Како казнити нерад тужилаца?

Иако имају бројне пропусте у раду, тужиоци у БиХ никоме не одговарају с обзиром на то да је постојећи систем утврђивања одговорности неефикасан и једини начин да се томе стане украј је да се тужиоци бирају на ограничен мандат, а не као што је сада случај - доживотно.

Босна и Херцеговина 30.07.2018 | 07:25
Како казнити нерад тужилаца?
Ово је, у суштини, став стручњака који кажу да је све чешће падање оптужница, опструисање и чување предмета по ладицама и непокретање крупних истрага у БиХ постало забрињавајуће, посебно због тога што нико и поред видљивих пропуста није позван на одговорност.

Оптужница за предмет "Гибралтар", за случајеве Џенана Мемића и Давида Драгичевића, афера "Рекет", грешке у случају "Пандора" и бројне од суда одбијене и непотврђене оптужнице само су дио пропуста тужилаца у Босни и Херцеговини због којих нико није одговарао.

О њиховом нераду довољно говори и податак, мада не званичан, да међу око 60 тужилаца у Тужилаштву БиХ има и оних којима дуже од годину дана није потврђена ниједна оптужница.

"Данас имамо мјешавину тужилачких и полицијских истрага, при чему доминира полиција, која манипулише тужилаштвом. Тужилаштво, с друге стране, успоставља врло озбиљан механизам аутоцензуре и истрага од политичке моћи да отвори озбиљне истраге.

Имамо и проблем што судије и тужиоце бирају доживотно и самим тим дајемо им одријешене руке у принципу 'радите шта хоћете, нико вас не може смијенити'. Прва фаза би била ограничавање мандата и онда да се кроз њихов рад оцјењује да ли треба да добију нови мандат или не", рекао је за "Независне" Крстан Симић, правник и бивши судија Уставног суда БиХ.

Иначе, у БиХ тренутно на одговорност тужиоце може позвати једино Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) преко Канцеларије дисциплинског тужиоца, али бројни случајеви пропуста у раду остали су некажњени.

О нераду појединих тужилаца никада није ни било ријечи, а како наглашавају појединци, и бројни случајеви који су отварани претварани су у политичке или личне обрачуне.

"Механизам да буду кажњени пропусти и нерад тужилаца постоји, а то је дисциплинска комисија, која не ради свој посао. Они су спори, а и не знају радити свој посао. Суштина је у томе да је све до људи. Постоје могућности, само је питање воље", рекао је Владо Адамовић, адвокат и бивши судија Суда БиХ.

Стручњаци истичу и то да је реформа правосуђа БиХ наметнула стандарде за које као друштво нисмо били зрели, те да је проблем и у томе што друштво тужиоцима није обезбиједило све потребне ресурсе, због чега је и повјерење у правосуђе генерално у БиХ међу најнижим у Европи.

Као примјер наводе да у Европи преко 70 одсто грађана вјерује правосуђу, у Данској чак 91 одсто, док је у БиХ али и региону то на нивоу од око 20 одсто.

"Ми смо једино друштво у региону, па и у Европи можда, гдје немате тонско снимање узимања изјава и то је недопустиво у овом свијету технологија. Можете ли мислити колико то ствара могућности за манипулације", рекао је Симић.

(Независне новине)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Митар М.

30.07.2018 05:43

Ово је веома слозено питање. Засто. Зато сто у БиХ имамо 3 нивоа тузилаца. Окрузни/кантонални, репубицки и тузиоци БиХ. Најнизи ниво углавн9м мора да ради, јер онај тузилац који не испуни норму од годисње око 160 Кт предмета, ризикује да дисциплински одгивара. Насупрот њима, тузиоци у Туз. БиХ имају норму 4-5 предмета годисње. Њих има 61, а ријетко ко од њих за ста одговара. Проблем истрага, је везан за систем ЗКП, који је усвојен. У БиХ успостављен систем, мало англосаксонску, мало европски. Умјесто да је преписан њемацки ЗКП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

