Највећа рокенрол тајна Југославије!

Попут многих музичара у доба СФРЈ, и Момчило Бајагић Бајага је са својим Инструкторима својевремено ишао на гостовања у некадашњи Совјетски Савез. Оданде су се сви рокери враћали збуњени интересовањем публике, за коју су југословенски извођачи представљали прави прозор у западни свет. Можда баш због тога, на турнеји их је пратио КГБ, тадашња моћна совјетска тајна служба.

Србија 27.07.2018 | 07:16
Највећа рокенрол тајна Југославије!
"Тада су још постојале државне турнеје и много људи нас је видело тамо, иако многи нису знали ко смо. Добро смо прошли на фестивалу младих у парку Горки у Москви и ухватили смо последњи воз да видимо прави Совјетски Савез. Имали смо чак и локалног менаџера, Руса, који је радио за КГБ. Ми смо знали да он све 'пева' шта ми причамо, па смо пазили. Све у свему, била су то симпатична времена", рекао је Бајага својевремено.



Мало ко зна да је рок бенд доживео праву непријатност током овог концерта, када је разјарена маса почела да прави лом. Руски медији брујали су о овоме догађају и инцидентима који су уследили.

"На наступу је било 20.000 људи више него што је предвиђено. Пред крај програма, гитариста је уместо '220 у волтима' засвирао 'Смоке он тхе Wатер' и ту настаје тотална хистерија. Маса је кренула ка позорници, било је повређених, људи су се пели на стабла и падали, на помолу је била драма. Доведене су појачане полицијске снаге које су покушале да растуре масу, млатили су људе, био је хаос. Севали су пендреци, ситуација је измакла контроли."



"На крају агенти, КГБ одвозили су људе у камионима из парка. Један човек у сивом оделу попео се на бину, искључио главни кабл и групу послао у гардеробу. Публика се разилазила скандирајући - Бајага јес, јес", писали су медији.

С обзиром на то да је Бијело дугме требало да наступи одмах након Бајаге, Горан Бреговић је био разочаран.

"Ми смо десет година сањали да свирамо у СССР. Пред тај одлазак темељно смо се припремали. Петнаест дана смо вежбали у Будви јер нам је било стало да се представимо у што бољем светлу", рекао је Бреговић.

Курир.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бањалука

27.07.2018 10:47

Лијепо је било док је Бајага пјевао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анастасиа

27.07.2018 13:37

Бајага _ Зива Права Легенда! Волим Бајагу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек исто

27.07.2018 13:43

Та публика,то су све били страни плаценици и британски спијуни и рушитељи совјетског савеза!

ОДГОВОРИТЕ