БиХ: Болести због миграната?!

У Кантоналној болници „Др. Ирфан Љубијанкић“ у Бихаћу прекјуче је од менингитиса умро мигрант из Пакистана Хасан Мухамед.

Босна и Херцеговина 27.07.2018 | 20:35
БиХ: Болести због миграната?!
"Примљен је у болницу 18. јула због јаких упала и инфекција, а умро је прекјуче у 9.30 сати у болници. Узрок смрти су менингитис и упала плућа", саопштено је из МУП-а УСК.

Како сазнајемо, 19-годишњи Пакистанац боравио је у приватном смјештају у Бихаћу, гдје се разболио, након чега је превезен у болницу.

Сада су се многи у Крајини запитали пријети ли БиХ, осим мигрантске кризе, и епидемија менингитиса. Надлежне службе не могу са сигурношћу потврдити одакле је умрли младић дошао, како се заразио менингитисом и гдје је боравио прије Бихаћа.  

Менингитис је ријетка али опасна болест, а узроци могу бити инфективне или неинфективне природе.

"Бактеријски менингитис врло је озбиљна болест која може бити смртоносна. Болест се најчешће преноси кашљањем, кихањем, љубљењем или дијељењем прибора за јело.

Вирусни менингитиси чешће се појављују од бактеријских, лакши су и ријетко узрокују компликације. Зависно о узрочнику, може се пренијети капљичним путем, као и бактеријски, али и загађеном храном, водом, преко прљавих руку или убодом инсеката", објашњавају љекари.

Примаријус др. Драган Стевановић, шеф Интернистичког одјељена Опште болнице „Прим. др. Абдулах Накаш“ у Сарајеву, казао је за „Аваз“ да би овај случај требао бити аларм за државу.

"Болест је опасна и лако преносива. Било је код нас менингитиса и прије миграната, али основни је проблем на који начин ми прихватамо те људе и здравствено надзиремо. Прије неколико мјесеци љекари су упозоравали да држава треба регулисати њихов боравак како би се спријечило евентуално ширење инфективних болести", објаснио је Стевановић.  

Додао је да се, умјесто тога, власт само препуцава гдје ће смјестити мигранте.

"Ово је ствар заштите здравља не само миграната него и бх.грађана. Њихово је право да добију пристојан смјештај и адекватну здравствену заштиту. Нажалост, ми то не радимо. Менингитис који се преноси чак и путем воде двострука је опасност, прво за саме мигранте, па онда и за грађане БиХ", нагласио је Стевановић.

Раније су представници власти Унско-санског кантона упозоравали да њихове службе не могу осигурати адекватну здравствену заштиту свим мигрантима.

До сада су регистроване и 84 особе заражене сврабом и шугом, а властима у УСК обећана је помоћ и долазак „Љекара без граница“.

Како сазнајемо, Удружење "Солидарност" из Бихаћа организирало је прикупљање новца за транспорт умрлог мигранта у Пакистана, за шта је потребно око 3.500 евра.

Сличну акцију "Солидарност" је организирала и недавно, када се мигрант из Афганистана утопио у ријеци Корани у Цазину.

(Вијести / Аваз)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Гале

28.07.2018 07:33

Велики број илегалних миграната свакодневно улазе у Републику Српску. Да ли је ико у циљу застите насих градјана размисљао да постави карантин у који би се исти дрзали док се не изврси њихово утврдјивање индентитета, безбедосна провјера и медицинска анализа ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какофонија

29.07.2018 12:12

Мигранти су јадни, али су још јаднији они који се њима служе због политичких циљева.

Name

Романија

28.07.2018 09:34

Затуцани Цазин

ОДГОВОРИТЕ