30.07.2018 06:40

ПОШТО ЈЕ НАШ СИСТЕМ ПОСТАО "МИКС МИКСОВА"... ЗА МЕНЕ ЈЕ СТВАР ВРЛО ЈЕДНОСТАВНА. ИЛИ ВРАТИТИ ИСТРАГУ У РУКЕ СУДА И ИСТРАЖНИХ СУДИЈА. ИЛИ ГЛАВНЕ ТУЖИОЦЕ БИРАТИ ЈАВНО НА ИЗБОРИМА... ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ БИРА ПОМОЋНИКЕ И ОДГОВАРА ЗА СТАЊЕ КРИМИНАЛАТИТЕТА И ОНИ НИСУ ЧЛАНОВИ ВИСОКОГ САВЈЕТА СУДСТВА КОЈИ САМО БИРА СУДИЈЕ И У КОЈЕМ НЕМА АДВОКАТА - ТАМАН ПОСЛА ОВАЈ ХАОС КОЈИ ПОСТОЈИ У БИХ... ПА ТО ЈЕ СМИЈЕШНО !!!

Name

песелар

30.07.2018 07:36

Веома сложено питање, у сваком случају тужиоци не могу одговарати за не рад, могу одговарати за очите пропусте на појединим предметима а за то је задужен ВСТС. Сулуда је замисао да тужиоци некоме "полажу рачуне", то је немогуће у демократским државама. Суд и тужилаштво су по уставу независне институције. Ограничење мандата је добра идеја а ВСТС мора имати најбоље од најбољих судија, нажалост велики дио њих је под утицајем политике. Ни у Србији стање није ништа боље, Хрватска је нешто мало боља, али је то далеко од европских стандарда.

Name

Никола

30.07.2018 09:15

Повецати им плате, а нетреба да раде у интересу народа и РС, само да стите лопове и криминалце,те лопове и лазове.

Name

Последњи кинески цар

30.07.2018 09:24

Могу а и требају се "преписати" прописи из земаља гдје су Суд и Тужилаштво устројени како треба,али се не могу "преписати" људи који ће радити у тим установама. Има и код нас добрих судија и тужиоца али они као и у свему ниси "главни", јер су "коловође" јаче и на челним положајима. Они ведре и облаче и по правилу су у спрези са политиком. Независност ових институција постоји и траје само док се не изговоре ове ријечи а свако види да ту нема ни "Н" од независности. Политичари су увукли своје кадрове који су по правилу неписмени, али они и нису ту због писмености него због нечег другог. Људи који раде у овим институцијама су се буквално "одродили" од народа у многим сегментима, поготово економском јер имају високе плате и припадају "елити" по њиховим схватањима. Недодориљиви, бахати и осиони. Шта је рјешење? Закони неке европске државе, рецимо Њемачке или Данске, али и европски тужиоци и судије. Увести те људе, дати им плате на ЕУ нивоу, поставити их на кључна мјеста на територији цјеле БиХ и задржати их једно 5-10 година док не доведу ствари на своје мјесто. Истовремено дати им у задатак да у том периоду од младих правника изграде добре судије и тужиоце. Ја другачије и квалитетније рјешење не видим.

Name

Ре Песелар

30.07.2018 09:45

Нигдје тузиоци нису независни вец само самостални у пиступању на претресу и слицно. Они су између правосуђа и управе и не зову их дзаба у Хрватској дрзавни адвокати. Само је суд независан и самосталан. Све ово је и настало јер је неко погресно или намјерно запоцео прицу о тузилацкој независности.

Name

Лик

30.07.2018 06:13

Суспензија, кривична одговорност ето како узимају огромне паре да оборе предмет а у спрези са адвокатима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Независне као извор

30.07.2018 06:27

Наравно овдје независне новине као новине под контролом Милорада Додика покушавају да дочарају грађанима у данашњем тексту да је проблем само у тужиоцима. Притом с готово искључиво наводећи примјере лошег рада тужилаштва БиХ.И пазите манипулације наводе примјер убиства Давида Драгичевића и искључиво кривећи окружно тужилаштво у Бања Луци. Наравно свим добронамјерним људима је познато да је главна кочница у расвјетљавању убиства врх МУПа РС. Дарко Илић који је преузео случај а Лукач и Ћулум као главни заштитници нарко мафије. Свима је познато да је Драган Лукач звао главног тужиоца Желимира Лепира и тражио да се случај Давида Драгичевића обустави и прогласи задесом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

30.07.2018 06:29

Судство је један од важнијих фактора елитистичког система, ништа им бити неће! Свако ко озбиљније затражи правду и право биће проглашен комуњаром, противником државе, рушилачким фактором итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исток

