дан прије 26 година су биле најкрвавије борбе и људи су бјежали преко Рогоја у Калиновик и друге општине", рекао је Тимотија.

Он је подсјетио да је на данашњи дан прије 26 година само из Трнова погинуо 21 цивил и постојала је наредба да се уништи и попали све српско.

"На данашњи дан ми је погинуо ујак. А отац ми је страдао на Трескавици", рекао је Тимотија, указујући и на лош положај дјеце погинулих бораца јер се не спроводе законска рјешења која регулишу њихова права.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић, који је био рањен на Рогоју као борац Војске Републике Српске, истакао је да за народ ове локалне заједнице 30. јула прије 26 година прошао голготу.

"Судионик сам тога догађаја и посљедњи сам живи свједок који је прешао преко Рогоја. Сви који су остали иза мене су, нажалост, побијени. Најжалосније је да нико до сада није одговарао за овај страшан злочин", рекао је Гаговић.

Он сматра да српске жртве у правосуђу БиХ немају адекватан третман.

Раде Ивановић присјетио се да су јаке муслиманске снаге напале 30. јула 1992. године, разрушили све српске куће и запалили све које су затекли.

"У јуну и јулу су 55 села и заселака запалиле војне снаге тзв. Армије БиХ и потпуно уништиле Трново", рекао је Ивановић.

Лидер СДС-а Вукота Говедарица, који је присуствовао обиљежавању страдања грађана Трнова, изјавио је новинарима да је нажалост много оваквих стратишта у Републици Српској.

"Српски народ је у протеклом вијеку био страдалнички, гинуо за слободу, на својој земљи и својим огњиштима и народ који је пострадао за правду. Нема светијег задатка од оног када човјек положи живот за отаџбину, посебно ако је ријеч о цивилима", рекао је Говедарица.

Он је истакао да је бол Републике Српске већа због чињенице да су страдали жене, дјеца, старци, те да се то никада не смије заборавити.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић изјавила је да народ Трнова и данас осјећа горчину јер је готово 10 одсто цивилног, али и војно способног становништва те локалне заједнице страдало током протеклог рата.

"Све је покошено и остала је пустош, крв и језива тишина, умрли град. То је био објективни и сурови рат, а оно што се данас дешава је невидљиви рат. Тада се насртало на људске животе и вијековна огњишта, а данас се дешава да се злочинци заклањају иза жртве, а жртве покушава преобразити у џелате", истакла је Комленовићева.

Она је додала да за страдале становнике Трнова и околних села са којима граничи општина Калиновик правде нема ни до данас.

Спомен-обиљежје Рогој подигнуто је за 186 борца Војске Републике Српске из Трнова, Калиновика, Гацка и Билеће који су страдали бранећи становнике Трнова.

Јединице Војске Републике Српске су 12. јула 1993. године ослободиле Трново, гдје су затекле само згаришта и рушевине, јер је 98 српских села уништено, као и сви привредни објекти.

Око 80 одсто стамбеног и привредног фонда било је порушено.



(БН ТВ/Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

дзоо

30.07.2018 15:00

Ми смо светски прваци.Славимо изгубљене битке.Покој дусама.Али брацо срби оцемол се ресити будало који нас воде у нова клања. Треба се ресити идиота да нам мајке не носе црнину,имал иједан народ на свету као ми сви нам криви сви нам непријатељи.Засто где проблем код нас или остатак света.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чика Куре

30.07.2018 16:01

Је ли био Ибро Берило Гаговићев финансијер?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

30.07.2018 18:54

ли Јоје Пророк ,Ике Бјелица и Анделке Кнезевиц?ове три протуве на целу са Јоком Пророк су биле брука за организацију...Јоку да кандидују за предсједника Србије ,прихватила би кандидатуру ,зена умислила да је алфа у омега...

Name

Ндп Фоца

30.07.2018 16:40

А гдје си ти био Вукота 1994 и 1995 побјегао.Сада реци да си био млад.Побјегао си испод вреца мекиња,и сада ти прицас о српству.Срам те било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

30.07.2018 19:26

Сад ви серендате Вукота је дјете Фоче.

Name

Рус

31.07.2018 12:49

Хвала ти Ратко за ослобадјање трнова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из

31.07.2018 13:19

Влахоља,Ратко је нас понос ,херој. Ратко ,је за нас јунак над јунацима...Ратко ,зив нам и здрав 100год...поносни смо на СЛОБОДУ ...сто си нам са војницима извојевао.