Туш: Велике силе мијењају тон

Расте нервоза албанских лидера јер моћне земље имају све више разумевања за нашу позицију. Дачић: И САД поручују да је потребан компромис. Арифи: Рат, ако се дирају границе

Србија 28.07.2018 | 10:35
Туш: Велике силе мијењају тон
Све је дужа листа савезника Приштине који полако ускраћују безрезервну подршку косовским Албанцима у дијалогу са Београдом, а државама које почињу отворено да им "лупају пацке" да смање апетите у преговорима полако се придружује и најјачи покровитељ независности Косова - Америка.

Судећи према сигналима које су неки од најважнијих вашингтонских званичника слали последњих дана у сусретима с премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, није искључен ни заокрет у политици САД кад је реч о решавању косовског питања.

Тако је саветник председника САД за националну безбедност Џон Болтон отворено пренео Дачићу да је досадашња америчка политика према региону била руковођена "аутопилотом", односно ставовима дефинисаним пре 20-30 година, и да је садашња администрација спремна да "чује креативна решења за Косово".

И атмосфера на састанцима председнице Владе с низом утицајних конгресмена, сенатора и представника Стејт департмента била је обојена позитивним сигналима, па је генерални утисак који Брнабићева носи из Вашингтона да Србија коначно има саговорнике који су спремни да саслушају њене ставове.

Све то подгрева нервозу у Приштини, где се албански лидери не либе чак ни да запрете ратом ако се макар и помене неко решење које им се не допада. А тренутно им је прихватљив само један исход - да се у потпуности заокружи њихова лажна држава.

Очигледно изиритиран добрим пријемом наше делегације у Вашингтону и порукама које су одатле послате, Авни Арифи, шеф приштинског тима у дијалогу са Београдом, брже-боље је у петак запретио да ће рат бити неизбежан ако неко размишља о прекрајању граница на Балкану и поручио шта Приштина очекује:

"Желимо узајамно признање, успостављање билатералних односа баш као са другим суседним државама."



О све очигледнијим померањима у међународној арени у вези с косовским проблемом и паници Приштине говорио је и председник Александар Вучић, који је поручио да је због тога све чешћа мета напада:

"Критике су учестале после састанака које сам имао са Путином, америчким представницима, Меркеловом, са лидерима сила без којих неће бити решења. А нарочито после сусрета са Макроном, јер су схватили да подршка Србији расте."

Брнабићева, која је у САД присуствовала обележавању 100 година од подизања српске заставе на Белој кући, рекла је да јој се чини да се сада Србија и Америка боље разумеју када је реч о питању Косова. И министар Дачић поручује да је осетио позитивне сигнале у Вашингтону:

"Пренео сам председнику Вучићу утисак је да је ситуација сада битно различита. Највећа промена је та што су вољни да саслушају и аргументе Србије, а не као пре, да само поручују да је питање Косова решено. Сада кажу треба да се нађе компромис, а то је велика разлика."

Међутим, иако преко окена очигледно стижу топлије струје, а и европске земље почињу да попуштају, најутицајнија држава ЕУ - Немачка, засад стоји на истом становишту - да Срби на Косову могу да добију ЗСО, а да се заузврат Приштини отворе врата у свим међународним организацијама.



ПУТИН И ТРАМП

Министарство спољних послова Русије демантовало је у петак медијске написе да се амерички председник Доналд Трамп на састанку са руским лидером Владимиром Путином у Хелсинкију сложио са предлогом да Србија призна независност Косова у замену за територије. Такав текст пре два дана објавила је приштинска "Газета експрес".

ЂУРИЋ: ДИРНУЛА МЕ ТАЧИЈЕВА БРИГА

Кад глуме да су нека држава, логично је да глуме и ту бригу, и само могу рећи да сам веома дирнут - рекао је у петак, за "Новости", Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, поводом изјаве Хашима Тачија, председника привремених институција у Приштини, дате после састанка са представницима Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе. Тачи је рекао да више не могу да се затварају очи према неправди коју Албанцима чини Београд.

"Не мислим да су Албанци из ових општина угњетавани и да треба да се такмичимо у томе ко има мање права. У делу Србији који ми контролишемо сви могу да се осећају као код куће, а у оним деловима које не контролишемо ситуација није баш најбоља", каже Ђурић.

(Вечерње новости)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

рат

28.07.2018 08:39

Хоће Арнаути опет бијег у Албанију и Маћедонију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

28.07.2018 09:02

Ово су игранке у ком би Србији понудили Митровицу и два села да призна Косово. Ово је укомпановано да опере наше послушнике пред народом.

Name

дзоо

28.07.2018 08:47

Ја који је будала овај Дациц он мисли Амери мјењају тако политику као нас Додик и његов Вуцко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо

28.07.2018 09:07

Не мисли. Зна да је то игранка и приредба пред признање.

Name

децко

28.07.2018 09:36

Свако види колико су Албанци искљуциви и безобразни са својим максималистоцким захтјевима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

28.07.2018 15:24

Тако ми видимо Сиптаре или Албанце. Нетреба бити сигуран да их и други тако виде.Други и нас и њих гледају истим оцима само сто понекад зазмуре на једно око. Њима је вазно да је ту могуц неки рат и да ту виде своју корист као и ови наси сто нас воде.

Name

Рус

28.07.2018 09:41

Е не би се сиптар ни у албанији зауставио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

28.07.2018 14:04

Казу : " Оце тусират Албанце " милом или силом.

ОДГОВОРИТЕ