Фирма без шефова-радници одлучују

Шефови једне фирме у Бечу "укинули" су своја радна места и вођење послова препустили су запосленима. За сада се нови концепт рада показао као успешан.

Занимљивости 29.07.2018 | 13:26
Фирма без шефова-радници одлучују
Ово је прва таква фирма у главном гарду Аустрије која се упустила у нови тренд холократију, односно "нови посао" (Неw wорк).

Фирма Теле Хаасе постоји од 1963. године и бави се електроником система за заштиту и надзор, а цела структура фирме променила се пре пет година када су уклоњени сви облици хијерархије, укинути поједини сектори, а одговорност пренета са менаџерског нивоа на свих 75 запослених.

Сада сви доносе одлуке, био практикант или радник, свеједно је. Маркус Стелцман се тако више не зове директор него сматра да је "режисер" у новонасталој подели.

За привредни магазин "ЕЦО" Стелцман је рекао да је основа њиховог успеха унутрашња транспарентност.Упркос томе, ограничења постоје.

"Запослени не знају које су им појединачне плате, али постоји транспарентност у пословању и зато су сви у могућности да у име предузећа доносе одлуке“, каже Стелцман.

Када су пре пет година почели са експериментом нису сви запослени били за ову врсту реструктурирања. Неки менаџери су дали отказе.

Данас је менаџере заменио одбор који се брине о плану рада, маркетингу и дистрибуцији. Сви радници и раднице могу да се изаберу да буду у одбору и да заједно раде на стратешким питањима, а фирма се води девизом да „свако ко ради са уживањем, свој посао ради добро.“

За сада се нови концепт рада показао као изразито успешан.

"Концерни као Фолксваген, банке и разне осигуравајуће куће долазе нам у посету да виде како може да се ради на другачији начин", додаје Стелцман.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар