Грабар-Китаровић наљутила Комшића

Расправе о Босни и Херцеговини и њеној будућности те односима унутар земље не престају. Из Загреба стиже порука да Босна и Херцеговина не треба бити третирана на посебан начин, док Брисел каже како се рјешење мора тражити унутар земље.

Регион 28.07.2018 | 19:27
Грабар-Китаровић наљутила Комшића
Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић сматра како је Босна и Херцеговина "посебан случај" који се тако мора и третирати. Грабар-Китаровић посебно забрињавају измјене Изборног закона.

"То сам рекла колегама и у Бриселу и у НАТО-у, да сви помало дижу руке од Босне и Херцеговине. А, Босна и Херцеговина је управо тај посебан случај, "суи генерис", који треба гледати посебно и који треба укључити у процесе европских интеграција па чак и без обзира на степен испуњавања реформи. Није дошло до промјена изборног законодавства нажалост. Надам се да прије избора неће доћи до неких брзинских промјена Изборног закона, који неће бити у интересима сва три народа", поручује хрватска предсједница.

На тврдње Грабар-Китаровић о томе да су од БиХ сви дигли руке реаговао је предсједник ДФ-а Жељко Комшић који поручује да ће се БиХ бранити од напада.

"Можда је Грабар-Китаровић управу. Можда смо заиста препуштени сами себи, али мора знати да ћемо бранити од њихових руку. Грађани Босне и Херцеговине добро знају како то изгледа кад 'пријатељска' Хрватска спусти руке на њихова плећа", истиче Комшић.

СДП-ов преговарач о Изборном закону Дамир Машић сматра како је ово дрска изјава која не иде у прилог добросусједским односима.

"Закон о изборним јединицама у Федерацији је у складу са свим регулама од Устава Федерације, од препорука Венецијанске комисије, и свега оног што спада у позитивне прописе како Босне и Херцеговине тако и међународних конвенција и протокола које смо ми као држава потписали. То што се политички нешто не свиђа ХДЗ-у у БиХ, ХДЗ-у Хрватске, ХДЗ-у чија је чланица госпођа Колинда Грабар-Китаровић то је њихов проблем на који ми не треба да реагујемо", сматра Машић.

Босна и Херцеговина на путу према ЕУ ће морати промијенити своју структуру, посебно трипартитну подјелу, поручује комесар Европске уније за проширење Јоханнес Хахн.

"У Босни и Херцеговини ми морамо, да тако кажемо, да промијенимо друштвено ткиво, што такођер значи да се мора промијенити трипартитна подјела друштва и морамо видјети како то може бити учињено. Још увијек немамо рјешења на столу, али сам сигуран да су они свјесни да морају наћи рјешење и ми им морамо у томе помоћи", закључује Хахн.

Европски пут БиХ је заустављен, кандидатски статус није ни на видику, а стварно стање интеграција је веома тешко.

"То стварно стање значи најмање три године кашњења од обећаног рока за добивање статуса кандидата. У то вријеме, у те три изгубљене године, преко 100 хиљада људи је напустило ову земљу. Де фацто имамо најодговорније људе у Европи који ових дана долазећи овдје могу само констатирати, нажалост, да се, како то они кажу, народи све више удаљују међусобно, а не да идемо заједно градити односе и ту европску будућност", каже Мартин Рагуж, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

"Они који су пратили самит у Софији могли су још горе ствари да чују око овога. Односно да не чују ништа, а то је горе, да не чују да нема Босне и Херцеговине нигдје на том путу. И, Савјет министара не дође да нам прича о томе, односно предсједавајући", додаје Небојша Радмановић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина би у наредних мјесец дана требала одговорити на додатна питања која су дошла на Упитник, а да ли ће се и када моћи расправљати о додатном напретку можда се буде знало након избора. 

Извор: Н1

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Рус

28.07.2018 17:32

НДХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

28.07.2018 18:05

У праву је Комсиц....и Хрватска, али и Србија, а и Турска само извлаце корист због односа у БиХ.....БиХ је таква каква је, сулудо би јој било мјењати уставно уредјење, али простора за напредак унутар БиХ и њених ентитета Републике Српске и Федерације БиХ сигурно има, без стете по било који народ.

Name

Ре Бања

28.07.2018 21:36

Откуд Бања на Седренику. Јел ово Зељица сто Неркеза пригласи Хрватком. Смијесна крехатура дрзхава.

Name

Пд

28.07.2018 17:43

Па шта је жена погрешно рекла? Ови нападају као осови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

28.07.2018 18:56

Зехид Комшић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.07.2018 19:53

Извини али тај Комсиц је најпаметнији политичар у БиХ.Нисам ни ја за њега али то је ипак истина.

Name

Молим

28.07.2018 20:46

Какву ви Босну спомињете. Цим је он издао хрвате могу занислити ста би србима урадио!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Молим

28.07.2018 21:09

Ти велку помоц имас из русије и србије видјело се то добро крајем рата 95 у крајини и посавини

Name

xx

28.07.2018 22:17

Комсиц је дијете из "српско-хрватског брака"...

Name

То

28.07.2018 21:15

Зељане србине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Компромис

29.07.2018 16:22

Мислим да би било упутно позвати Додика да смири ове тензије, да предложи најбоље рјешење за браћу Хрвате, да буду задовољни, да се више не свадјају. Он је Човићев велики друг, можда зна неке тајне рецепте боље од овог Комшића, а који је за њих издајник. Радо ће се он одазвати, не сумњам у задовољавајући договор.

ОДГОВОРИТЕ