Србија уводи базу свјетских терориста

Сви терористи света ускоро би се могли наћи и у српској Националној бази. У току је јавна расправа о Нацрту закона о националној бази података за спречавање и борбу против тероризма до 15. августа. Национална база садржи податке о физичким и правним лицима на националној листи терориста, терористичких организација или финансијера тероризма.

Србија 28.07.2018 | 21:09
Србија уводи базу свјетских терориста
План је да у Националној бази буду имена свих лица са листа Уједињених нација и других међународних организација у којима је Србија члан, као и свих оних који су већ евидентирани као осумњичени, оптужени или су осуђени за тероризам и повезана кривична дела.

Шеф Кабинета директора Безбедносно информативне агенције Игор Кецојевић каже да међуресорна радна група убрзано ради на успостављању националнле базе података за спречавање и борбу против тероризма. 

Додаје да је реч о ројекату на којем је ангажовано више државних органа који су надлежни за ову област. 

"Очекује се да ће се пројекат реализовати у наредној години, а успостављањем националне базе података Србија ће бити међу ретким европским земљама које поседују такву базу", каже Кецојевић.

Јединствена национална база објединиће све постојеће податке. МУП има евиденцију терориста и организованих криминалаца.

Постоје и многе друге, једна је и база са око 15.000 терориста и криминалаца са софтвером за препознавање лица коју је са Машинским и Математичким факултетом, сачинио Факултет безбедности.

"Тај софтвер за препознавање лица и ово што законодавац жели а сигуран сам да жели да унапреди кроз закон та софтверска решења омогућава да сва она лица која имају више пасоша законских, незаконских, јер ми знамо да на територији Турске и Сирије постоје фабрике за прављење пасоша -  оргиналним пасоша са лажним именима, оргиналиним сликама, али ова база генерисаће не само имена и презима и дела за која се гоне, него ће генерисати и њихове фотографије", каже  проф. др Дарко Трифуновић са Факултета безбедности.

Циљ успостављања Националне базе је безбедна, а ефикаснија размена информација надлежних органа. Подаци из Националне базе могу се користити за спречавање претњи од тероризма, благовремено откривање терористичких активности и кривично гоњење, наводи се у Нацрту закона.

Кецојевић каже да је размена у овој области већ на завидном нивоу и да ће успотављањем националне базе она бити убзрана, поједностављена и одвијаће се у реалном времену.

"Другим речима, ако цариник и полицајац уђу у аутобус укуцавајући имена у истом трентуку добиће да ли се та лица налазе или не налазе у одређеним дата базама", каже Трифуновић.

Закон је део активности на унапређену система за борбу против тероризма и део је припрема за преговарачко поглавље 24 - Правда, слобода и безбедност.

Извор: РТС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

рокало

28.07.2018 22:06

Боље да успоставе базу српских ратних злоцинаца. Мислим да би био моралније, овако је лицемјерно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

29.07.2018 07:39

Срби су сви похапсени и одговарају неки по заслузи а неки лезе ни криви ни дузни једино сто су срби зато су криви

Name

Докле висе .

29.07.2018 09:22

Стацемо са оним другим злоцинцима???

Name

За рокало

29.07.2018 16:51

Па ко напада по европи срби или турци? Највеце зло сте