ЕП: Хрватска пријети, Србија брани престо!

Заталасаће се вода у Барселони! У финалу пре финала, олимпијски и троструки узастопни шампион Старог континента против владара планете из Будимпеште. Туцак најављује победу, капитен Делфина Филиповић каже да је табак пресавијен.

Остали спортови 26.07.2018 | 18:45
ЕП: Хрватска пријети, Србија брани престо!
Судар светова. Заталасаће се вода у базену Бернар Пикорнел у Барселони – на програму је ватерполо класик, две најбоље светске селекције претходне деценије. Србија суверено брани престо Европе на којем је већ шест година, Хрватска после светског трона напада чету Дејана Савића и у Каталонији. Ајндховен, Будимпешта, Београд, златни низ траје, да ли ће и Барселона да бити срећан град за српске ватерполисте?

Пут до финала Европског првенства води преко Баракуда. Финале пре финала, тако би могао да се окарактерише овај меч. Мало ко сумња да ће победник овог дуела остати без злата у борби за пехар.

"Две највеће репрезентације света, нека се нико не увреди, у протеклих година освојили смо све и једни и други, од светских првенстава, европских, Олимпијских игара. Састају се две фантастичне репрезентације. Ја их силно поштујем, али дајте ми за право да верујем у своју екипу и да верујем да ћемо и њих прескочити, уз дужно поштовање према Србији", рекао је хрватских селектор Ивица Туцак.

Олимпијски и европски шампион на владара планете. До прошле године, до 27. јула 2017. године била је седмогодишња владавина Србије. Где год су Филиповић и другови налетали на Хрвате, млели су их. Говорило се о комплексима, о немоћи, класи... У том периоду, седам пута су српски ватерполисти изашли као победници, а једном је меч завршен нерешено, на ЕП у Будимпешти 2014. године. Није то више она репрезентација која је панично губила на Олимпијским играма од аутсајдера Француске у групи како не би налетела на Србију у нокаут фази у Рију. Тада у Будимпешти, Хрвати су били бољи, у полуфиналу су победили Србију и у финалу преко домаћина Мађарске стигло до светске круне.

Тада је доминирао Сандро Сукно, кога нема у Каталонији. Сјајни хрватски бек, МВП шампионата, због срчаних проблема морао је да заврши блиставу каријеру. Међутим, остали су ту, чета Ивице Туцка пуца од оптимизма. Та победа дала им је крила, па су ове године још два пута били бољи од шампиона континента, у Ријеци и Загребу на Европа купу.

"Три узастопне победе њима дају наду да могу поново да славе. И ми смо свесни да све може да се догоди. Али када изгубите од некога два-три пута, онда пресавијете табак, видите шта није ваљало и пробате да поправите. Мислим да сада више желимо победу, а одговор стиже вечерас", најавио је наш капитен Филип Филиповић борбу до последњег атома снаге.

Нема више комплекса, да ривал пада психолошки на старту, сада је то другачија Хрватска, али и даље је Србија фаворит, и даље је све у рукама моћне чете Дејана Савића, која је са пола гаса у четвртфиналу победила Мађаре. Резултат од 8:5 не говори о односу снага у базену. Чинило се да је разлика могла да буде и двоцифрена, после почетног "цунамија" од 5:0. С друге стране, Хрвати су се мучили са Црногорцима, који су водили три четвртине, али онда у последњим осам минута пали пред владарима планете. Свесни су Баракуде да морају много боље ако желе да победе Србију.

"Против Срба ћемо морати играти пуно, неупоредиво боље. То ће бити физички најзахтевнија утакмица. Они су сигурно први фаворити првенства, а ми смо одмах иза њих. Шансу су 50:50, а надам се, шта мислите чему се надам, као и сви у Хрватској", рекао је Лука Лончар.

Укупни скор је 13:10 за нашу репрезентацију.

"Немамо проблем са психологијом због њихове три победе. То је полуфинална утакмица са једним јаким противником, имаћемо огромну мотивацију да одемо у финале", рекао је Андрија Прлаиновић, који је имао прошлог месеца повреду због које је прескочио Ф8 Лиге шампиона, али се у Барселони враћа у препознатљиву форму и биће један од адута Дејана Савића.

У другом полуфиналу играће домаћина Шпанија и Италија, која је вероватно највише показала у досадашњем току шампиона. Изабраници Алесандра Кампање играју сјајно, прегазили су у четвртфиналу Русију – 11:1, Немачку у групи 14:1, лако преслишали Мађаре. На голу бриљира вероватно најбољи голман света Марко дел Лунго, који је статистички први чувар мреже шампионата. Фурија је подмладила селекцију, ношена подршком са трибина игра одлично, разбила је фаворизовану Грчку у четвртфиналу. Ове године, Шпанци су два пута славили против Азура, у Европа купу и Медитеранским играма. Квалитет је на страни Италијана, којима дајемо благу предност.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРБ - ХР

26.07.2018 19:49

9:7 - Браво, Србијо волим те !!!

ОДГОВОРИТЕ