Одобрени милиони, а нема пројекта

Савјет министара БиХ на посљедњој сједници одобрио је више од 19 милиона КМ за завршетак пројекта дигитализације БиХ. Међутим, тај новац практично је неупотребљив јер није усвојен пројекат на основу којег би се у процесу дигитализације могло ићи даље.

Босна и Херцеговина 27.07.2018 | 07:48
Одобрени милиони, а нема пројекта
"Мало је нелогично, нема пројекта, а одобрен је новац. Пројекат за трећу фазу дигитализације, који подразумијева изградњу секундарне мреже, у Министарство транспорта и комуникација БиХ достављен је у новембру прошле године, али до данас није усвојен. Практично, имамо новац, немамо пројекат и не можемо ићи даље", рекао је за "Независне" Здравко Шавија, један од чланова експертског тима који воде процес дигитализације у БиХ.

Да апсурд буде већи, у БиХ још није окончана ни друга фаза дигитализације, а тендер који је Канцеларија за разматрање жалби БиХ поништила у фебруару ове године још није расписан, иако постоје и пројекат и обезбијеђен новац.

"Без друге фазе дигитализације и линковских веза не можемо ићи на трећу фазу, која подразумијева набавку опреме за 84 репетитора у РС и 122 у Федерацији БиХ", каже Шавија.

У Министарству транспорта и комуникација БиХ потврдили су да још није усвојен пројекат те да је уврштаван на дневни ред 150. сједнице Савјета министара БиХ, али да је на захтјев Мирка Шаровића, министра спољне трговине и економских односа БиХ, скинут са дневног реда.

"Након окончања процедуре и усвајања потребних одлука, Министарство ће покренути обједињени поступак јавне набавке за другу и трећу фазу, што обухвата потпуни завршетак процеса дигитализације и покривање цјелокупног простора БиХ", рекли су нам у Министарству.

Из Савјета министара БиХ, након сједнице одржане у сриједу, саопштили су да је на приједлог Министарства транспорта и комуникација БиХ донесена одлука о преносу намјенских средстава и да се на тај начин 8.750.000 КМ усмјерава за набавку опреме потребне за реализацију Пројекта дигитализације јавних радио-телевизијских сервиса БиХ, те да је на приједлог овог министарства усвојена и Одлука о употреби дијела акумулираног вишка прихода Регулаторне агенције за комуникације БиХ те да ће средства у износу од 10,6 милиона КМ бити искориштена за набавку опреме за финализацију Пројекта дигитализације јавних радио-телевизијских сервиса БиХ.

Иначе, БиХ једина је земља у Европи која још није провела пројекат дигитализације иако је међу првима, још 2010. године, почела с њим и, за разлику од осталих земаља, имала новац за то.

Прва фаза дигитализације трајала је годинама, и то због немогућности спровођења међународног тендера, који је неколико пута пропадао, а у каснијим фазама проблеми су се јавили због власништва над опремом, с обзиром на то да Република Српска, односно РТРС нису жељели пристати на то да опрема буде у власништву БиХ.

Колико БиХ касни с процесом дигитализације говори и податак да је крајњи рок за прелазак са аналогног на дигитално емитовање сигнала у Европи био 17. јуна 2015. године, а БиХ је тек прошле године, и то само у великим центрима, пустила дигитални сигнал, а велики дио територије БиХ још није покривен њиме.

У Европи већина земаља је још 2013. потпуно угасила аналогни сигнал и прешла на дигитални, што је корисницима омогућило бољу слику и звук, а значајно је ослободило и радио-фреквентни спектар, који се сматра општим добром и који у ово дигитално вријеме све више добија на вриједности и од којег све државе приходују огроман новац.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Паф

27.07.2018 06:01

Боља слика и звук. Ал трокир трокир...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Претплатник

27.07.2018 06:07

Питајте Савију из РТРС и његове способне колеге који овај процес недуго раде вец 15 година неспјесно и за своју корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додикови неимари

27.07.2018 06:12

Па ако су паре вец ту направите јос један крузни ток?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто???

27.07.2018 07:12

Код нас је увијек по оној, "сто би једноставно кад може компликовано? ". Усвојити толика новчана средства, адресирана непостојећем пројекту, представља израз огромне неодговорности, која нас таре све вријеме. У наведеним органима, поготово ентитетским, сједе углавном образовно-наштиклани квази кадрови, незаинтересовани, част понеком појединцу, неспособни за дати посао, партијски послушници. Наведена прича је резултат, нема даље, уходан је систем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

27.07.2018 08:05

Још један доказ неспособност људи који воде ову државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

претплатник2

27.07.2018 08:06

Засто има слика а нема тона на дигиталном сигналу за јавне сервисе БиХ а К3 има све уредно. Односно засто аудио емитују у кодеку ААЦ сто нико у окрузењу не емитује, на то питање неце да одговоре нити један јавни ртв сервис БиХ. Јел они мисле вјецно наплацивати ртв таксу, убрзо це то бити укинуто а градјани ако буду морали и хтјели плацати моци це бирати коме да плате јер су они сви за њих ЈАВНИ само је питање који висе раде у интересу тих истих градјана који их плацају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.07.2018 08:29

И на овом примјеру веома је видљиво да нам је будуцност и инаце све сто се тице будуцности, задња рупа на свирали и цак проблем умјесто да буде малтене приоритет свих приоритета. Да сам ја неки фактор, ја бих јос прије 12 година увео дигитални сигнал, кад и Свабе. Назалост, воде нас на свим нивоима они који не разумију вријеме у којем се налазе. Назалодт није дигитална телевизија једина ствар у којој каснимо. Ту је и 4Г мреза. Оператери су, као и народ, јос одавно спремни, само дрзава тј. систем тацније бирократија, умјесто да измјени закон који би спријецио многе залбе посто увијек се надје неко ко изгуби на тендеру, тај упути залбу, тендер буде понистен па добије неко други и тузи тсј сто је буо добио на првом тендеру који је понистен и тако неце бити дигитализације једно 10-20 година. Дрзава треба да уведе закон који би спријецио злоупотребу институције залби јер се инаце оцигледно злоупотребљава. Такве ствари стете и привреди.

ОДГОВОРИТЕ