30.07.2018 06:34

Није природно , односно није нормално да тузиоци и судије буду медјусобно бирани. То ствара додатну пометњу. Милорад Додик посто је одговоран за све да треба да буде одговоран и за тузиоце и судије у судовима републике српске. Дакле , предсједник и скупстина би требали да изаберу најпостенијег и да одговарају за његов постен рад рад. Сва гласања морају бити јавна и записана , да знамо ко нам доводи постене а ко лопове од судија и тузиоца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУГОИСТОК

30.07.2018 07:43

Милорад је кадија и који тузи и који суди. Он је Све. Ако неко "интервененисе" или "плати" и најдоказнији процеси се обустављају. Довољно је навести два свјеза примјера : афера "дизел" милион доказа, одбацена због недостатка доказа? афера "проф Паповиц", прецутно стопирана због опсте умијесаности политицких субјеката "битних ликова Републике", доказа осам вреца? Али када неко небитан направи глупост пресуда стизе за десет дана...

Name

Игор

30.07.2018 07:34

А како се бранити на Суду БиХ кад у 2. и 3. степену одлуцује исти орган ? Има ли то игдје на свијету ? Правосудје у БиХ је катастрофа као и све остало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АДВОКАТИ

30.07.2018 07:58

СУ ЗЛО ОВЕ ДРЗАВЕ.ОНИ МОНТИРАЈУ ПРОЦЕСЕ СА ТУЗИОЦИМА А СА СУДИЈАМА ДОГОВАРАЈУ.ПРИМЈЕР ДЗЕНАН МЕМИЦ ИЗ САРАЈЕВА,ДАВИД ДРАГИЦЕВИЦ Б.ЛУКА.ОВО ЈЕ САМО ПРИМЈЕР,КОЛИКО ИХ СЕ НЕ ЗНА.КО ПОСТАВЉА ТУЗИОЦЕ У РС И ФБИХ ОНИ СУ КРИВЦИ.ОСМИСЛИТИ И ТУ ПОКРЕНУТИ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ И ПРОТЕСТЕ,ИМАМО ДОКАЗА ,"ХИТНО".

Name

Мало ли је...

30.07.2018 07:40

Основни проблем је недостатак ПОЛИТИЧКЕ ВОЉЕ, она је услов свих промјена и побољшања. Кад постоји политичка воља у смислу праведног уређења друштва, све је лако и једноставно. Усвојање закона, регулативе, избори носиоца правосудних функција, провођење закона, рад правосудних и полицијских институција, ... , све постаје лако и једноставно. Како достићи ПОЛИТИЧКУ ВОЉУ, то је питање свих питања. МОЖДА ЈЕ ПРОБЛЕМ У НАМА БИРАЧИМА?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИРАЧ

30.07.2018 10:37

Ево овај коментар ("Мало ли је...") је погодио суштину проблема. Кључ за рјешење евидентног проблема (лош рад тужилаштава и судова) се налази у политичкој сфери. Дакле, заиста НЕМА политичке воље да се тај проблем разријеши. Људи који управљају политичким процесима суштински не желе ПРОФЕСИОНАЛНО и НЕЗАВИСНО тужилаштво и судство, колико год се евентуално декларативно изјашњавали да су за то. И овај проблем се не може ријешити без политике (кад кажем "политике" не мислим на "политиканство" које је данас јако раширено на овим просторима). Овај проблем се неће ни разријешити докле год на челне позиције државних институција и кључних ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА (!!!) не запосједну људи који су спремни да СВОЈИМ ЛИЧНИМ ПРИМЈЕРОМ (моралним и културним понашањем, стручним и вриједним радом) укажу, прво својим најближим сарадницима, затим свим својим подређенима и на крају цјелокупној јавности, како се треба понашати. Е када ће се такви профилисати на кључним позицијама у државним институцијама и на челу политичких странака код нас - то је питање на које нико не зна одговор. НАЖАЛОСТ БЕЗ ТОГА НЕМА РЈЕШЕЊА ОВОГА ПРОБЛЕМА (волио бих да нисам у праву, али сам више него сигуран да је то тако). И као што "Мало ли је..." на крају свог коментара упита: "Можда је проблем у нама бирачима?". Да проблем је управо у нама бирачима. Шта се то у нашим главама догађа да нисмо у стању логично и рационално расуђивати и према здравој логици опредјељивати своју бирачку вољу при томе никоме не допустити да са нама манипулише, односно ни једној политичкој опцији не давати БЕЗРЕЗЕРВНО повјерење? Тужно је рећи, али бојим се да ми немамо ментални капацитет за разрјешење овог стања. С друге стране врло је битно знати да нико неће наш проблем разријешити, нити ће се он сам од себе ријешити. ДАКЛЕ, ВРИЈЕМЕ ЈЕ ДА ПОЧНЕМО РАЦИОНАЛНО, ЛОГИЧНО, ЉУДСКИ И МОРАЛНО, РЕЗОНОВАТИ, БЕЗ СИТНОШИЋАРЏИЈСКИХ МОТИВА.

Name

Последњи кинески цар

30.07.2018 12:13

@Мало ли је... Слажем се. Нема полиитчке воље. И можда јесу бирачи и криви. Али ево ти сада избора? Шта се бирачима нуди ново, у смислу нових лица, нових људи, нових идеја. О програмима да и не говорим. Програмима се нико и не бави, само се оптужује и реагује на оптужбе. Шта бирач да изабере и да буде сигуран у коријените промјене? Кога? По мени, нема таквог. Све иста лица, знам већ унапријед шта ће ко рећи, учинити, и шта му је максимум.

Name

Хм!

30.07.2018 07:40

Смјена,нога,напоље!Одговарају и то слијепо алусају свога сефа,не раде они по закону веx га злоупотребљавају,а најгрлатији с налогодацци апелујуци да институциј раде свој посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

30.07.2018 08:54

Овдје је све накарадно па и суд и тузиластбо политивко а не народно то нема нигдје а полиција и политика и тузиладтбо све повезано злоупотребом институција од локалних лопова срамота невидјена па се тамо искриве како је ктива медјународна јојњој лоповлук невидјени само кривицна одгоборност за злоупотребу полозаја кога они висе мазу све узурпирано безвласце све то на смеце историје и у цитанке за наук дјеци па предратне цистатице курсисти раде као правна помоц за геадјане а повезани са судијама адбокатима и обогатили се на рацун јадног народа па имовина говори све на овим просторима ко гдје и како је то зарадио ама ово је само веци градн људи стоп криминалу ово стање само лоповима идговарy а народ бјези од овог зла па ваљда постоји њемацки такон нека га препису па зели нека изволи бити лопов а не овај циркус невидјени као да је 16 вијек а не 21 пљацка стољеца а политицари мудрују а главни кривци они лазима обманама и по цијену рата бране то а засто !! Питајта ако имате кога питајте или бјезите

Name

Налогодавци

30.07.2018 08:59

Налогодавци стоп нема даље у затвире и одузимање имовине и тацка ! И то нема везе са изборима јер доста лопова це се провуци кроз изборе типа папака иприкривања лазним папиримааа и њемацки закон преписати а судије тузиоце адвокате који су злоупотребили институције големе казне јер ово је бас зло големо урадјено

Name

Дане

30.07.2018 08:07

Тузиоци судије и адвокати као спона највећа мафија на овим просторима и даље човјек Нетреба ништа да коментарише и док је тако биће нам супер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

30.07.2018 09:23

Која глупа тема. Жена у Сарајеву гола по суду ходала па јој нису ништа могли а да смјене некога ко неради довољно. Искрено БиХ је супер држава,да имам факулет и државни посао уопште не бих долазио на посао. Ови тужиоци су још и добри како је народ глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домицилни

30.07.2018 10:40

Хахахахахаха !!! Добар поглед на нашу ситуацију ! Хахаха !

Name

Мистик

30.07.2018 10:22

Коме да одговарају у овом систему избора који је подесен за нецасне и криминалне кадрове. Па је ли главни републицки тузилац РС именова на ту функцију и затим поново за цлана ВСТС, тијела које именује тузиоце, у најмању руку неморалним поступком, који није далеко ни од криминалног. Тузилацка овластења без одговорности се морају промијенити јер су опасна за демократију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОМИЋ

31.07.2018 07:12

БРАВО, КОЛЕГА СИМИЋУ. ПОТПУНО ТЕ ПОДРЖАВАМ. ПОГОДИО СИ СУШТИНУ СТВАРИ. ПОЗДРАВ!

ОДГОВОРИТЕ